|

Hypoallergeeniset koirarodut [55 kpl] kuvina

Tietyt koirarodut levittävät vähemmän ympäristöönsä allergiaoireita aiheuttavia hilsettä ja sylkeä. Nämä hypoallergeeniset koirarodut ovat paras valinta koira-allergiselle, sillä näiden allergiaystävällisten koirarotujen kanssa allergiaoireiden määrän pitäisi pysyä alhaisena.

Valitsemalla jonkin tässä artikkelissa listatuista roduista, pitäisi allergiaoireista kärsivän omistajan pystyä elämään mahdollisimman normaalia elämää, ilman jatkuvaa tukkoisuutta, kutinaa tai ihottumaa.

Mitä ovat hypoallergeeniset koirarodut?

Samaan tapaan kuin oireilun määrä vaihtelee yksilöittäin, myös allergeenien levittämisen määrä vaihtelee paljon eri koirarotujen välillä.

Jotkut rodut levittävät huomattavasti muita rotuja enemmän allergiaa aiheuttavaa hilsettä ympärilleen, kun taas toiset levittävät huomattavasti vähemmän, aiheuttaen näin myös vähemmän oireilua allergioista kärsiville henkilöille. 

Näitä rotuja kutsutaan hypoallergeenisiksi koiraroduiksi

Hyporotu on siis paras valinta koiran hankkimisesta haaveilevalle, mutta koira-allergiasta kärsivälle. Sen kanssa oireilun määrän pitäisi pysyä mahdollisimman vähäisenä ja omistajan pitäisi pystyä elämään melko normaalia elämää.

Lisäksi tietyt toimenpiteet, kuten säännöllinen turkin harjaus ja kylvetys vähentävät myös koirasta erittyvän hilseen määrää, eli vähentävät näin allergian oireita.

Ovatko hypoallergeeniset koirarodut täysin allergiavapaita?

Mikään rotu ei ole 100% hypoallergeeninen, eikä täysin allergiavapaata koiraa ole olemassa. 

Kaikkien koirien syljessä sekä virtsassa on jonkin verran allergiaa aiheuttavia proteiineja, jotka leviävät myös koirasta irtoavan hilseen mukana ympäristöön.

Myös saman rodun edustajien välillä voi olla vaihtelua allergeenien levittämisen suhteen, koska toisella voi olla vaikka kuivempi iho, joka taas johtaa suurempaan määrään hilseilyä.

Hypoallergeeniset koirarodut käytännössä siis aiheuttavat vähemmän oireilua kuin muut, eli allergisen on helpompi elää niiden kanssa. 

Ovatko kaikki lyhytkarvaiset koirarodut hypoallergeenisia? 

Usein ihmiset virheellisesti olettavat koira-allergian johtuvan koiran turkista ja siitä irtoavista karvoista. Tästä syystä monet koirille allergiset henkilöt suuntaavat katseensa lyhytkarvaisiin rotuihin.

Oletus on, että koska niistä ei juurikaan lähde karvaa, ne eivät myöskään aiheuta allergiaoireita.

Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa, koska lyhytkarvaisenkin koiran ihosta voi irrota paljonkin hilsettä. 

Hypoallergeeninen koirarotu ei siis ole sama asia kuin lyhytkarvainen rotu, eli myös lyhytkarvaiset rodut tai rodut joista ei lähde lainkaan karvaa voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ihmisissä.

Ajatuksessa on kuitenkin siinä mielessä järkeä, että hilse leviää helpommin irtokarvojen mukana ympäristöön, joten jos koirasta lähtee vähemmän karvaa, myös hilsettä leviää vähemmän. 

Hypoallergeeniset, eli vähän allergisoivat koirarodut kuvina

Listasimme kaikki eri kokoiset hypoallergeeniset koirarodut kuvien kanssa samaan listaan, jonka tarkoitus on toimia inspiraation lähteenä kaikille koirasta haaveileville koira-allergikoille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. 

Nämä parhaiten allergikoille soveltuvat koirarodut on listattuna karkeasti koon mukaan: pienet, keskikokoiset ja suuret.

Kyseessä ovat rotuja, joista lähtee pääasiassa vain vähän hilsettä ja karvaa.

Huom!

Mikään koirarotu ei ole täysin allergiavapaa. Jopa saman rodun edustajista irtoaa eri määrät hilsettä ja kaikista roduista erittyy syljen mukana allergisoivia proteiineja.

Allergiaoireista kärsivän henkilön tulee siksi aina tarkistaa alan ammattilaiselta soveltuuko joku rotu hänelle vai ei.

Pienet hypoallergeeniset koirarodut

Apinapinseri

apinapinseri

Yksi huvittavimmista koiraroduista sekä ulkonäkönsä että käytöksensä puolesta on apinapinseri.

Vaikka apinapinseri elää viihdyttääkseen omistajaansa sekä nähdäkseen hymyn ihmisten huulilla, on se kuitenkin erittäin itsevarma ja rohkea luonteeltaan.

Rotu tuntuu ottavan itsensä joskus turhankin tosissaan, mikä on osa sen show:ta.

Jos siis etsit viihdearvoltaan suurta, mutta samalla vähän allergisoivaa rotua, on apinapinseri sinulle loistava valinta.

Australianterrieri

australianterrieri

Utelias ja rohkea australianterrieri tunnetaan lojaaliudesta omistajaperhettään kohtaan.

Se on usein erittäin kiintynyt omistajaansa, mikä saattaa joskus näkyä pienenä pelokkuutena tuntematonta kohtaan.

Australianterrieri on loistava valinta lojaalia kumppania etsivälle, mutta allergioista kärsivälle omistajalle.

Bichon frisé

bichon frise

Söpö, ystävällinen ja leikkisä bichon frisé omaa yhden koiramaailman viihdyttävimmistä luonteista.

Rotu on erittäin älykäs ja täynnä energiaa, joten sen kanssa voi myös jatkuvasti keksiä uutta tekemistä. Välillä se tosin saattaa joutua hankaluuksiin ja jopa rikkoa jotain, mikä on uteliaille roduille ominaista.

Bichon friséssä yhdistyy charmi ja älykkyys, mikä tekee siitä oivan valinnan kenelle tahansa koirista kiinnostuneille.

Bolognese

bolognese

Leikkisä bolognese on varma valinta pientä hypoallergeenista koiraa etsivälle.

Tämä italialainen koirarotu on erittäin älykäs ja lojaali omistajaansa kohtaan. Se myös tietää omat tarpeensa hyvin, mutta on myös kärsivällinen, eikä höntyile turhia.

Rotuna se on erittäin ihmisläheinen ja helppo, eli kaikkea mitä koiranomistaja voi toivoa.

Borderterrieri

Alunperin muun muassa kettujen metsästykseen jalostettu borderterrieri on todellinen energiapakkaus, joka pienestä koostaan huolimatta jaksaa juosta pitkiäkin matkoja omistajansa perässä.

Luonnollisesti se on myös erittäin rohkea ja utelias, koska harva pelkuri uskaltaa jahdata villieläimiä.

Rotu on jatkuvasti täynnä intoa, mikä saattaa joskus ilmetä esimerkiksi kuoppien kaivamisena takapihalle.

Aktiivista ja pientä hypoallergeenista koiraa etsivälle borderterrieri on loistava valinta, joka sopii hyvin myös lapsiperheille.

Brysselingriffoni, griffon bruxellois

brysselingriffoni

Belgiasta kotoisin oleva griffon bruxellois saattaa joskus vaikuttaa ulospäin tärkeilevältä, johtuen osittain sen itsenäisestä luonteesta ja toisaalta sen tavasta viihdyttää ihmisiä.

Sillä on hyvä huumorintaju ja se on omistajaansa kohtaan erittäin omistautuva, mikä tekee siitä loistavan valinnan kelle tahansa allergiaystävällistä seurakoiraa etsivälle.

Cairnterrieri

cairnterrieri

Erittäin perhekeskeinen cairnterrieri on itsenäinen ja älykäs, mutta yksi sen parhaista puolista on tasapainoisuus. Se nimittäin harvoin oikuttelee tai vastustaa omistajansa ohjeita.

Vaikka kyseessä onkin ensisijaisesti seurakoira, on se pienen kokonsa takia myös tehokas tuholaistentorjuja eli maalla asuville se voi olla myös käytännöllinen valinta.

Lojaalia ja tasapainoista hypoallegeenista koiraa etsivälle se on varma valinta.

Ceskyterrieri

ceskyterrieri

Iloinen ja rento luonne on ceskyterrierin tunnusmerkki.

Se on erittäin seikkailunhaluinen ja elämänmyönteinen rotu, joka sopii hyvin myös perheille.

Stressitöntä sekä allergiaystävällistä rotua etsivälle se on nappivalinta, koska allergeenien sijaan se levittää ympärilleen rentoutta ja elämäniloa.

Coton de tulear

coton de tulear

Alunperin Madagaskarista kotoisin olevan coton de tulear on luonteeltaan erittäin energinen ja leikkisä, mikä saattaa johtua sen trooppisista juurista.

Rotu on myös erittäin ystävällinen ja täynnä positiivista energiaa.

Sen pellavamainen turkki on erittäin allergiaystävällinen ja siitä erittyy todella vähän allergisoivaa hilsettä. Coton de tulear onkin jopa hypoallergeenisista koiraroduista yksi vähiten allergisoivimmista.

Havannankoira, bichon havanais

havannankoira, bichon havanais

Lapsiperheiden suosiossa oleva bichon havanais on hauska ja valloittava rotu, jonka kanssa ei tule tylsiä hetkiä.

Tämän alunperin Kuuban Havannasta kotoisin olevan rodun tunnusmerkkejä ovat sen pitkä ja silkkinen turkki sekä lämpöä säteilevät silmät.

Tämä allergiaystävällinen rotu sopii erinomaisesti lapsiperheille sen rauhallisen luonteen takia.

Italianvinttikoira

italianvinttikoira

Pienriistan metsästämiseen aikoinaan jalostettu italianvinttikoira oli keskiajalla yksi Italialaisten aatelisten suosituimmista koiraroduista. Vaikka sillä edelleen on metsästäjän vaistot, on se nykyään enemmän sylikoira.

Rotu vaatii melko paljon liikuntaa, kuten sen urheilullisesta ulkonäöstä voi päätellä, eli se sopii hyvin aktiiviselle omistajalle.

Urheilullista ja allergiaystävällistä pikkukoiraa etsivälle rotu on siis loistava valinta.

Kääpiösnautseri

kääpiösnautseri

Snautsereiden pienin versio kääpiösnautseri jalostettiin alunperin rottien pyydystämiseen. Tästä syystä rotu on edelleen erittäin ketterä ja urheilullinen, eli vaatii myös melko paljon liikuntaa.

Luonteeltaan se on ystävällinen, mutta taustansa takia joskus melko valpas.

Älykästä ja liikunnallista koirarotua etsivälle kaiken kokoiset snautserit ovat loistava valinta, mutta erityisesti pienempiin tiloihin nimenomaan kääpiösnautseri soveltuu parhaiten.

Kettuterrieri

kettuterrieri

Uniikin ulkonäkönsä lisäksi kettuterrieri poikkeaa myös luonteeltaan useista muista roduista.

Se on erittäin älykäs ja aktiivinen, mutta se myös tylsistyy sekä turhautuu helposti.

Rotu vaatii siis omistajalta paljon viihdykettä ja liikuntaa eli esimerkiksi kiireiselle ihmiselle se ei kovin hyvin sovi.

Vastaavasti se antaa paljon iloa omistajalle, kuka on valmis jatkuvasti panostamaan sen viihtyvyyteen.

Kiinanharjakoira

kiinanharjakoira

Ulkoisesti muotinäytöksen päätähdeltä näyttävä kiinanharjakoira on erinomainen seura- ja sylikoira. Se on helppohoitoinen, eikä juurikaan vaadi liikuntaa.

Pitkien kävelylenkkien sijaan se mieluummin makoilee omistajan vieressä sohvalla tai sängyssä.

Rodusta on olemassa karvaton ja karvainen versio, joista varsinkin ensimmäinen on allergiselle varma valinta.

Kääpiövillakoira

kääpiövillakoira

Maailman älykkäimpien koirarotujen kärkisijoille sijoittuvat villakoirat ovat yksi tunnetuimmista allergiaystävällisistä koiraroduista.

Melko tuuheasta ja kiharasta turkistaan huolimatta kääpiövillakoira on hypoallergeeninen koirarotu, eli siitä lähtee vain vähän allergisoivaa hilsettä.

Kokonsa puolesta kääpiövillakoira on luokkaa isompi kuin toyvillakoira, eli se on toiseksi pienin villakoirista. Sen säkäkorkeus on 28-35 cm, kun taas toyvillakoiran on 24-28 cm, joten kyseessä on silti erittäin pieni koirarotu.

Älykästä ja liikunnallista pikku-koiraa etsivälle kääpiövillakoira on järkevä valinta.

Lakelandinterrieri

lakelandinterrieri

Alunperin lampaiden suojeluun ja kettujen metsästykseen kehitetty lakelandinterrieri on aktiivisen omistajan valinta.

Se vaatii paljon liikuntaa, eli sopii hyvin seuraksi lenkkipolulle tai metsäretkille.

Karkean sekä kovan turkkinsa ansiosta se on hyvä valinta allergiselle, koska siitä lähtee vain vähän hilsettä ja karvaa.

Löwchen

löwchen

Saksasta kotoisin oleva erittäin helppohoitoinen ja ystävällinen löwchen on yksi maailman arvokkaimmista koiraroduista.

Ulkoisesti sen selkein tunnusmerkki on pään ympäröivä ja naamalle ulottuva karvapeite, joka saa sen näyttämään pieneltä leijonalta.

Ystävällisestä luonteestaan huolimatta rotu on erittäin rohkea ja aina valmis suojelemaan perhettään, eikä siis anna pienen kokonsa olla esteenä sankariteoille.

Persoonallisen näköistä ja tasapainoista rotua etsivälle löwchen on erinomainen valinta.

Maltankoira

maltankoira

Maltankoira on yksi monipuolisimmista koiraroduista.

Pitkästä karvastaan huolimatta siitä lähtee vain vähän karvaa ja hilsettä.

Vaikka se on lähtökohtaisesti sylikoira, on se myös urheilullinen ja lisäksi myös oivallinen seurakoira.

Luonteeltaan maltankoira on leikkisä ja ystävällinen, eli käytännössä se on loistava valinta kenelle tahansa.

Norfolkinterrieri

norfolkinterrieri

Norfolkinterrieri on ulkoisesti iloinen ja söpö sylikoira, jolla on pieni vartalo sekä suuri hymy.

Luonteeltaan rotu on kuitenkin terrieriä parhaimmillaan: itsevarma, rohkea ja lojaali.

Rotu on melko helppohoitoinen ja sopii hyvin myös ensimmäiseksi koiraksi, kunhan sen terrierin luonne pidetään mielessä.

Norwichinterrieri

norwichinterrieri

Vaikka norwichinterrierin alkuperäinen käyttötarkoitus oli rottien ja kettujen metsästys, ymmärrettiin sen nopeasti olevan myös erinomainen seurakoira.

Söpö ulkomuoto, älykkyys, urheilullisuus sekä ystävällinen persoona tekevät rodusta takuuvarman valinnan terrieristä haaveilevalle.

Shih tzu

shih tzu

Yksi vanhimmista koiraroduista shih tzu kehitettiin Kiinassa yli tuhat vuotta sitten.

Rotu on erittäin leikkisä, sosiaalinen ja ihmisrakas eli se sopii erinomaisesti perhekoiraksi.

Hieman yllättäen se on myös loistava vahtikoira, koska se on jatkuvasti varuillaan ja seuraa mitä ympärillä tapahtuu.

Silkkiterrieri

silkkiterrieri

Silkkiterrieri on pieni rotu suurella luonteella.

Ulospäin sen itseluottamus sekä sisukas luonne saattavat näyttäytyä röyhkeytenä, mutta todellisuudessa rotu on erittäin rakastava ja lämmin omistajaansa kohtaan.

Se on myös erittäin energinen ja jaksaa jatkuvasti touhuta jotain, mikä tekee siitä hyvän valinnan aktiiviselle omistajalle.

Skotlanninterrieri

skotlanninterrieri

Skotlanninterrieri omaa kaikki terrierien parhaat luonteenpiirteet, kuten uteliaisuus ja rohkeus.

Sillä on kuitenkin yksi iso etu muihin terrieriryhmän jäseniin. Se ei nimittäin juurikaan hauku.

Tämän (ja pienen kokonsa) takia se sopii erinomaisesti esimerkiksi kerrostaloihin tai muuten vain hiljaista kumppania etsivälle.

Lyhyiden jalkojen takia rotu ei ulkoisesti ole kovin urheilullisen näköinen, mutta se nauttii silti erilaisista aktiviteeteista ja sen voi ottaa mukaan esimerkiksi luontoretkelle.

Toyvillakoira

toyvillakoira

Villakoirat sijoittuvat älykkäimpien koirarotujen kärkipäähän, mikä on varmasti yksi syy niiden suureen suosioon, hypoallergeenisen turkin ohella.

Vaikka toyvillakoira onkin pienin kaikista villakoirista, ei se silti tarkoita etteikö se olisi suurempien sisarustensa kanssa samalla tasolla älykkyyden ja liikunnallisuuden suhteen.

Pienen kokonsa vuoksi se sopii loistavasti kaupunkiasumiseen sekä pieniin asuntoihin.

Allergiaystävällistä minikoiraa etsivälle toyvillakoira on loistava valinta.

Valkoinen länsiylämaanterrieri

valkoinen länsiylämaanterrieri

Ystävällinen ja iloinen länsiylämaanterrieri eli westie jalostettiin alunperin pienriistan metsästykseen.

Nykyään rotu on henkeen ja vereen seurakoira, joka viihdyttää ihmisiä erilaisilla omituisilla teoillaan.

Rotu sopii erinomaisesti allergioista kärsivälle henkilölle tai perheelle, joka etsii viihdyttävää ja ystävällistä hypoallergeenista koirarotua.

Venäjänbolonka

venäjänbolonka

Nimensä mukaisesti Venäjältä kotoisin oleva venäjänbolonka on erittäin ihmisrakas seurakoira, joka kehitettiin alunperin nimenomaan sylikoiraksi.

Tästä syystä rotu on luonteeltaan todella rauhallinen ja ystävällinen, eikä vierasta tuntemattomiakaan.

Rotu on myös älykäs ja leikkisä, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan pienestä allergiaystävällisestä koirasta haaveilevalle.

Walesinterrieri

walesinterrieri

Vaikea uskoa, että luonteeltaan niin ystävällinen walesinterrieri jalostettiin alunperin metsästyskoiraksi, taistelemaan esimerkiksi mäyriä ja kettuja vastaan.

Vaikka rodulla on edelleen metsästysvaistot tallella, on se silti jopa terrieriksi rauhallinen.

Ystävällistä ja älykästä, mutta astetta rauhallisempaa terrieriä etsivälle walesinterrieri on nappivalinta.

Yorkshirenterrieri

yorkshirenterrieri

Allergiaystävällisten koirarotujen tyylikkäimpiin ja suosituimpiin jäseniin kuuluu yorkshirenterrieri eli yorkki.

Rotu on mahtava yhdistelmä söpöä nallemaista ulkonäköä ja terrierin luonnetta.

Pienestä koostaan huolimatta rotu on täynnä itseluottamusta, mikä näkyy joskus uhoamisena isommille koirille.

Luonteeltaan yorkki on erittäin ystävällinen ja ominaisuuksiltaan monipuolinen eli se sopii hyvin käytännössä kaikenlaisille omistajille.

Keskikokoiset hypoallergeeniset koirarodut

Barbet

barbet

Lintukoiraksi jalostettu barbet on erittäin atleettinen ja voimakas rotu, joka sopii hyvin aktiiviselle henkilölle sekä harrastamiseen.

Barbetin ulkoinen tunnusmerkki on sen kihara karvapeite, joka ympäröi sen kehoa ja muodostaa parran sen kasvoille. Tästä huolimatta rotu on erittäin allergiaystävällinen.

Vaikka rotua käytetäänkin myös metsästyksessä, on se luonteeltaan erittäin ystävällinen ja kiltti, eli sopii hyvin myös perheille.

Bedlingtoninterrieri

Ulkoisesti bedlingtoninterrieri on erittäin omaperäisen näköinen ja se muistuttaakin paljon lammasta, erikoisen karvapeitteensä takia.

Rotu on luonteeltaan erittäin hurmaava ja kiltti, mikä on varmasti osasyy sen suosioon.

Tämä omaperäisen näköinen terrieri sopii sekä seurakoiraksi, että näyttelyihin, eikä se myöskään kieltäydy luontoretkistä.

Dandiedinmontinterrieri

dandiedinmontinterrieri

Dandiedinmontinterrieri on seurakoirana hiljainen ja hieman varauksella ulkopuolisiin suhtautuva, mutta ulos päästessään rodun luonne muuttuu täysin.

Rotu on erittäin urheilullinen ja älykäs, eli sopii hyvin aktiiviselle ihmiselle.

Huomioitavaa on, että rotu on melko voimakastahtoinen eli ei siksi välttämättä sovellu kokemattomalle omistajalle.

Espanjanvesikoira

espanjanvesikoira

Voimakkailla paimennus-, metsästys- ja suojeluvaistoilla varustettu espanjanvesikoira on erittäin monipuolinen koirarotu.

Se on urheilullinen, älykäs ja tarkkaavainen, mikä saattaa myös asettaa haasteita sen koulutukselle.

Rotu vaatii omistajaltaan paljon, mutta myös antaa takaisin paljon, ollen erittäin lojaali perheelleen.

Espanjanvesikoira sopii hyvin aktiiviselle omistajalle, mutta ensimmäiseksi koiraksi se voi olla melko haasteellinen.

Irlanninterrieri

irlanninterrieri

Irlanninterrieri saattaa aluksi vaikuttaa hieman äkäiselle ärhäkän luonteensa takia.

Pohjimmiltaan rotu on kuitenkin erittäin ystävällinen ja herkkä.

Se on myös erittäin rohkea, joskus jopa liiankin. Tämä saattaa aiheuttaa hankaluuksia, jos se lähtee vaikka jahtaamaan villieläimiä.

Luonteensa ja ominaisuuksiensa puolesta irlanninterrieri sopii hyvin vahtikoiraksi, mutta mukautuu myös muihin rooleihin.

Kantabrianvesikoira

cantabrianvesikoira

Energinen, helppohoitoinen ja ystävällinen kantabrianvesikoira on alunperin kehitetty kalastajien apuriksi sekä hengenpelastajaksi laivoille.

Pohjois-Espanjasta lähtöisin oleva rotu viihtyy edelleen erinomaisesti veden äärellä ja tykkää myös liikkua luonnossa.

Rotu sopii hyvin aktiiviselle ihmiselle.

Kerrynterrieri

kerrynterrieri

Erittäin monipuolinen kerrynterrieri sopii niin työkoiraksi, esimerkiksi pienriistan metsästykseen tai lampaiden paimennukseen, kuin lapsiperheiden lemmikiksi.

Rotu on erittäin ihmisrakas ja tulee hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Lojaalia hypoallergeenista koirarotua etsivälle kerrynterrieri on erinomainen valinta.

Lagotto romagnolo

lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo on tunnettu erinomaisesta hajuaististaan sekä jäljityskyvyistään. Näiden ominaisuuksien takia se on niittänyt mainetta tryffelikoirana, mihin vain harva rotu soveltuu.

Rotu sopii helppohoitoisuutensa takia erittäin hyvin esimerkiksi lapsiperheille.

Allergiaystävällisyydestään huolimatta sen turkki vaatii jonkin verran hoitamista, lähinnä säännöllistä harjaamista, ettei se takkuunnu.

Meksikonkarvatonkoira

meksikonkarvatonkoira

Persoonallisesta ulkonäöstään tunnettu meksikonkarvatonkoira on nykytiedon valossa elänyt jo 3000 vuotta sitten Asteekkivaltakunnassa, nykyisen Meksikon alueella.

Aikanaan rotua pidettiin Jumalten koirana.

Nykyään rotu tunnetaan omistajaansa kiintyvänä seurakoirana, jolla on melko herkkä suojeluvaisto.

Karvattomana koirana rodusta ei luonnollisesti lähde karvaa ja se on muutenkin melko allergiaystävällinen.

Perunkarvatonkoira

perunkarvatonkoira

Luonteeltaan ystävällinen ja helposti toimeentuleva perunkarvatonkoira on ulkoisesti erittäin elegantti.

Rotua käytettiin alunperin metsästyksessä, joten sillä on vielä niistä ajoista vaistoja tallella, mikä näkyy esimerkiksi vahtimisena. Silti se on pääasiassa erittäin kiltti ja rauhallinen, eli sopii myös lapsiperheille.

Karvattomuutensa takia rodun iho vaatii jonkun verran huolenpitoa ettei se kuivu, pala tai palellu.

Polski owczarek nizinny

Polski owczarek nizinny, eli PON:i, on nimensä mukaisesti kotoisin Puolasta.

Tämä luonteeltaan itsenäinen ja hieman jääräpäinen rotu sopii hyvin myös perhekoiraksi, kunhan sen koulutukseen panostetaan tarpeeksi.

Vaikka sen turkki on erittäin pörröinen ja tuuhea, on rotu silti allergiaystävällinen.

Portugalinvesikoira

portugalinvesikoira

Espanjalaisen serkkunsa tavoin myös portugalinvesikoira on erittäin monipuolinen ja aktiivinen rotu.

Se on alunperin jalostettu kalastajien apuriksi, minkä johdosta se on erittäin ketterä ja rakastaa vettä.

Rotu on aktiiviselle omistajalle loistava valinta ja sopii erittäin hyvin esimerkiksi rannikkoseudulle.

Puli

puli

Huomion keskipisteenä olemista rakastava puli on erittäin itsetietoinen ja omalaatuinen tapaus.

Se rakastaa viihdyttää ihmisiä, mutta vielä enemmän se vetää huomiota itseensä ulkonäkönsä takia.

Sen hieman moppia ulkoisesti muistuttava turkki herättää varmasti keskustelua koirapuistoissa ja ohikulkijoiden kanssa.

Rotu näyttää kokoaan huomattavasti suuremmalta, johtuen sen karvapeitteen tuuheudesta.

Sealyhaminterrieri

sealyhaminterrieri

Ihmisläheinen ja ystävällinen sealyhaminterrieri on erittäin korkeatasoinen viihdyttäjä, joka jaksaa jatkuvasti keksiä uusia keinoja yleisön naurattamiseksi.

Terrierinä sillä on luontainen metsästysvaisto, joka joskus näyttäytyy vahtimisena. Samalla se on kuitenkin erittäin ketterä ja älykäs.

Snautseri

snautseri

Snautserit kuuluvat koiramaailman luotettavimpien rotujen joukkoon.

Ne ovat rohkeita ja itsevarmoja, mutta samalla erittäin ihmisläheisiä. Älykkyytensä takia ne oppivat uusia asioita nopeasti.

Snautseria on helppo lukea, koska se on erittäin tasapainoinen, eikä turha oikuttelu ole sille ominaista.

Rotua voi suositella lähes kenelle tahansa tasapainoista ja allergiaystävällistä rotua etsivälle.

Tiibetinterrieri

tiibetinterrieri

Tiibetin pyhänä koirana tunnettu tiibetinterrieri on eritäin ihmisläheinen ja tulee hyvin toimeen myös muiden korien kanssa.

Rotua on käytetty alunperin vahtikoirana, mikä tekee siitä valppaan ja rohkean.

Rodun suurin heikkous on sen harvinaisuus.

Vehnäterrieri

venhäterrieri

Vehnäterrieri on muiden terrierien tavoin melko kaksijakoinen tapaus.

Se on erittäin rakastava ja ystävällinen sekä tulee myös lasten kanssa toimeen.

Silti rotu on myös erittäin jääräpäinen ja vaatii melko tiukkaa kuria sekä koulutusta.

Suuret hypoallergeeniset koirarodut

Afgaaninvinttikoira

Näyttävää koiraa etsivälle afgaaninvinttikoira on loistava valinta. Sen pitkä karva muistuttaa ulkoisesti ihmisten hiuksia.

Se saattaa olla hieman jääräpäinen, eikä aina tottele käskyjä.

Siksi sen kouluttaminen vaatii omistajalta paljon kärsivällisyyttä, mutta vastineeksi siitä saa erittäin lojaalin ja rakastettavan kumppanin.

Kokonsa puolesta afgaaninvinttikoira on suurikokoinen koirarotu eli pitkä ja laiha.

Airedalenterrieri

airedalenterrieri

Terrierien kuninkaaksi kutsuttu airedalenterrieri on kooltaan suurin kaikista terriereistä.

Se on ominaisuuksiltaan erittäin monipuolinen, soveltuen hyvin perhekoiraksi, urheiluun sekä metsästykseen.

Luonteeltaan siinä yhdistyy rohkeus ja älykkyys, fyysisiltä ominaisuuksiltaan voima ja nopeus.

Omistajiaan kohtaan se on rakastava ja lojaali.

Bergamasco

bergamasco

Bergamasco on lapsiperheiden suosikkirotu. Se on ystävällinen, älykäs ja rauhallinen sekä erittäin lapsirakas. Lapset myös rakastavat sitä, johtuen osittain sen erittäin halattavasta ulkomuodosta, joka on vailla vertaansa.

Vaikka sen turkki muistuttaa hieman villamattoa, irtoaa silti melko vähän karvaa ja se on myös yllättävän helppohoitoinen.

Bouvier

bouvier

Jykevärakenteinen bouvier on voimakas sekä fyysisesti että luonteeltaan.

Rotu saattaa olla haastava ensimmäiseksi koiraksi, koska se on melko voimakastahtoinen ja sillä on äärimmäisen kova työmoraali.

Siitä saa kuitenkin myös oivan seurakoiran ja pohjimmiltaan se on äärimmäisen lojaali sekä rakastava omistajiaan kohtaan.

Irlanninvesispanieli

irlanninvesispanieli

Nimensä mukaisesti vesistöjen lähellä viihtyvä irlanninvesispanieli rakastaa uimista ja ulkona touhuamista. Tästä syystä se sopii erinomaisesti aktiiviselle sekä luonnossa viihtyvälle omistajalle.

Rotu tykkää leikkiä ja pitää hauskaa, mutta se saattaa olla korkean aktiivisuutensa takia haastava ensikertalaiselle koiranomistajalle.

Korthalsingriffoni

korthalsingriffoni

Aktiiviselle perheelle korthalsingriffoni on loistava valinta. Rotu on älykäs, vikkelä ja voimakas.

Se on yksi maailman parhaista metsästysroduista ja vielä hypoallergeeninen.

Rotu on myös yllättävän helposti koulutettava ja sopeutuvainen eli kaiken kaikkiaan erittäin monipuolinen rotu.

Samojedinkoira

samojedinkoira

Leveästä hymystäänkin tunnettu samojedinkoira on näyttävä ilmestys tuuhean turkkinsa ansiosta.

Sen turkki on siitä erikoinen, että vaikka siitä lähtee jonkin verran karvaa, irtoaa siitä silti hilsettä vain vähän. Tästä syystä se on myös allergiaystävällinen koirarotu.

Rotu on luonteeltaan kiltti ja rakastava, mutta vaatii jonkin verran huomiota.

Samojedinkoira sopii hyvin sekä aktiiviselle omistajalle että perhekoiraksi.

Suursnautseri

suursnautseri

Muiden snautserikokojen tapaan myös suursnautseri on erittäin monipuolinen ja tasapainoinen rotu: se on älykäs, urheilullinen ja ystävällinen.

Pienempiin kokoihin nähden se on aavistuksen voimakastahtoisempi luonteeltaan.

Suursnautseri on varma valinta isokokoista hypoallergeenista koirarotua etsivälle.

Villakoira

villakoira

Villakoira on yksi älykkäimmistä koiraroduista sekä äärimmäisen tasapainoinen pakkaus.

Älykkyytensä takia se on kuitenkin haastava koulutettava. Kärsivällinen omistaja saa kuitenkin koulutettua siitä itselleen loistavan kumppanin.

Se tulee erittäin hyvin toimeen ihmisten kanssa ja soveltuu siis hyvin perhekoiraksi.

Villakoirapointteri

villakoirapointteri

Monipuolista villakoirapointteria käytetään paljon vesilintujen metsästyksessä ja sen noutamistaidot ovatkin korkealuokkaiset.

Metsällä rotu on energinen, mutta kotioloissa se on kuitenkin erittäin rauhallinen ja rento luonne.

Sillä on myös hypoallergeeninen turkki eli rotu sopii hyvin allergioista kärsivälle ja aktiivista koiraa etsivälle.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää