|

Labradorinnoutaja – Suomen suosituin koirarotu

labradorinnoutaja
 • Alunperin kotoisin Kanadasta, Newfoundland nimiseltä saarelta
 • Suomen suosituin koirarotu vuodesta 2010 alkaen
 • Aktiivinen koira, joka vaatii paljon päivittäistä liikuntaa
 • Kooltaan se on hieman keskikokoista rotua suurempi eli iso koirarotu
 • Luonteeltaan labradorinnoutaja on erittäin kiltti ja ihmisrakas
 • Rodusta lähtee melko paljon karvaa ja hilsettä, eikä se siis sovellu allergiselle
 • Labradorinnoutajan eliniän ennuste on noin 12,5 vuotta
 • Labradorinnoutajan pentu maksaa keskimäärin noin 1200€

Labradorinnoutaja eli labbis on jo vuosia kuulunut Suomen suosituimpien koirarotujen joukkoon ja se on ollut useana viime vuonna jopa kaikista suosituin rotu. Eikä suotta: rotu on niin fyysisiltä, kuin henkisiltä ominaisuuksiltaan koiramaailman huippuluokkaa.

Miksi kannattaa valita roduksi juuri labradorinnoutaja?

Se on erittäin välittävä ja rakastava seurakoira, jolta ei puutu myöskään älykkyyttä suoriutua vaativistakin tehtävistä.

Labradorinnoutaja on myös seura- ja perhekoira, joka nauttii ihmisten huomiosta, kuten silittämisestä. Vastaavasti se taas ei nauti yksinolosta ja saattaa kärsiä eroahdistuksesta.

Fyysisesti labradorinnoutaja on vahva ja lihaksikas eli sopii hyvin erilaisiin aktiviteetteihin, metsästyksestä kentälle.

Ulkonäöltään rotu on kaunis sekä sopusuhtainen ja erityisesti käyttölinjainen labradorinnoutaja on myös todella urheilullinen.

Urheilullisuutensa vuoksi rotu tosin vaatii paljon päivittäistä aktiivisuutta ja urheilua, ettei se laiskistu ja liho.

Ylläpidon suhteen labradorinnoutaja on melko helppohoitoinen, eikä sen hoito vaadi paljoa työtä. Siitä lähtee kuitenkin melko paljon lyhyttä karvaa ja hilsettä, minkä johdosta se ei ole koira-allergiselle hyvä valinta.

Labradorinnoutaja saattaa olla rotuna haastava ensikertalaiselle ja se vaatii hyvän koulutuksen, jolle se kuitenkin on erittäin vastaanottavainen korkean älykkyytensä takia.

Rotu vaatii tilaa touhuta, joten pieneen kerrostaloasuntoon se ei välttämättä sovellu.

Labradorinnoutajan terveys

Onko Labradorinnoutaja terve rotu?

Terveyden suhteen labradorinnoutaja on yleisesti ottaen terve rotu, vaikka sillä joitakin vaivoja saattaakin esiintyä, jotka vaihtelevat esimerkiksi lonkkavaivoista syöpään.

Kuinka vanhaksi labradorinnoutaja elää?

Labradorinnoutaja elää keskimäärin noin 12,5-vuotiaaksi, mutta tässä on toki paljon vaihtelua yksilöiden välillä.

Koiran elinikä riippuu geenien lisäksi paljon myös tuurista eli siitä kuinka terveenä koira pysyy sekä pystyykö se välttämään joutumista erilaisiin onnettomuuksiin.

Labradorinnoutajan alkuperä ja historia

Labradorinnoutajan esi-isä St Johnin koira toimi kalastajien apurina Newfoundland nimisellä saarella, Kanadan koillisrannikolla.

Tähän rooliin se valittiin erityisesti sen turkin takia, joka pitää hyvin vettä ja on tarpeeksi paksu pitämään koira lämpimänä kylmissäkin vesissä.

Nykyäänkin labradorinnoutajat rakastavat usein vettä, mikä saattaa juontaa juurensa tähän heidän esi-isiensä rooliin.

Rodun rantauduttua Englantiin 1800-luvulla, nousivat labradorit nopeasti metsästäjien suosioon.

Niiden älykkyys sekä taito noutaa asioita, jotka se osasi myös kuljettaa vahingoittumana suussaan omistajalleen, nostivat sen nopeasti suosituimpien metsästyskoirien joukkoon.

Sen monipuoliset taidot ja rauhallinen luonne tekivät vaikutuksen myös muissa piireissä.

Labradoreja onkin vuosien saatossa käytetty myös esimerkiksi palveluskoirana, sotakoirana sekä opaskoirana ja se on pärjännyt menestyksekkäästi myös seurakoirana.

Nykyään se mielletään erityisesti perhekoiraksi, vaikka sitä edelleen käytetään paljon esimerkiksi metsästyksessä.

Kaikki nämä tehtävät ovat muokanneet rotua sellaiseksi kuin se nykyään on, ominaisuuksien ja opittujen taitojen siirryttyä sukupolvelta toiselle.

Labradorinnoutajan ulkonäkö ja koko

 • Säkäkorkeus: Uros 57-62 cm, naaras 55-60 cm
 • Paino: Uros 29-36 kg, naaras 25-32 kg
 • Päävärit: Musta, keltainen ja ruskea
Eri väriset labradorinnoutajat

Labradorinnoutaja on kooltaan keskikokoista koiraa hieman suurempi rotu, joka voidaan laskea suureksi koiraroduksi.

Rodun urosten säkäkorkeus on keskimäärin noin 57-62 cm ja ne painavat noin 29-36 kg.

Naaraat taas ovat aavistuksen pienempiä eli säkäkorkeudeltaan keskimäärin noin 55-60 cm ja painavat noin 25-32 kiloa.

Täyteen kokoonsa labradorinnoutaja kasvaa yleensä reilussa vuodessa. Alla oleva video demonstroi hyvin rodun kasvupyrähdystä, kaksi kuukautisesta pennusta aina vuoden ikäiseksi asti.

Väriltään labradorinnoutajat ovat pääasiassa mustia, keltaisia ja ruskeita.

Lisäksi näistä niin sanotuista pääväreistä on olemassa useita erilaisia variaatioita, kuten ketunpunainen, joka on variaatio keltaisesta pääväristä sekä hopea, joka on käytännössä ruskeasta väristä haalistuneempi versio.

Labradorinnoutajan luonne ja käyttäytyminen

 • Erittäin ystävällinen ja ihmisrakas
 • Innokas oppimaan uutta
 • Vaatii paljon tekemistä ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä
 • Ei sovellu pieniin asuntoihin
 • Lapsenmielinen vanhaksi asti
Keltainen labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja on erittäin ystävällinen ja rakastava rotu, joka pitää niin ihmisten kuin toisten lemmikkien seurasta.

Rotu oikein nauttii huomion keskipisteenä olemisesta ja ihmisten hurmaamisesta.

Se on myös tunnettu lapsenmielisyydestään eli sen leikkisä käytös ei välttämättä vähene yhtään iän myötä.

Onko labradorinnoutajaa vaikea hoitaa ja kouluttaa?

Labradorinnoutaja on innokas uuden oppimiselle ja melko helppo koulutettava, joskin se vaatii myös paljon aktiviteetteja ettei se turhaudu ja ala käyttäytyä huonosti.

Rauhallisena rotuna se on melko helppohoitoinen, tosin se aina aina hahmota kokoansa ja saattaa siksi aiheuttaa innostuessaan tuhoa ympärillään.

Sopiiko labradorinnoutaja lapsiperheeseen?

Labradorinnoutaja sopii hyvin lapsiperheeseen ja se on suosittu perhekoira.

Rotu tulee hyvin toimeen lasten kanssa ja se erittäin kärsivällinen rotu, eikä siis turhaudu helposti.

Aikuisen tulee kuitenkin aina valvoa koiran ja pienten lasten leikkejä, ikävien välikohtausten välttämiseksi.

Mitä pitää ottaa huomioon kun haluaa hankkia labradorinnoutajan?

Urheilullisuutensa takia rotu vaatii paljon tilaa temmeltää, joten se ei välttämättä sovi pieniin kerrostaloasuntoihin, ellei sille pystytä muuten takaamaan riittävä määrä päivittäistä liikuntaa.

Sosiaalisen luonteensa takia rotu saattaa kärsiä eroahdistuksesta, joten sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa yksin. Tämä toki vaihtelee paljon yksilöittäin.

Paksun turkkinsa ansiosta rotu viihtyy myös vaihtelevissa sääoloissa, eikä palele talvellakaan, mutta samasta syystä se ei toisaalta välitä helteistä ja pysyttelee mieluusti tällöin varjossa.

Labradorinnoutajan luonteeseen ja käytökseen vaikuttaa paljon myös se, minkä tyyppinen labradorinnoutaja on kyseessä. Rodusta on nimittäin olemassa käyttölinjainen ja näyttelylinjainen versio, joiden välillä on jonkin verran eroa niin fyysisesti kuin luonteen puolesta.

Labradorinnoutajan kouluttaminen

 • Helposti koulutettava
 • Sosialisointi on tärkeää pentuna
 • Haukkuminen pitää lopettaa
 • Energia pitää kohdistaa oppimiseen
 • Rodulla ei ole voimakkaita metsästysvaistoja
labradorinnoutajan pentuja

Labradorinnoutaja on fyysisesti erittäin voimakas ja sillä riittää paljon energiaa jo pennusta alkaen, joten sen kouluttamiseen tulee panostaa heti alusta alkaen tarpeeksi suurella intensiteetillä.

Rotu pitää opettaa kohdistamaan energiansa oikeisiin asioihin tai se saattaa alkaa oikuttelemaan sekä ryhtyä tuhotöihin.

Omistajan on myös hyvä tiedostaa, ettei labradorinnoutaja tunne pentuna vielä omia voimatasojaan, joten esimerkiksi lasten kanssa leikkiessä tulee pennun ja lasten leikkejä pitää silmällä.

Varsinkin uusien hampaiden tullessa suuhun, saattaa pentu olla melko kova näykkimään, jolloin sen energia tulee koittaa suunnata johonkin muuhun, kuten leluun tai luuhun.

Pentuna rotu saattaa myös olla kova haukkumaan, joten se pitää opettaa lopettamaan haukkuminen käskystä.

Sosialisointi ihmisten ja muiden eläinten kanssa on pienestä pitäen tärkeää, jotta se oppii tulemaan toimeen erilaisissa tilanteissa sekä ympäristöissä.

Onneksi labradorinnoutaja on korkean älykkyytensä takia todella vastaanottavainen koulutukselle ja uuden oppimiselle, joten harjoittelu on varmasti myös omistajalle mieluisaa.

Labradorinnoutajan hoitaminen ja liikunta

 • Säännöllinen kylvetys on tarpeen
 • Harjaaminen vähentää karvanlähtöä
 • Rotu vaatii melko paljon päivittäistä liikuntaa

Labradorinnoutaja ei ole rotuna kovin vaativa hoitamisen ja ylläpidon suhteen.

Sen kaksikerroksinen turkki vaatii hyvin vähän hoitoa eli säännöllinen kylvetys ja harjaus pitää sen hyväkuntoisena sekä vähentää karvanlähtöä.

Kynnet tulee leikata säännöllisesti, jotta sen tassut pysyvät terveenä ja luonnollisesti sen hampaat sekä korvat tulee pitää puhtaina.

Liikunnan suhteen labradorinnoutaja on kuitenkin astetta vaativampi rotu eli se vaatii vähintään 30-60 min päivittäistä liikuntaa, mieluummin jopa enemmänkin.

Rodulla on taipumusta alkaa käyttäytymään hieman hyperaktiivisesti, jos se ei saa tarpeeksi liikuntaa ja sille jää näin liikaa ylimääräistä energiaa käytettäväksi riehumiseen.

Liikuntamuotojen osalta rodulle riittää ihan perus kävely tai juokseminen, mutta taustansa takia se nauttii myös erittäin paljon uimisesta sekä erilaisten asioiden noutamisesta.

Labradorinnoutajan ruokkiminen

 • Rodulla on taipumusta ylensyöntiin ja sitä kautta lihomiseen
 • Sen annoskokoa tulee siis tarkkailla jatkuvasti
 • Myös riittävästä liikunnan määrästä tulee huolehtia

Labradorinnoutaja on melko ahmatti rotu, joka syö lähes kaiken mitä eteensä saa, joten annoskokojen suhteen pitää olla tarkkana.

Rodulla on taipumusta pieneen lihomiseen, joka yleensä johtuu yksinkertaisesti liian suurista ruokamääristä, etenkin jos samanaikaisesti koiran liikunnan määrä ei ole riittävä.

Koiran lihominen saattaa aluksi tuntua söpöltä ja jopa hauskalta, mutta ikävä kyllä ylipaino aiheuttaa sille myös paljon erilaisia terveydellisiä ongelmia, joten se ei missään nimessä ole sen etujen mukaista.

Annoskokoja ja kalorimäärää säätelemällä voidaan siis ylläpitää koiran terveyttä sekä siten tuoda sille lisää elinvuosia.

Huom! Koiran ravintoon ja terveyteen liittyvissä asioissa tulee aina ensisijaisesti ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Labradorinnoutaja rotuna – Yleisimmät kysymykset

Paljonko maksaa labradorinnoutajan pentu?

Labradorinnoutajan pentu maksaa keskimäärin noin 1200 euroa.

Hinta riippuu paljon kasvattajasta sekä rodun sukuhaarasta.

Mistä labradorinnoutajan pennun voi ostaa?

Labradorinnoutajan pentuja voi hankkia Suomessa useista eri kenneleistä, joista saat tietoa esimerkiksi Googlettamalla.

Kenelle labradorinnoutaja sopii?

Labradorinnoutaja on monipuolinen rotu, joka sopii niin aktiiviselle ihmiselle kuin perheillekin.

Ensikertalaiselle rotu saattaa olla hieman haastava koulutettava eli vaatii paljon panostusta ja osallistumista.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää