|

Saako koira syödä kananmunia?

Kananmunat ovat edullisia sekä erittäin ravintorikkaita. Ne ovat täynnä hyvälaatuista proteiinia ja rasvoja. Lisäksi kananmunat sisältävät erittäin paljon tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, jotka tekevät niistä ihmiselle erittäin terveellisiä, mutta saako koira syödä kananmunia?

saako koira syödä kananmunia

Kysymys: saako koira syödä kananmunia? Vastaus: kyllä, mutta vain kypsennettynä ja ilman kuoria.

  • Kypsät kananmunat sopivat koiralle hyvin, eli keitettyjä ja paistettuja munia voi antaa koiralle herkuksi tai osana ruokavaliota.
  • Raakoihin kananmuniin liittyy kuitenkin erilaisia terveysriskejä, kuten salmonellaa.
  • Kananmunan kuoret voivat myös aiheuttaa koiralle erilaisia ongelmia, joten niitä ei suositella annettavaksi koiralle.

Huomioithan, että kypsennetyt kananmunat tulee tarjota koiralle sellaisenaan, eli niihin ei saa lisätä esimerkiksi suolaa, pippuria tai muita mausteita. Myöskään voita tai öljyä ei saa lisätä.

Lisäksi erityisesti pitää olla tarkkana, ettei munien joukkoon ole lisätty esimerkiksi sipulia, joka on koiralle haitallista.

Juustoraastetta voi ripotella hieman munien päälle, mutta muuten ne annetaan koiralle siis maustamattomina. Koira ei toki itse huomaa tätä potentiaalista mauttomuutta, eikä edes kaipaa mausteita, koska ei ole tottunut niihin.

Kananmunien hyödyt koiralle

Kananmunat ovat todella ravintorikas ja edullinen raaka-aine. Niissä on erinomainen hinta/laatu -suhde, koska niitä saa yleensä muutamalla eurolla lähes parikymmentä ja ravintosisällöltään ne ovat ensiluokkaisia. Markkinoilta ei löydy toista yhtä laadukasta ainesta samalla hinnalla.

Kananmunat ovat myös monipuolisia käytettävyydeltään, koska ihminen voi nauttia niitä niin raakana, keitettynä, paistettuna, kokkelina kuin uppomuninakin.

Munat voidaan valmistaa paistinpannulla, kiehauttamalla, uunissa tai mikrossa. Ne ovat myös useiden leivonnaisten sekä taikinoiden perusta ja ne soveltuvat myös leivän päälle tai puuron sekaan..

Ravintosisällön suhteen kananmunat ovat erittäin terveellisiä. Ne ovat täynnä hyvälaatuista proteiinia ja aminohappoja. Niissä on paljon hyviä rasvoja sekä vitamiineja, kuten A- ja B12-vitamiinia. Lisäksi ne sisältävät rautaa, foolihappoa, seleeniä ja riboflaviinia, jotka kaikki ovat ihmisen terveydelle välttämättömiä.

Koiralle kananmunat tarjoavat lukuisia hyötyjä, eli ne auttavat esimerkiksi pitämään koiran ihon ja turkin kunnossa sekä terveenä. Lisäksi ne auttavat vahvistamaan koiran luustoa ja hampaita.

Kananmunat saattavat myös auttaa koiraa erilaisten vatsavaivojen kanssa ja rauhoittaa koiran vatsan toimintaa.

Tästä syystä kananmunat ovatkin yleinen ja tuttu koiranruokien raaka-aine.

Terveyshyödyistä huolimatta kananmunia tulee silti nauttia kohtuudella, eikä niitä suositella annettavaksi koiralle edes päivittäin.

Kuten ihmistenkin kohdalla, kananmunat saattavat liian usein nautittuna aiheuttaa yliherkkyyttä ja allergisointia. Lisäksi niissä on melko paljon rasvaa suhteutettuna koiran kokoon, eli ne saattavat helposti myös lihottaa koiraa.

Sopiva määrä kananmunia viikossa riippuu paljon koiran koosta. Yleinen ohje on, ettei haittavaikutuksia pitäisi juurikaan esiintyä, jos niitä antaa koiralle kohtuullisen määrän muutaman kerran viikossa.

Hyvä ajatusmaailma tässä on, että kananmunat voivat olla koiran ruokavalioon terveellinen lisä, mutta ne eivät saa olla sen perusta.

Suositeltavaa on myös jutella eläinlääkärin kanssa ennen kananmunien antamista koiralle. Ammattilainen osaa ottaa asiassa huomioon paremmin yksilön tarpeet sekä suhteuttaa suositellun annoskoon esimerkiksi koiran kokoon ja terveydentilaan.

Kananmunien valinnassa kannattaa suosia luomua ja vapaan kanan munia. Koira ei toki ole kovin kranttu munien laadun suhteen, eikä huomaa makueroakaan. Edellä mainituissa terveyshyödyt ovat kuitenkin suurimmat, verrattuna esimerkiksi häkkikanojen muniin.

Saako koira syödä raakoja kananmunia?

raaka kananmuna

Koirille raa’at kananmunat ovat kuitenkin terveysriski, koska riski saada salmonella kasvaa.

Suomessa salmonellaa esiintyy toki vähän kananmunissa, mutta riski on silti olemassa.

Salmonellan oireita koiralla voi olla ruokahalun menetys, oksentelu, kuume ja ripuli, joka voi pahimmillaan olla veristä.

Raa’at kananmunan saattavat myös aiheuttaa koiralle biotiinipuutoksen, koska raaka valkuainen saattaa estää biotiinia imeytymästä koiran kehoon. Tämä on erityisen suuri riski pennuilla ja vanhoilla koirilla.

Kypsentämättömässä kananmunassa piilevien bakteerien sekä muiden terveyshaittojen lisäksi myös munien kuoret saattavat aiheuttaa koiran sisällä erilaisia ruoansulatusongelmia tai tukoksia. Eli kananmunia ei saa antaa koiralle kuorineen.

Vaikka aikanaan koirat ovatkin syöneet esimerkiksi lintujen munia raakana ja kuorineen, ei niitä nykyään suositella lemmikille ravinnoksi.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää