|

Saako koira syödä omenaa?

Omena on tunnetusti todellinen terveyspommi, joka sisältää huomattavan määrän vitamiineja, kuitua ja antioksidantteja sekä vain vähän kaloreita. Ihmiselle omenan terveysvaikutukset ovat huomattavat, mutta saako koira syödä omenaa?

saako koira syödä omenaa

Kysymys: saako koira syödä omenaa? Vastaus: kyllä, koira saa syödä omenaa.

  • Omena tulee tarjota koiralle ilman siemeniä ja karaa, eli siemenkotaa.
  • Siemenet ovat koiralle suurina määrinä syötynä myrkyllisiä.
  • Siemenkota, eli kara saattaa aiheuttaa koiralle tukehtumisvaaran.

Vanhan sanonnan mukaan omena päivässä pitää lääkärin loitolla, mikä kertoo sen lukuisista terveyshyödyistä. Omenoiden syömisen on sanottu ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja, syöpää, astmaa ja diabetesta.

Omena on täynnä keholle tärkeitä vitamiineja, kuten:

  • A-vitamiini
  • C-vitamiini
  • B1-vitamiini
  • B2-vitamiini
  • B6-vitamiini
  • E-vitamiini

Siinä on paljon kalsiumia, fosforia sekä flavonoideja ja antioksidantteja, jotka auttavat ehkäisemään esimerkiksi aivohalvauksia.

Omena on hyvä ravintokuidun lähde ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Lisäksi omena on vähäkalorinen ja helposti syötävä, mikä tekee siitä erinomaisen välipalan.

Omenan terveyshyödyt koiralle

Myös koiralle voi antaa omenaa, joka on sille terveellistä, toisin kuin esimerkiksi viinirypäleet.

Koira saa omenasta samanlaisia terveyshyötyjä kuin ihminenkin.

Omenan antioksidantit ehkäisevät koiralla erilaisia tauteja, kuten syöpää, samalla tavalla kuin ihmisillä.

Lisäksi se auttaa pitämään koiran hampaat puhtaana ja raikastaa sen hengitystä sekä auttaa sitä painonhallinnassa, tuomalla kylläisyyden tunteen vähäisellä kalorimäärällä.

Koiralle omenan kuidut voivat tuoda helpotusta ruoansulatusongelmiin, pitäen sen suolen toiminnassa ja rauhoittaen sen vatsaa.

Erilaisten vitamiinien ja antioksidanttien ansiosta omena voi tuoda helpotusta myös koiran niveliin sekä luihin liittyviin ongelmiin.

Kuinka antaa omenaa koiralle?

Konsultoi ensimmäiseksi eläinlääkäriä siitä, soveltuuko omena koirallesi.

Eläinlääkäri osaa huomioida asiassa yksilön tarpeet paremmin ja suhteuttaa esimerkiksi annoskoon koirasi koon ja aktiivisuuden mukaiseksi. Tämä on erityisen tärkeää, jos koirallasi on esimerkiksi diabetes, koska omenassa on kuitenkin hedelmäsokeria, joka vaikuttaa verensokeriin.

Poista omenan kara ja siemenet täysin sekä pese omena.

Omenan siemenet sisältävät pienen määrän syanidin sokeriyhdistettä amygdaliinia, joka paljon nautittuna saattaa aiheuttaa myrkytyksen.

Ihmisen tulisi nauttia siemeniä suuren määrän, jotta ne aiheuttaisivat myrkytysreaktion, mutta koiran kohdalla riski on suurempi.

Usein syötynä siemeniä saattaa myös pikkuhiljaa kertyä koiran elimistöön ja estää esimerkiksi verta kuljettamasta happea kehoon.

Kara, eli siemenkota taas saattaa jäädä jumiin koiran kurkkuun ja aiheuttaa näin tukehtumisvaaran, joten myös se tulee poistaa.

Aloita antamalla koiralle aluksi vain pieniä paloja, jotta näet miten hyvin omena sopii sille.

Testaa ensin pienellä palalla omenan soveltumista koiralle ja seuraa kuinka koiralta sujuu omenan syöminen sekä tuleeko siitä mitään reaktiota, kuten ripulia.

Turvallisuussyistä koiralle ei kannata heti antaa kokonaista omenaa, koska se saattaa aiheuttaa erilaisia ongelmia, kuten vatsavaivoja. Erityisesti pienten ja herkkävatsaisten koirien kohdalla pitää olla tarkkana.

Aloittamalla pienillä paloilla, näet minkä kokoisia paloja koiralle voi antaa sekä kestääkö koiran vatsa esimerkiksi kyseistä omenalajiketta.

Lajikkeiden suhteen suosi mehukkaampia ja rapeita.

Kuivat sekä happamat lajikkeet eivät välttämättä sovellu koiran vatsalle ja saattavat aiheuttaa ripulia. Ne eivät myöskään maistu koiran suussa niin hyviltä.

Erityisesti kotimaiset omenat soveltuvat koiralle hyvin ja niissä on yleensä vähemmän erilaisia säilöntäaineita kuin tuontiomenoissa. Ulkomailta tuotujen suhteen suosi luomua, jos mahdollista.

Teen omenasta koirallesi vieläkin herkullisempaa.

Tehdäksesi omenasta koiralle vielä herkullisempaa, voit lisätä siivun päälle hieman maapähkinä- tai mantelivoita.

Lisäksi voit kypsentää omenan uunissa ja maustaa kypsennetyn omenan ripauksella kanelia. Muita mausteita ei tule käyttää, koska esimerkiksi muskottipähkinä on koiralle myrkyllinen.

Voit myös tehdä omenasta sosetta, mutta älä lisää joukkoon mausteita tai säilöntäaineita.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää