|

Käyttölinjainen vai näyttelylinjainen labradorinnoutaja?

Labradorinnoutaja on noussut suosituimmaksi koiraroduksi useassa eri maassa, myös Suomessa. Rotua harkitsevan on kuitenkin hyvä tietää, että siitä on olemassa kaksi eri tyyppiä: käyttölinjainen labradorinnoutaja sekä näyttelylinjainen labradorinnoutaja.

Käyttölinjainen vai näyttelylinjainen labradorinnoutaja

Ensimmäinen näistä on urheilullisempi ja soveltuu paremmin metsästykseen, kun taas jälkimmäinen on näyttelytarkoitukseen tarkoitettu sekä lemmikkinä aavistuksen helpompi. Tästä artikkelista saat lisätietoja kumpi näistä sopii sinulle paremmin, eli käyttölinjainen vai näyttelylinjainen labradorinnoutaja.

Kuten kaikkien noutajarotujen, myös labradorien alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia metsästyskoirana, ja useat rodun edustajat toimivat tässä roolissa edelleen.

Metsästyskäytössä labradorinnoutajan tehtävänä on noutaa haavoittunut tai kuollut riista isännälle, mahdollisimman vahingoittumattomana, jotta se säilyy syömäkelpoisena.

Nykyään labradorinnoutaja tunnetaan kuitenkin yleisesti enemmän lemmikin roolistaan ja se onkin ollut maailman suosituin koirarotu jo useiden vuosien ajan.

Tulevan omistajan on kuitenkin hyvä tiedostaa, etteivät kaikki labradorinnoutajat ole suinkaan samanlaisia, vaan rodusta on olemassa kaksi eri tyyppiä: käyttölinjainen sekä näyttelylinjainen labradorinnoutaja.

Lue siis eteenpäin, jos haluat tietää mitä nämä tyypit ovat, mikä niiden ero on sekä kumpi sopisi paremmin sinun tarpeisiisi.

Kaksi eri labradorinnoutajan tyyppiä

On siis olemassa kaksi erilaista labradorinnoutajan tyyppiä, jotka eroavat toisistaan sekä luonteeltaan, ulkonäöltään että ominaisuuksiltaan:

Käyttölinjainen labradorinnoutaja

  • Nimensä mukaisesti tämän tyyppinen labradori on tarkoitettu kovempaan käyttöön
  • Sitä käytetään edelleen paljon metsästyksessä
  • Kutsutaan myös nimellä metsästyslinjainen labradorinnoutaja
  • Tunnetaan alunperin Amerikkalaisena labradorinnoutajana

Näyttelylinjainen labradorinnoutaja

  • Tarkoitettu näyttely- ja seurakoiraksi
  • Suositumpi lemmikkinä ja perhekoirana
  • Tunnetaan alunperin Englantilaisena labradorinnoutajana

Tämä jaottelu on kuitenkin aina ollut Suomessa jokseenkin joustava, koska labradorinnoutaja on yleisesti ottaen todella monipuolinen koirarotu ja selviää hyvin erilaisista tehtävistä.

Myös näyttelylinjainen labradorinnoutaja on mahdollista ottaa mukaan metsälle ja voidaan kouluttaa noutamaan riistaa, kun taas vastaavasti käyttölinjainen labradori soveltuu myös vallan hyvin perheen lemmikiksi. Tosin näyttelyihin sitä ei samalla tavalla hyväksytä.

Historiaa

Labradorinnoutajien yleistyessä lemmikkeinä, niitä käytettiin aluksi paljon sekä näyttelykoirina, metsästyksessä että erilaisissa kilpailuissa.

Myöskään jalostuksessa ei välttämättä huomioitu minkä tyyppinen labradori on kyseessä, vaan niitä käsiteltiin enemmänkin vain yhtenä rotuna.

Pikku hiljaa erilaisten lajien ja aktiviteettien vaatimustasot alkoivat kuitenkin kasvaa, jolloin eri tyyppisten labradorinnoutajien ominaisuuksiin alettiin kiinnittää enemmän huomiota.

Käyttölinjaisia ja näyttelylinjaisia labradorinnoutajia alettiin erottaa entistä selkeämmin toisistaan, eikä niitä enää esimerkiksi jalostettu ristiin samalla tavalla kuin aiemmin.

Tämän erottelun takia käyttölinjaisista alkoi kehittyä entistä solakampia ja nopeampia, kun taas näyttelylinjaiset alkoivat tanakamman ulkomuotonsa takia saada jalansijaa enemmän näyttelyissä sekä perheiden lemmikkeinä.

Käyttölinjainen labradorinnoutaja

käyttölinjainen labradorinnoutaja
Käyttölinjainen labradorinnoutaja on solakamman näköinen kuin näyttelylinjainen.

Ulkoisesti käyttölinjainen labradorinnoutaja on kapeampi ja hoikempi kuin näyttelylinjainen. Jo sen ulkomuodosta voi päätellä, että kyseessä on nopea ja ketterä koira, jolta ei myöskään puutu voimaa.

Taustansa, älykkyytensä sekä luonteensa takia käyttölinjainen labradorinnoutaja on yleensä aavistuksen helpompi kouluttaa, verrattuna näyttelylinjaiseen.

Kokemattomankin omistajan on mahdollista opettaa sille erilaisia taitoja sekä esimerkiksi kouluttaa se kävelemään nätisti hihnassa, omistajan rinnalla.

Luonteeltaan käyttölinjaiset labradorit ovat yleensä melko herkkiä ja ne elävät miellyttääkseen omistajaansa. Tämä taas saattaa joskus näkyä pienenä hermostuneisuutena, mutta muuten se on luonteeltaan vakaa.

Huomioitavaa on, että tämän tyyppinen labradori on yleensä nopea liikkeissään ja sillä saattaa olla vahvakin metsästysvaisto. Tämä taas saattaa aiheuttaa jonkin verran päänvaivaa omistajalleen, jos sen kanssa liikutaan usein alueilla, jossa on paljon esimerkiksi jäniksiä tai oravia jahdattavaksi.

Joillakin käyttölinjaisilla labradoreilla on niin paljon menohaluja, että kokemattomalle omistajalle saattaa olla haastavaa saada kontrolloitua sitä. Tästä syystä on erittäin tärkeää antaa sille jatkuvasti huomiota, eikä antaa sen liikaa touhuta itsekseen.

Näyttelylinjainen labradorinnoutaja

näyttelylinjainen labradorinnoutaja
Näyttelylinjainen labradorinnoutaja on käyttölinjaista raskasrakenteisempi.

Ulkonäöllisesti varmasti lähes kaikki tuntevat miltä labradorinnoutaja näyttää. Se on varmasti yksi maailman tunnetuimmista roduista.

Labradorinnoutajasta tulee varmasti monelle helposti mieleen raskasrakenteinen ja jopa hieman pyylevä koira, joka surullisilla silmillään koittaa kerjätä herkkuja pöydästä.

Tämän mielikuvan koira on todennäköisesti näyttelylinjainen labradorinnoutaja, joka on näistä kahdesta tyypistä yleisempi lemmikkinä, erityisesti perheiden keskuudessa.

Sillä on käyttölinjaista lajitoveriaan aavistuksen lyhyemmät raajat, suurempi pää ja leveämpi kaula, paksumpi häntä sekä yleisesti ottaen raskaampi ruumiinrakenne.

Toisaalta sen hieman laiskanpulskea ulkonäkö on myös asia johon monet ihmiset rakastuvat siinä ja joka tekee siitä erityisen halattavan näköisen.

Näyttelylinjaisella labradorinnoutajalla on käyttölinjiaista enemmän taipumusta lihomiselle, mikä laskee sen eliniän ennustetta. Sen kohdalla omistajan tulee olla tarkempi ruokamäärän suhteen sekä muistaa pitää koira aktiivisena.

Sopisiko minulle paremmin käyttölinjainen vai näyttelylinjainen labradorinnoutaja?

Nyt kun olemme käyneet läpi näiden kahden eri tyyppisen labradorinnoutajan eroja, on sinulle toivottavasti selventynyt mikä ero niillä on sekä mihin tarkoitukseen kumpikin tyyppi parhaiten sopii.

Seuraavaksi vielä avattuna lyhyesti, minkä tyyppinen labradorinnoutaja kenellekin sopii.

Aktiiviselle ihmiselle ja metsästystarkoitukseen käyttölinjainen labradorinnoutaja

Jos olet aktiivinen ihminen ja haluat itsellesi aktiivisen koiran, jonka kanssa voit harrastaa erilaisia lajeja, on käyttölinjainen labradorinnoutaja sinulle sopiva valinta.

Se on erittäin vastaanottavainen erilaiselle harjoittelulle, mutta vaatii toisaalta melko johdonmukaista lähestymistapaa.

Luonnollisesti myös metsästyskäyttöön parempi valinta on käyttölinjainen yksilö, vaikka näyttelylinjaisesta olisikin mahdollista kouluttaa metsästykseen sopiva.

Huomioithan, että aktiivinen koira tarvitsee luonnollisesti myös omistajaltaan aktiivisempaa otetta.

Käyttölinjaisella labradorinnoutajalla saattaa olla kovakin metsästysvietti, joten sen kanssa pitää erityisesti kokemattomien omistajien olla tarkkana. Tämä myös vaikuttaa siihen, ettei sitä välttämättä kannata pitää vapaana edes metsäkävelyillä.

Lisäksi käyttölinjainen labradori on erityisen halukas miellyttämään omistajaansa ja saattaa hermostua, jos ei saa tarpeeksi kontaktia omistajaltaan. Se ei siis välttämättä sovi kovin kiireiselle ihmiselle, jolla ei ole tarpeeksi aikaa huomioida sitä.

Rauhallisemmalle ihmiselle ja perheille näyttelylinjainen labradorinnoutaja

Luonteeltaan rauhallisempi ja ulospäinsuuntautuneempi näyttelylinjainen labradorinnoutaja sopii erittäin hyvin esimerkiksi lapsiperheen koiraksi.

Se on leikkisä sekä utelias luonne ja usein myös käyttölinjaista helpompi kouluttaa, koska sillä ei ole samanlaista metsästysviettiä.

Erityisesti lapset ihastuvat helposti sen tanakkaan ulkonäköön, joka tekee siitä erittäin halattavan näköisen, ja yhdistettynä sen lempeisiin silmiin, on myös aikuisten vaikea vastustaa sitä.

Omistajan on kuitenkin hyvä huomioida, että se osaa myös käyttää ulkonäköään hyväkseen ja onkin helposti kerjäämässä herkkuja pöydästä, mikä saattaa helposti johtaa lihomiseen.

Vähemmän aktiivisena koirana se vaatiikiin hieman käyttölinjaista labradoria enemmän tarkkuutta ruokinnan suhteen.

Yhteenveto

Nämä kaksi erilaista labradorinnoutajan tyyppiä, eli käyttölinjainen ja näyttelylinjainen, eroavat toisistaan jonkin verran luonteen, ulkomuodon sekä ominaisuuksien osalta.

Käyttölinjainen on aktiivisempi ja vaatii siksi omistajaltaan enemmän osaamista. Sillä on myös jonkin verran metsästysvaistoja, joten sen kanssa pitää olla enemmän tarkkana.

Ulkoisesti käyttölinjainen labradorinnoutaja on solakka ja urheilullisen näköinen.

Näyttelylinjainen labradori taas on leikkisä ja halattava perhekoira, joka on myös melko helppo kouluttaa. Se taas on ulkonäöltään hieman tanakka, eikä ehkä niin aktiivisen näköinen.

Kuitenkin kyseessä on asioita yleistävä ja kärjistävä kahtiajako, eli kaikki labradorinnoutajat ovat aina yksilöllisiä.

Käytännössä kumpi tahansa labradorinnoutajan tyyppi voidaan tarvittaessa kouluttaa lähes mihin tarkoitukseen hyvänsä, eli enemmän kyse on siitä kumpi lähtökohtaisesti sopii paremmin tiettyyn rooliin tai tehtävään.

Kokonaisuudessaan rotu on kuitenkin erittäin älykäs, ystävällinen, ihmisrakas ja leikkisä, mikä on tehnyt rodusta esimerkiksi Suomen suosituimman koirarodun.

Kysymykseen “sopisiko minulle paremmin käyttölinjainen vai näyttelylinjainen labradorinnoutaja?” on siis vastauksena, että riippuu minkä tyylistä koiraa etsit. Karkeasti jaoteltuna käyttölinjainen labradorinnoutaja sopii paremmin aktiiviselle ihmiselle ja näyttelylinjainen taas lapsiperheen lemmikiksi.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää