|

Saako koira syödä mantelia?

Mantelit ovat erittäin terveellisiä, muun muassa niiden sisältämien hyvien rasvojen sekä vitamiinien ja mineraalien takia. Ihmiselle manteleiden sanotaan tarjoavan lukuisia hyötyjä, kuten auttavan painonhallinnassa sekä pitävän ihon ja hiukset terveenä, mutta saako koira syödä mantelia?

Saako koira syödä mantelia

Kysymys: saako koira syödä mantelia? Vastaus: ei ainakaan kokonaisia manteleita.

  • Koira saa periaatteessa syödä pieniä määriä mantelia
  • Kokonaiset mantelit saattavat kuitenkin aiheuttaa koiralle erilaisia sisäisiä tukoksia ja tukehtumisvaaran, joten niitä pitäisi välttää antamasta koiralle.
  • Lisäksi manteleiden korkea rasvapitoisuus voi aiheuttaa koiralle pahimmillaan jopa haimatulehduksen sekä lihottaa sitä.
  • Sen sijaan mantelivoita ja -öljyä voi antaa koiralle silloin tällöin, maksimissaan 1-2 ruokalusikallista, riippuen koiran koosta.

Mantelit ovat erittäin terveellisiä, koska ne sisältävät paljon terveellisiä rasvoja, proteiinia, kuitua sekä vitamiineja ja mineraaleja.

Niiden on useissa tutkimuksissa todettu alentavan kolesterolitasoa ja verenpainetta, pitämään verensokerin tasaisena sekä auttavan painonhallinnassa. Manteli on myös hyvä kalsiumin lähde, erityisesti kasvissyöjille.

Manteli on yksi parhaista E-vitamiinin lähteistä, joka auttaa esimerkiksi ehkäisemään muistisairauksia.

Koirien osalta mantelissa piilee kuitenkin tiettyjä riskejä.

Ovatko mantelit koiralle myrkyllisiä tai vaarallisia?

Vaikka mantelit eivät välttämättä ole koiralle myrkyllisiä, saattaa niiden korkea rasvapitoisuus silti aiheuttaa erilaisia vakavia terveysongelmia, kuten vatsatautia ja pahimmillaan jopa haimatulehduksen.

Lisäksi mantelit ovat koiran ruoansulatukselle erittäin haastavia sulattaa, erityisesti suurina määrinä, samoin kun ne saattavat aiheuttaa koiralle suolitukoksia.

Myös tukehtumisriski on olemassa, koska koirat joskus hotkivat ruokansa sitä kunnolla pureskelematta ja mantelit ovat muodoltaan kovia sekä teräviä, eli saattavat helposti tarttua sen kurkkuun.

Nämä riskit ovat erityisen suuria pienillä koirilla, joiden elinten kokoon suhteutettuna mantelit ovat todella suuria.

Manteleihin lisätään usein myös suolaa ja sokeria sekä mahdollisesti myös muita mausteita, jotka eivät suurina määrinä sovellu koirien ruokavalioon.

Suolaaminen tai paahtaminen eivät sinänsä tee manteleista yhtään myrkyllisempiä, mutta epäterveellisempiä kyllä. Erityisesti koiran suola tarpeiden tulisi täyttyä jo tavallisesta ruoasta.

Luonnollisesti erilaisia suklaalla ja muilla aineksilla päällystettyjä manteleita tulee välttää, varsinkin suklaan ollessa koirille vaarallista.

Kokonaiset mantelit voivat siis aiheuttaa erilaisia terveysriskejä, eli niitä ei suositella annettavaksi koiralle.

Saako koiralle antaa mantelivoita tai -öljyä?

mantelivoi

Suurimmat riskit manteleiden syönnissä liittyvät siis niiden koostumukseen ja rakenteeseen, eli ne saattavat siis muotonsa takia aiheuttaa koiralle erilaisia suolitukoksia sekä tukehtumisvaaran.

Yllä olevat riskit katoavat luonnollisesti siinä vaiheessa kun mantelista tehdään voita tai öljyä, eli niiden kanssa tilanne on erilainen.

Tällöin koira pääsee myös nauttimaan manteleiden terveysvaikutuksista ihan eri tavalla, koska se pystyy sulattamaan ne paremmin niiden ollessa voin tai öljyn muodossa.

Mantelivoista koira saa hyvin esimerkiksi proteiinia, kuitua, rautaa ja mangesiumia.

Yksi mantelivoin hyöty koiralle on, että siinä on paljon E-vitamiinia, joka auttaa pitämään sen turkin terveenä ja kiiltävänä.

Koirat tuntuvat myös rakastavan mantelivoin makua, joten aika ajoin sitä voi antaa koiralle myös herkuksi.

Mantelivoin voi tarjota koiralle sellaisenaan tai esimerkiksi omenaviipaleen päällä. Sitä voi sekoittaa myös puuron sekaan.

Huomioitavaa on kuitenkin tässäkin annoskoko, eli suurina määrinä myös mantelivoi ja -öljy voivat aiheuttaa aiemmin mainittuja vatsaoireita sekä pahimmillaan haimatulehduksen.

Terveellinen määrä on yleisesti ottaen noin 1-2 ruokalusikallista, riippuen koiran koosta.

Pienemmille koirille luonnollisesti vähäisempi määrä riittää ja kääpiökoiralle voi jopa puolikas lusikallinen olla tarpeeksi.

Mantelivoi on kaloripitoista ja liiallinen herkuttelu johtaa luonnollisesti helposti koiran lihomiseen, joten myös siitä syystä annoskokoa tulee tarkkailla.

Muista myös valita luonnollinen mantelivoi koiralle, jossa ei ole lisäaineita, kuten suolaa, sokeria tai palmuöljyä, puhumattakaan mausteista.

Koira söi manteleita, mitä teen?

Tämä riippuu paljon siitä kuinka paljon manteleita koira söi sekä minkä kokoinen koira on kyseessä.

Jos ei ole tiedossa kuinka paljon manteleita koira söi, tulee sen oireita tarkkailla seuraavien tuntien aikana, erityisesti oksentelun ja ripulin varalta.

Oireita voi olla myös ruokahaluttomuus tai ruoasta kieltäytyminen.

Eläinlääkäriin voi olla varmuudeksi yhteydessä jo valmiiksi, mutta erityisesti heti kun oireita ilmenee ja koiran näyttäessä vähänkään kipeältä tai oireilevalta, on viisaampaa mennä suoraan eläinlääkärin vastaanotolle.

Koiran syötyä suuria määriä manteleita lyhyessä ajassa, yrittää eläinlääkäri todennäköisesti saamaan koiran oksentamaan ne ulos, mutta pahimmassa tapauksessa leikkaus saattaa olla ainut keino manteleiden poistamiseksi koiran sisältä.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää