| |

Australiankarjakoira on älykäs, vikkelä ja luotettava kumppani

Australiankarjakoira vedessä

Australiankarjakoira, on Australiasta peräisin oleva tukeva ja keskikokoinen paimenkoirarotu. Rotu on tunnettu ahkerasta luonteestaan, älykkyydestään ja vankkumattomasta uskollisuudestaan omistajaansa kohtaan. Australiankarjakoira sopii parhaiten kumppaniksi aktiiviselle henkilölle tai perheeseen.

Australiankarjakoiran historia ja alkuperäinen käyttötarkoitus

Australiankarjakoira on kotoisin Australiasta. Rotu kehitettiin aikanaan maatiloilla työskentelyyn ja auttamaan maanviljelijöitä hoitamaan karjalaumoja. Niillä on luontainen työn vaisto ja ne ovat erinomaisia ajamaan karjaa.

Australiankarjakoiran jalostushistoria juontaa juurensa 1800-luvun alkupuolelle. Australiankarjakoira syntyi risteyttämällä australialainen dingo ja useita muita koirarotuja, kuten collie, dalmatialainen ja australiankelpie. Tavoitteena oli kehittää vankka, ahkera ja erittäin älykäs koira, joka pystyisi tehokkaasti käsittelemään Australian karjatilojen suuria karjalaumoja.

Australiankarjakoiran vahvuudet ja heikkoudet

Vahvuudet:

 • Ahkera: Australiankarjakoira on aina innokas työskentelemään ja touhuamaan. Sillä on hyvä kunto ja kestävyys, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan esimerkiksi maanviljelijöille tai muuten aktiivisille ihmisille.
 • Älykäs: Korkean älykkyytensä ansiosta ne pystyvät nopeasti hahmottamaan asioita ja suorittamaan tehokkaasti tehtäviä.
 • Uskollisuus: Australiankarjakoirat ovat tunnettuja vahvasta uskollisuudestaan omistajilleen ja ne ovat jopa suojelevaisia omistajaan kohtaan.
 • Sopeutumiskykyinen: Tämä rotu soveltuu hyvin erilaisiin ympäristöihin, ilmastoihin ja työtilanteisiin.

Heikkoudet:

 • Korkea energiamäärä: Tylsistynyt australiankarjakoira voi muuttua oikuttelevaksi tai alkaa tuhota asioita.
 • Ei sovellu pieniin asuntoihin: Ne tarvitsevat runsaasti tilaa ja säännöllistä liikuntaa, mikä ei aina ole mahdollista pienissä asunnoissa asuessa.
 • Epäluuloinen vieraita kohtaan: Niiden varovaisuus vieraita kohtaan ja vahva suojeluvaisto voivat johtaa puolustuskäyttäytymiseen, jos niitä ei ole sosialisoitu hyvin nuoresta pitäen.

Kaiken kaikkiaan australiankarjakoira on ahkera, älykäs ja uskollinen rotu.

Australiankarjakoiran ulkonäkö

Silmät

Australiankarjakoiralla on vahvat ja sopusuhtaiset kasvot. Sillä on leveä ja hieman kaareva kallo. Silmät ovat soikeat, keskikokoiset. Sen silmien värit vaihtelevat tummanruskeasta siniseen ja joskus australiankarjakoiralla voi olla eriväriset silmät.

Korvat

Niiden korvat ovat keskikokoiset, kolmionmuotoiset ja leveästi toisistaan erillään. Ne seisovat pystyssä, ja niiden kärjet ovat hieman pyöristetyt. Korvia suojaa hyvin tiheä karvakerros, joka suojaa niitä pölyltä ja roskilta työskentelyn aikana.

Häntä

Australiankarjakoiran häntä on kohtalaisen pitkä. Liikkeessä se on matalalla ja hieman ylöspäin kaartuva, levossa se roikkuu alaspäin ja on kärjestä hieman kaareva.

Käpälät

Rodulla on vahvat, hyvin kaareutuneet ja tiiviit jalat. Kynnet ovat lyhyet, vahvat ja yleensä tummat. Käpälät soveltuvat hyvin työtehtäviin, koska ne kestävät hyvin epätasaisia maastoja ja pitkiä matkoja.

Turkki

Australiankarjakoirilla on säänkestävä kaksoisturkki. Ulkoturkki on suora, tiheä ja lyhyt. Aluskarva taas on paksua ja pehmeää. Tämäntyyppinen turkki suojaa niitä ankarilta sääolosuhteilta ja pitää olon viihtyisänä eri lämpötiloissa.

Koko

Australiankarjakoira on keskikokoinen rotu. Ruumiinrakenteeltaan se on tasapainoinen, lihaksikas ja kompakti. Säkäkorkeudeltaan ne ovat tyypillisesti 43-51 senttiä säkäkorkeudeltaan ja painavat tyypillisesti 16-23 kiloa. Urokset ovat hieman suurempia ja raskaampia kuin nartut.

Värit

Australiankarjakoiralla on kaksi pääväriä: sininen tai punainen. Sininen turkki vaihtelee vaalean siniharmaasta tumman teräksensiniseen ja siinä on usein mustia, sinisiä tai ruskehtavia merkkejä. Niillä voi myös olla pilkkuja turkissa. Punaisen australianseisojakoiran turkki on vaalean kanelinvärisestä tummanpunaiseen, jossa on jopa punaisia pilkkuja. Molemmissa värivaihtoehdoissa voi olla valkoisia merkkejä päässä, rinnassa ja jaloissa.

Australiankarjakoiran luonne ja käyttäytyminen

Aktiivisuus

Australiankarjakoira on energinen ja ahkera rotu. Ne vaativat säännöllistä liikuntaa pysyäkseen onnellisina ja terveinä. On tärkeää touhuta niiden kanssa päivittäin ja tarjota niille kävelylenkkejä, noutoleikkejä tai muita liikuntamuotoja. Näin estetään rodun tylsistyminen ja tuhoisa käyttäytyminen.

 • Päivittäinen liikunta on välttämätöntä
 • Tylsistyminen voi johtaa tuhoisaan käyttäytymiseen

Kouluttaminen

Australiankarjakoirat ovat älykkäitä ja oppimishaluisia, minkä vuoksi niitä on suhteellisen helppo kouluttaa. Niillä on kuitenkin myös itsepäinen luonne ja ne saattavat koetella rajojaan omistajansa kanssa. Johdonmukaiset, lujat ja positiivisen vahvistamisen menetelmät toimivat parhaiten rodun kanssa.

 • Positiivinen vahvistaminen on tehokasta
 • Johdonmukaisuus ja lujuus ovat avainasemassa

Sosiaalisuus

Vaikka australiankarjakoirat voivat olla varautuneita vieraiden kanssa, ne ovat yleensä uskollisia ja kiintyneitä perheisiinsä. Niiden lämpeneminen uusiin ihmisiin saattaa kestää jonkin aikaa, mutta asianmukainen sosiaalistaminen nuoresta pitäen on ratkaisevan tärkeää, jotta niistä tulee itsevarmempia ja hyväksyvämpiä uusissa tilanteissa.

 • Lojaali ja kiintynyt perheeseen
 • Sosiaalistaminen on tärkeää

Haukkuminen

Australiankarjakoirat ovat yleensä äänekkäitä ja saattavat haukkua varoittaakseen omistajiaan saapuvista vierailijoista tai muista häiriöistä. Asianmukainen koulutus voi auttaa hallitsemaan liiallista haukkumista, mutta omistajien on valmistauduttava jonkinasteiseen luonnolliseen ääntelyyn, koska ne ovat perimältään työkoiria.

 • Voi olla äänekäs
 • Koulutus voi auttaa hallitsemaan haukkumista

Vahtiminen

Rodun luontainen vaisto on suojella kotiaan ja perhettään. Australiankarjakoiran varovaisuus vieraita kohtaan ja reviiriluonne tekevät siitä tehokkaan vahtikoiran, kunhan se on asianmukaisesti koulutettu ja sosiaalistettu.

 • Suojeluvaisto
 • Tehokkaat vahtikoirat, kun ne on koulutettu

Aggressiivisuus

Australiankarjakoirat eivät tyypillisesti ole aggressiivisia. Ne voivat kuitenkin osoittaa jonkinasteista aggressiivisuutta erityisesti muita koiria kohtaan, jos ne tuntevat itsensä uhatuiksi tai ärsytetyiksi. Tässäkin omistajan on tärkeää asettaa itsensä lauman johtajaksi jo pienestä pitäen, asianmukaisen koulutuksen ja sosialistamisen ohella.

 • Mahdollinen aggressiivisuus muita koiria kohtaan
 • Koulutus ja sosiaalistaminen ovat tarpeen

Australiankarjakoiran terveys

Australiankarjakoirat ovat yleisesti ottaen terve rotu. Kuten kaikki koirat, ne voivat kuitenkin olla alttiita tietyille terveysongelmille.

Sairaudet

Kolme yleistä terveysongelmaa, joita australiankarjakoiran on syytä varoa, ovat:

 1. Lonkkadysplasia: Tämä geneettinen sairaus vaikuttaa lonkkaniveleen ja voi johtaa kipuun sekä niveltulehdukseen. Säännölliset eläinlääkärin tarkastukset ja terveen painon ylläpitäminen voivat auttaa ehkäisemään tätä ongelmaa.
 2. Verkkokalvon etenevä surkastuminen (PRA): Tämä silmäsairaus aiheuttaa verkkosolujen valoreseptorien häviämistä, mikä voi johtaa näkövammaisuuteen tai sokeuteen. Geneettinen testaus voi auttaa tunnistamaan PRA-geenin kantajat.
 3. Kuurous: Jotkin australiankarjakoirat voivat olla synnynnäisesti kuuroja. Pennun kuulo onkin tärkeää testata varhaisessa vaiheessa.

Uhat terveydelle

Jotta australiankarjakoirasi pysyisi terveenä, ole tietoinen seuraavista uhista sen terveydelle:

 • Ylirasitus: Nämä erittäin energiset koirat saattavat joskus rehkiä liikaa, erityisesti kuumalla säällä. Seuraa niiden rasitusta ja tarjoa riittävästi vettä sekä lepoa lämpöhalvauksen välttämiseksi.
 • Liikalihavuus: Sopiva ruokavalio ja liikuntarutiinit auttavat välttämään painonnousua, joka voi pahentaa olemassa olevia terveysongelmia, kuten lonkkaniveldysplasiaa.
 • Vammat: Koska australiankarjakoirat rakastavat ulkona touhuamista, ovat ne alttiita erilaisille vammoille, kuten viilloille, nyrjähdyksille ja murtumille. Tarkasta koirasi säännöllisesti mahdollisten vammojen varalta ja hakeudu tarvittaessa eläinlääkärin hoitoon.

Elinikä

Australiankarjakoiran eliniänodote on suhteellisen pitkä ja useimmat elävät jopa 12-16 vuotta. Näin voit auttaa koiraasi elämään pitkän ja terveen elämän:

 • Huolehdi ravitsevasta ja tasapainoisesta ruokavaliosta.
 • Varmista, että koira saa runsaasti liikuntaa, jotta sen paino pysyy kurissa.
 • Käytä koiraa säännöllisesti eläinlääkärin tarkastettavana, jotta mahdolliset terveysongelmat voidaan havaita ja niihin voidaan puuttua varhaisessa vaiheessa.

Australiankarjakoiran hoitaminen

Liikunta ja aktivointi

Australiankarjakoira on erittäin aktiivinen rotu. Ne tarvitsevat päivittäistä liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen terveinä sekä tyytyväisinä. Yhdistelmä fyysisiä aktiviteetteja, kuten pitkiä kävelylenkkejä tai noutoleikkejä sekä henkisiä haasteita, kuten tottelevaisuuskoulutusta tai palapelileluja, auttavat pitämään australiankarjakoiran hyvinvoivana.

Ruokinta

Australiankarjakoiran ruokinnassa on tärkeää löytää tasapaino sen välillä, että se saa riittävästi ravinteita aktiivista elämäntapaa tukemaan, muttei kuitenkaan liikaa ruokaa, jotta se lihoisi. Suositus on tarjota sille korkealaatuista koiranruokaa, sen koon, iän ja aktiivisuustason mukaan. Ole varovainen herkkujen ja välipalojen kanssa – niitä on annettava säästeliäästi ja ne on otettava huomioon päivittäistä kokonaiskalorimäärää määritettäessä.

Turkin hoitaminen

Australiankarjakoiran turkin hoitaminen on suhteellisen helppoa verrattuna joihinkin muihin rotuihin. Niiden tiheä kaksoisturkki koostuu paksusta aluskarvauksesta ja lyhyestä, säänkestävästä päällysturkista. Turkin viikoittainen harjaaminen auttaa poistamaan kuolleet karvat ja pitämään turkin terveenä. Karvanlähtöaikana saatat joutua harjaamaan turkkia useammin, ettei kotiisi jäisi liikaa irtokarvoja.

Kynsien ja hampaiden hoito

Kuten mikä tahansa koira, myös australiankarjakoira tarvitsee säännöllistä kynsien ja hampaiden hoitoa. Näin vältytään ylikasvaneilta kynsiltä, jotka voivat aiheuttaa epämukavuutta tai jopa vammoja. Koiran kynnet on hyvä leikata muutaman viikon välein.

Säännöllinen hampaidenhoito on myös tärkeää suun terveyden ylläpitämiseksi. Koiran hampaiden harjaaminen muutaman kerran viikossa hammasharjalla ja -tahnalla voi vähentää merkittävästi hammassairauksien riskiä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä australiankarjakoirasta

Sopiiko australiankarjakoira allergiselle?

Australiankarjakoiralla on paksu kaksoisturkki, josta lähtee kohtalaisesti karvaa ja allergisoivaa hilsettä, joten se ei välttämättä sovellu allergikoille. Turkin säännöllinen harjaaminen voi auttaa vähentämään allergisoinnin määrää.

Sopiiko australiankarjakoira ensimmäiseksi koiraksi?

Australiankarjakoira on älykäs, ahkera ja uskollinen rotu. Se voi olla erinomainen ensikoira omistautuneille ja aktiivisille omistajille, jotka ovat valmiita käyttämään aikaa ja vaivaa koiran kunnolliseen kouluttamiseen – sekä tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa. Tämä rotu ei ehkä sovi ensikertalaisille omistajille, jotka eivät ole valmistautuneet sen korkeaan energiatasoon ja henkisen stimulaation tarpeeseen.

Sopiiko australiankarjakoira perheille?

Kyllä, australiankarjakoirat sopivat perheille. Ne muodostavat vahvan siteen omistajiinsa ja tulevat yleensä toimeen lasten kanssa. Asianmukainen sosiaalistaminen on tärkeää, jotta voidaan varmistaa koiran hyvä käytös erityisesti pienten lasten kanssa.

Sopiiko australiankarjakoira kerrostaloihin?

Australiankarjakoirat sopeutuvat kyllä kerrostaloasumiseen, jos niille annetaan riittävästi liikuntaa ja henkistä virikettä. Korkean energiatasonsa vuoksi ne sopivat kuitenkin paremmin kotiin, jossa on suurempi piha, jossa ne voivat juosta ja leikkiä.

Sopiiko australiankarjakoira vanhuksille?

Vaikka australiankarjakoirat ovat uskollisia ja suojelevia, niiden suuri energiamäärä sekä liikuntatarve saattaa olla liikaa vanhuksille. Tämäkin riippuu toki vanhuksen kunnosta ja aiemmasta kokemuksesta koirien suhteen.

Tuleeko australiankarjakoira toimeen lasten kanssa?

Kyllä, australiankarjakoirat tulevat yleensä hyvin toimeen lasten kanssa, varsinkin kun ne sosiaalistetaan asianmukaisesti nuoresta pitäen. On tärkeää, että myös lapsille opetetaan miten koiran kanssa ollaan ja toimitaan, jotta suhde olisi molemmin puolin turvallinen.

Tuleeko australiankarjakoira toimeen muiden koirien kanssa?

Asianmukaisesti sosiaalistettuna australiankarjakoira tulee toimeen muiden koirien kanssa. Laumavaistonsa vuoksi ne saattavat kuitenkin yrittää paimentaa muita koiria, mikä voi johtaa mahdollisiin konflikteihin. Varhainen sosiaalistaminen ja asianmukainen koulutus ovat avainasemassa tämän käyttäytymisen lieventämisessä.

Tuleeko australiankarjakoira toimeen kissojen kanssa?

Vaikka yksilölliset luonteet voivat vaihdella, australiankarjakoirat pystyvät usein elämään kissojen kanssa rinnakkain, varsinkin jos ne kasvatetaan yhdessä. Varhainen sosiaalistaminen ja asteittainen tutustuttaminen näiden kahden lemmikin välille voi auttaa luomaan hyvän suhteen.