|

Italialaiset koirarodut [14 kpl] kuvina

Vuosien saatossa italialaiset koirarodut ovat saavuttaneet maailmalla suuren suosion. Maasta tulee paljon erikokoisia ja -näköisiä sekä erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja rotuja. Italialaista koiraa haluavalla on siis paljon valinnanvaraa, näyttävistä seurakoirista energisiin työkoiriin.

italialaiset koirarodut

Tässä artikkelissa listatut italialaiset koirarodut ovat yleisimpiä ja suosituimpia saapasmaan tuotoksia.

Italian koirarodut

Bergamasco

bergamasco

Milanon läheltä Bergamon kaupungista kotoisin oleva bergamasco on näyttävä ilmestys. Rodulla on todella erikoinen karvapeite, joka näyttää kuin siihen olisi ommeltu tilkkuja.

Bergamasco on alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan paimenkoira ja sen tehtävä on ollut suojella Italian Alpeilla lampaita sekä pitää lauma kasassa.

Tähän liittyy myös rodun turkki, jonka tarkoitus on pitää se lämpimänä kylmässä ilmassa sekä suojella sitä petoeläimien, kuten susien puremilta.

Rodulla on myös erinomaisen tarkka kuulo, jonka avulla se kuulee muun muassa villipetojen lähestymisen.

Kooltaan bergamasco voidaan laskea keskikokoiseksi koiraroduksi.

Luonteeltaan se on ystävällinen, lempeä ja erittäin omistautunut perheelleen. Se tekeekin tarvittaessa kaikkensa perheen turvallisuuden takaamiseksi.

Se ei kuitenkaan käyttäydy lähtökohtaisesti kovinkaan aggressivisesti, vaan ainoastaan tilanteen niin pakottaessa, eli se sopii myös lapsiperheille.

Biellanpaimenkoira

biellanpaimenkoira

Lampaiden ja karjan paimentamiseen jo vuosisatoja käytetty biellanpaimenkoira on kotoisin Italian Alpeilta, eli Pohjois-Italiasta.

Karjan paimennus Alppien haastavissa olosuhteissa vaatii koiralta paljon ja biellanpaimenkoira onkin vuosien saatossa tottunut toimimaan vaikeissa maastoissa ja keleissä.

Sen kestävyys sekä työmoraali ovat korkeaa luokkaa ja se jaksaa juosta kovaa vauhtia ylös jyrkkiäkin mäkiä paimentamaan lampaita.

Rotu sopii siis aktiiviselle omistajalle, joka jaksaa tehdä sen kanssa pitkiäkin lenkkejä.

Luonteeltaan se on erittäin tottelevainen ja koulutettuna sopii hyvin myös perheille.

Rotu on melko harvinainen jopa kotimaassaan Italiassa, eikä siihen kovin todennäköisesti törmää myöskään Suomessa. Tästä syystä rodusta on melko niukasti tietoa saatavilla.

Bolognese

bolognese

Pohjois-Italian Bolognasta kotoisin oleva bolognese on seurakoiraa parhaimmillaan.

Rotu jalostettiin jo alusta alkaen syli- ja seurakoiraksi aatelisille, eli sillä on kaikki tehtävään sopivat ominaisuudet: se on rauhallinen ja kaikin puolin helppo. Lisäksi sen pehmeää, hypoallergeenista turkkia on mukava silittää.

Bolognese muistuttaa ulkoisesti paljon sen serkkuja maltankoiraa ja havannankoiraa, eli bichon havanaisia. Näiden kaikkien rotujen tunnusmerkkejä ovat pörröinen ja kiehkurainen valkoinen turkki, tummat iloiset silmät sekä jatkuva hymy kasvoilla.

Seurakoirana se on erittäin ihmisrakas ja sosiaalinen, mutta vaatii myös itse huomiota. Rotu saattaakin kärsiä eroahdistuksesta, jos se jätetään pitkäksi aikaa yksin.

Cane corso

cane corso

Italian mastiffina tunnettu cane corso on erinomainen vartio- ja metsästyskoira. Se on suurikokoinen, voimakas ja tarvittaessa myös erittäin aggressiviinen.

Rotu voi kooltaan kasvaa jopa yli 50-kiloiseksi, eli se on näyttävän näköinen ja kokoinen tapaus.

Cane corson kyvykkyydet huomattiin jo antiikin Rooman aikana, jolloin sitä käytettiin muun muassa sota- ja taistelukoirana. Rotu siis avusti sotilaita kukistamaan vihollisjoukot sekä metsästämään esimerkiksi susia ja villisikoja. Lisäksi sen tehtävä oli suojella perheitä, maatiloja ja karjaa.

Johtuen sen taustasta, vaatii rotu kovaa kuria, koulutusta ja liikuntaa.

Rotu saattaa olla aggressiivinen tuntemattomia ihmisiä ja muita koiria kohtaan, eli se pitää pienestä pitäen totuttaa ulkopuolisiin.

Luonteeltaan cane corso on miellyttämishaluinen ja omistajaansa kohtaan äärimmäisen lojaali. Hyvin koulutettuna se tulee myös lasten kanssa toimeen, mutta omistajan tulee silti olla sen kanssa tarkkana, koska pohjimmiltaan se on kuitenkin metsästys- ja taistelukoira.

Etnankoira

Etnankoira on nimensä mukaisesti kotoisin Sisiliasta ja se on nimettä Etna-tulivuoren mukaan.

Rotua käytettiin alunperin pienriistan, kuten jänisten ja riistalintujen metsästyksessä, sen ketteryyden sekä vikkelyyden takia.

Nykyäänkin sen metsästysvaistot tulevat usein esille, eli se saattaa lähteä jahtaamaan esimerkiksi oravia.

Lemmikkinä etnankoira on omistajalleen lojaali ja tykkää myös lapsista.

Italianajokoira

italianajokoira

Yksi Italian suosituimmista koiraroduista on italianajokoira, josta on olemassa kaksi versiota: karkeakarvainen ja lyhytkarvainen.

Tämä alunperin metsästyskäyttöön jalostettu rotu on vuosien saatossa saavuttanut suosiota perheiden lemmikkinä, johon se sopii hyvin lojaalin ja ystävällisen luonteensa takia.

Italianajokoiralla on erittäin hyvä hajuaisti, jota se on tottunut hyödyntämään metsästyksessä. Se onkin hyvä jäljittäjä ja myös vahtikoirana toimiva.

Se tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa ja pitää erilaisista leikeistä ihmisten kanssa.

Rotu tulee hyvin toimeen myös muiden koirien kanssa, joten se sopii esimerkiksi usean koiran talouteen.

Kissojen ja muiden lemmikkien kohdalla sen metsästysvaistot saattavat kuitenkin saada otteen, eli se saattaa alkaa jahdata niitä aggressivisestikin.

Italianseisoja

italianseisoja

Pohjois-Italiasta kotoisin oleva italianseisoja on metsästyskäyttöön jalostettu rotu, jota käytetään edelleen lintumetsällä, jossa sen tehtävä on noutaa ammuttu saalis omistajalleen.

Rotu on ominaisuuksiltaan vikkelä, kestävä ja urheilullinen, koska tuleehan sen selvitä metsätysvelvollisuuksista haastavissakin maastoissa.

Näiden ominaisuuksien takia se vaatii melko paljon liikuntaa, eli sopii hyvin aktiiviselle omistajalle, joka jaksaa kävellä sen kanssa pidempiäkin lenkkejä päivittäin ja leikkiä sen kanssa.

Italianseisoja tulee hyvin toimeen ihmisten ja muiden lemmikkien kanssa, eli sopii myös perheille.

Rotu on älykäs ja hyvin koulutettavissa, mutta taustansa takia se saattaa olla myös jääräpäinen, eli vaatii positiivista lähestymistapaa.

Italianvinttikoira

italianvinttikoira

Yksi maailman nopeimmista koiraroduista ja pienin kaikista puhdasrotuisista metsästyskoirista on italianvinttikoira.

Vaikka kyseessä on pienikokoinen koirarotu, on italianvinttikoira silti pitkäraajainen ja kevyt, mikä tekee siitä nopean ja ketterän eli loistavan pienriistan pyytäjän.

Italianvinttikoira oli aikanaan erittäin suosittu aatelisten keskuudessa, koska se on fyysisten ominaisuuksiensa lisäksi myös mukavuudenhaluinen sylikoira, joka nauttii omistajansa seurasta ja kosketuksesta.

Rotu voi olla tuntemattomia kohtaan hieman ujo ja pelokas, eli omistajan tulee totuttaa se pienestä pitäen tuntemattomia ihmisten sekä eläinten seuraan.

Lagotto romagnolo

lagotto romagnolo

Alunperin vesikoiraksi jalostettu lagotto romagnolo toimii nykyään yhdessä harvinaisimmista tehtävistä koirille: tryffelikoirana. Itse asiassa se on tällä hetkellä ainut tehtävään kelpuutettava rotu, erinomaisen hajuaistinsa takia.

Lagotto romagnolo on erittäin miellyttämishaluinen ja hyväkäytöksinen, eli soveltuu hyvin myös lapsiperheille. Rotu rakastaa olla huomion keskipisteenä ja leikkiä lasten kanssa.

Se on erittäin älykäs ja siksi helppo kouluttaa erilaisiin tehtäviin.

Vaikka lagotto romagnolo näyttää ulkoisesti söpöltä pikkukoiralta, on kyseessä kuitenkin kokoaan huomattavasti voimakkaampi rotu, joka alkuperäisen taustansa takia jaksaa esimerkiksi juosta pitkiäkin matkoja. Se sopii siis hyvin myös aktiiviselle omistajalle.

Maltankoira

maltankoira

Maltankoiran alkuperä on hieman kiistanalainen. Historiankirjoissa on rodusta viitteitä jopa Kiinassa asti, mutta pääasiassa eri lähteissä rodun alkuperäksi merkitään Italia ja Malta.

Tämän artikkelin tarkoituksena on listata suosituimmat Italialaiset koirarodut, joten mielestämme maltankoira kuuluu mukaan tälle listalle, vaikka onkin nimensä mukaisesti myös maltalainen.

Rotu on serkkunsa bolognesen tavoin jalostettu alunperin syli- ja seurakoiraksi aatelisille. Nykyään rotu on suosittu lemmikki tavallistenkin ihmisten keskuudessa ja lisäksi se on niittänyt mainetta myös näyttelykoirana.

Yksi rodun hyvistä puolista on sen allergiaystävällisyys, eli maltankoira on hypoallergeeninen rotu, josta ei juurikaan lähde karvaa tai allergisoivaa hilsettä.

Luonteeltaan maltankoira on tasapainoinen ja äärimmäisen ihmisläheinen, saaden nautintoa omistajiensa huomiosta.

Se on myös yksi helpoimmista roduista kouluttaa, joten rotu sopii hyvin myös ensimmäiseksi koiraksi omistajalleen.

Maremmano-abruzzese

maremmano-abruzzese

Jo vuosikymmenten ajan maremmano-abruzzese on toiminut laumanvartijana, suojellen lampaita ja vuohia erilaisilta villipedoilta, kuten susilta.

Tässä roolissa sitä on auttanut sen suuri koko ja rohkeus sekä nopeus, jota sillä on suuresta koosta huolimatta riittää yllättävänkin paljon.

Lemmikkinä maremmano-abruzzese on rauhallinen, lojaali ja ystävällinen.

Se vaatii tosin tiukkaa kuria ja koulutusta sekä jatkuvasti uusia aktiviteetteja, jotta se ei tylsisty ja ala oikutella. Kyseessä on siis vain aktiiviselle omistajalle soveltuva rotu.

Rotu pitää ihmisistä, mutta on toisaalta hyvinkin itsenäinen ja selviää pitkiäkin aikoja yksin.

Napolinmastiffi

napolinmastiffi

Alunperin Etelä-Italiasta, Napolista kotoisin oleva napolinmastiffi on kokonsa puolesta massiivinen ilmestys ja erittäin voimakkaan sekä uhkaavan näköinen.

Rodun uros voi painaa helposti jopa 70 kiloa ja naaras 50 kiloa eli kyseessä on todella isokokoinen koirarotu.

Napolinmastiffi jalostettiin alunperin työ- ja suojelukoiraksi, muun muassa suojelemaan perheitä ja karjaa.

Nykyäänkin sitä käytetään jonkin verran vartiokoirana, mutta sen suosio lemmikkinä on myös kasvanut. Hieman pelottavasta ulkonäöstään huolimatta se onkin lempeä ja ystävällinen perhettään kohtaan.

Rotu vaatii taustansa takia jo pennusta alkaen tiukkaa kuria ja koulutusta.

Spinone

spinone

Piemonten alueelta kotoisin oleva spinone on erinomainen metsästyskoira, jota käytetään noutamaan saalis maalta tai vedestä.

Rotu on käyttötarkoitukseensa erittäin hyvin soveltuva, eli se on urheilullinen ja jaksaa juosta kovaa vauhtia pitkiäkin matkoja. Lisäksi se on todella vahva.

Muita mainittavia ominaisuuksia on sen älykkyys ja loistava hajuaisti.

Vaikka spinone on metsästyskoira, soveltuu se myös perheelle lemmikiksi. Se onkin erittäin lojaali ja luotettava perhettään kohtaan.

Lisäksi rotu on ystävällinen myös tuntemattomia kohtaan, mikä saattaa vähän heikentää sen kykyä toimia vahtikoirana.

Volpino italiano (italiankääpiöpystykorva)

volpino italiano

Italiankääpiöpystykorvaksikin kutsusttu volpino italiano on Italialainen pystykorvarotu, joka ulkoisesti muistuttaa hieman pomerania.

Rotu tunnetaan myös nimellä italiankääpiöpystykorva sekä joskus myös nimellä firenzenpystykorva, koska se on ollut erityisen suosittu Firenzen lähistöllä.

Volpino italiano on monipuolinen rotu, jolla on hyvä kuulo- ja hajuaisti. Sitä onkin käytetty aikanaan menestyksekkäästi vahtikoirana, varoittamassa suurempia vahtikoiria lähestyvästä vaarasta.

Nykyään se on erinomainen perhekoira, joka rakastaa touhuta lasten kanssa ja tulee toimeen myös muiden lemmikkien kanssa.

Luonteeltaan se on energinen, ystävällinen ja lojaali, mutta taustansa takia rotu on hieman herkkä haukkumaan, joten hyvä koulutus pennusta alkaen on tarpeen.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää