|

Keskikokoiset koirarodut kuvina

Keskikokoiset koirarodut kuvina

Koirarodun valinta on usein inspiroiva ja jännittävä prosessi, erityisesti täysin uudelle koiran omistajalle.

Erilaisia rotuja ja värejä on niin paljon, ettei valinta ole koskaan kovin helppo tai yksinkertainen, ellei suosikkirotu ole jo valmiiksi valittuna. 

Rodun valintaan yksi oleellisesti vaikuttava tekijä on usein myös koiran koko, joka pitää suhteuttaa aina esimerkiksi oman asunnon ja pihapiirin kokoon. 

Lisäksi tulee huomioida kuinka paljon koiran kanssa jaksaa liikkua ja harrastaa, koska suuremmat koirat vaativat lähes aina enemmän liikuntaa kuin pienet. 

Keskikokoiset koirarodut ovat usein melko varma valinta, jos puhutaan vain koiran koosta.

Ne eivät nimittäin pienten koirarotujen tavoin vaadi niin paljoa varovaisuutta käsiteltäessä, eikä ne myöskään vaadi vaadi yhtä suurta elintilaa kuin isot koirarodut.  

Keskikokoinen koirarotu sopiikin usein kokonsa puolesta niin aktiiviselle ihmiselle, vanhukselle kuin lapsiperheellekin, mutta toki rotujen välillä on todella paljon vaihtelua. 

Huomioitavaa on, että muun muassa koiran luonne sekä käyttötarkoitus merkitsevät huomattavasti enemmän kuin sen koko, koska esimerkiksi paimenkoirat vaativat todella paljon aktiviteetteja ja liikuntaa.

Mikä lasketaan keskikokoiseksi koiraroduksi?

Täysin tarkkaa määritelmää keskikokoisesta koirarodusta ei ole olemassa, vaan eri tahot määrittelevät sen hieman eri tavoin.

Yksi yleisesti käytetty määritelmä on, että keskikokoiset koirarodut painaa noin 15-30 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 30-60 cm.  

Toisissa lähteissä taas määritellään niiden painoksi noin 18-28 kg  ja säkäkorkeudeksi noin 45-55 cm.

Päätimme valita tähän artikkeliin rotuja näiden arvojen väliltä, koska täysin tarkkaa määritelmää ei löytynyt.

Keskikokoiset koirarodut aakkosjärjestyksessä ja kuvina

Airedalenterrieri

airedalenterrieri

Englannista kotoisin oleva airedalenterrieri on säkäkorkeudeltaan suurin kaikista terriereistä. Se painaa noin 20-30 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 56-61 cm. Rodun eliniän ennuste on 10-13 vuotta.

Airedalenterrieri on luonteeltaan rohkea, älykäs, leikkisä sekä miellyttämishaluinen.

Amerikankettukoira

amerikankettukoira

Nimensä mukaisesti Amerikasta kotoisin oleva amerikankettukoira painaa noin 18-28 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 54-64 cm. Sen eliniän ennuste on 12-13 vuotta

Luonteeltaan amerikankettukoira on rauhallinen ja kiltti.

Huomioitavaa on, että rotu vaatii erittäin paljon liikuntaa, joten se vaatii myös omistajaltaan aktiivisuutta.

Amstaffi (Amerikanstaffordshirenterrieri)

Amerikanstaffordshirenterrieri

Amerikanstaffordshirenterrieri on kotoisin Yhdysvalloista ja se painaa noin 30 kg sekä on säkäkorkeudeltaan noin 43-48 cm.

Rodun eliniän ennuste on melko pitkä, eli amstaffi voi elää jopa 15-vuotiaaksi.

Voimakkaasta ulkomuodostaan huolimatta rotu on luonteeltaan kiltti ja rakastava. Se vaatii kuitenkin tiukan koulutuksen sekä paljon aktiviteetteja, jotta ei tylsisty.

Australiankarjakoira

australiankarjakoira

Australiankarjakoira painaa noin 18-23 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 43-51 cm. Nimensä mukaisesti se on kotoisin Australiasta. Rodun eliniän ennuste on 12-16 vuotta.

Luonteeltaan australiankarjakoira on aktiivinen ja älykäs sekä perhettään kohtaan lojaali. Tuntemattomia kohtaan se saattaa kuitenkin olla hieman varautunut.

Australianpaimenkoira

Australianpaimenkoira

Vaikka rodun nimestä voisi päätellä muuta, on australianpaimenkoira kotoisin Yhdysvalloista.

Se painaa yleensä noin 18-30 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 45-60 cm. Rodun eliniän ennuste on 12-15 vuotta

Luonteeltaan australianpaimenkoira aktiivinen ja energinen, eli se sopii hyvin aktiiviselle omistajalle

Basset hound

basset hound

Isosta-Britanniasta kotoisin oleva basset hound on tanakka metsästyskoira, joka painaa noin 25-35 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 33-38 cm. Rodun eliniän ennuste on 9-12 vuotta.

Luonteeltaan basset hound on kiltti ja erittäin rauhallinen, joka koostaan huolimatta viihtyy erittäin hyvin myös sylikoirana.

Rodun erikoispiirre on, että sillä on yksi koiramaailman parhaista hajuaisteista.

Bergamasco

bergamasco

Begamasco on yksi vanhimmista lammaskoiraroduista. Se on kotoisin Italiasta.

Rotu painaa keskimäärin noin 26-38 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 55-60 cm. Sen eliniän ennuste on 13-15 vuotta. 

Luonteeltaan bergamasco on älykäs ja kärsivällinen, joka sopii hyvin niin vahti- kuin seurakoiraksikin.

Bordercollie

bordercollie

Bordercollie on erittäin eloista paimenkoira, joka tunnetaan maailman älykkäimpänä koirarotuna.

Rotu painaa keskimäärin noin 15-25 kg ja se on säkäkorkeudeltaan noin 48-56 cm. Sen eliniän ennuste on keskimäärin 12-15 vuotta.

Luonteeltaan bordercollie on kiltti, aktiivinen ja energinen.

Sillä on äärimmäisen hyvä kunto, joten rotu myös vaatii paljon liikuntaa.

Bullterrieri

bullterrieri

Bullterrieri on alunperin taistelukäyttöön jalostettu rotu, joka nykyään tunnetaan seurakoirana. Rotu on kotoisin Englannista.

Rotu painaa keskimäärin noin 20-40 kg ja on säkäkorkeudeltaan 40-55 cm, joten koossa on paljon vaihtelua, erityisesti urosten ja naaraiden välillä.

Eliniän ennuste bullterrierillä on keskimäärin 10-15 vuotta.

Luonteeltaan rotu voi olla joko erittäin itsenäinen tai todella läheisriippuvainen. Vaikka se on erittäin älykäs rotu, voi se silti käyttäytyä taustansa takia aggressiviisesti muita koiria tai esimerkiksi lapsia kohtaan. Se vaatii siis tiukkaa kuria ja koulutuksen.

Clumberinspanieli

clumberinspanieli

Iso-Britanniasta kotoisin oleva clumberinspanieli on raskain kaikista spanieliroduista.

Se painaa yleensä noin 30-36 kg ja on säkäkorkeudeltaan 43-51 cm. Rodun eliniän ennuste on keskimäärin noin 12 vuotta.

Luonteeltaan clumberinspanieli on rauhallinen ja vaikka se fyysisesti melko hidas liikkeissään, on se silti erittäin hyväkuntoinen sekä voimakas rotu.

Dalmatialainen (dalmatiankoira)

dalmatialainen, dalmatiankoira

Kroatiasta kotoisin oleva dalmatialainen on yksi maailman tunnistetuimmista koiraroduista, sen laikukkaan turkin sekä tietenkin Disney-maineen takia.

Rotu painaa yleensä noin 24-32 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 54-61 cm. Sen eliniän ennuste on keskimäärin 13-16 vuotta.

Luonteeltaan dalmatialainen on ulospäin suuntautunut ja ihmisrakas, joka rakastaa olla huomion keskipisteenä. Omistajaltaan rotu vaatii kuitenkin aktiivisuutta, koska se on erittäin energinen luonne ja fyysisesti hyväkuntoinen.

Englanninbulldoggi

englanninbulldoggi

Englanninbulldoggi on ulkonäkönsä puolesta yksi tunnistetuimmista koiraroduista. Nimensä mukaisesti rotu on kotoisin Englannista.

Rotu painaa keskimäärin 22-25 kg ja on säkäkorkeudeltaan 30-36 cm. Sen eliniän ennuste on yleensä vain noin 4-9 vuotta, eli ikävä kyllä se ei elä kovin pitkään.

Luonteeltaan englanninbulldoggi on erittäin rauhallinen ja usein jopa melko laiska. Se ei välttämättä vaadi paljoa liikuntaa, vaikka se jaksaa silloin tällöin kävellä pidempiäkin lenkkejä 

Englanninkettukoira

englanninkettukoira

Nimensä mukaisesti englanninkettukoira on Englannista kotoisin oleva metsästysrotu.

Englanninkettukoira painaa yleensä noin 25-35 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 57-62 cm. Rodun eliniän ennuste on keskimäärin 10-13 vuotta.

Luonteeltaan rotu on rauhallinen ja kiltti. Metsästystaustansa takia se on erittäin hyväkuntoinen, joten se vaatii paljon liikuntaa.

Englanninsetteri

englanninsetteri

Englanninsetteri on noutava lintukoirarotu, joka nimensä mukaisesti on kotoisin Englannista.

Rotu painaa yleensä noin 25-35 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 61-68 cm.

Eliniän ennuste on englanninsetterillä yleensä melko pitkä ja rotu voi elää jopa 15-vuotiaaksi.

Luonteeltaan rotu on helppo, ystävällinen ja ihmisrakas, joten se sopii myös kokemattomalle omistajalle sekä lapsiperheille.

Englanninspringerspanieli

Englanninspringerspanieli

Englanninspringerspanieli on alunperin metsästyskoiraksi jalostettu rotu, joka on nykyään erinomainen perhekoira. Rotu on kotoisin Englannista.

Rotu painaa yleensä noin 20-25 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 50-51 cm. Sen eliniän ennuste on noin 9-15 vuotta.

Luonteeltaan rotu on älykäs ja leikkisä, eli loistava seurakoira. Älykkyytensä takia se tarvitsee tosin paljon aktiviteetteja, ettei se tylsisty ja ala oikutella.

Entlebuchinpaimenkoira

Entlebuchinpaimenkoira

Entlebuchinpaimenkoira on sveitsiläinen paimenkoirarotu.

Se painaa yleensä noin 25-30 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 42-52 cm. Eliniän ennuste rodulla on keskimäärin noin 10-13 vuotta.

Luonteeltaan entlebuchinpaimenkoira on itsenäinen, mutta se myös rakastaa ihmisten seuraa. Se on myös erittäin eloisa ja aktiivinen sekä taustansa takia myös erittäin urheilullinen.

Partacollie

partacollie

Partacollie on Skotlannista kotoisin oleva paimenkoira, joka painaa keskimäärin noin 20-30 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 50-57 cm. Rodun eliniän ennuste on 12-14 vuotta

Luonteeltaan partacollie älykäs, eläväinen ja innokas. 

Myös fyysisiltä ominaisuuksiltaan rotu on erinomainen, eli se on ketterä, voimakas ja nopea.

Pinseri

pinseri

Pinseri on saksalainen rotu, jota on käytetty esimerkiksi dobermannin jalostuksessa.

Rotu painaa yleensä noin 15-20 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 45-50 cm. Sen eliniän ennuste on keskimäärin 12-14 vuotta.

Luonteeltaan se on urhea ja periksiantamaton, mutta vastaavasti myös leikkisä sekä erittäin älykäs. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan pinseri on erittäin urheilullinen ja voimakas.

Pitkäkarvainen collie (pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira)

pitkäkarvainen collie

Pitkäkarvainen collie on ensiluokkainen paimenkoirarotu, joka on kotoisin Skotlannista, jonka kansallisrotu se myös on.

Se painaa yleensä noin 22-32 kg ja on säkäkorkeudeltaan noin 51-61 cm. Collien eliniän ennuste on keskimäärin 12-14 vuotta.

Luonteeltaan rotu on älykäs ja herkkä sekä tunteellinen. Se ymmärtää omistajansa tarpeita todella hyvin ja on myös tuntemattomia kohtaan ystävällinen.

Sileäkarvainen noutaja

Sileäkarvainen noutaja

Sileäkarvainen noutaja on Iso-Britanniasta kotoisin oleva noutajarotu.

Rotu painaa yleensä noin 25-32 kg ja on säkäkorkeudeltaan 56-58 cm. Sen eliniän ennuste on keskimäärin noin 8-10 vuotta.

Luonteeltaan rotu on erittäin eloisa, iloinen ja hyväntahtoinen. Se vaatii kuitenkin jonkin verran koulutusta, koska se saattaa olla joskus turhankin energinen, eikä varsinkaan pentuna hallitse omia voimiaan.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää