|

Iso-Britannian (Englannin) koirarodut [29 kpl] kuvina

Iso-Britannian koirarodut kuvina

Iso-Britanniasta on vuosien aikana tullut todennäköisesti Euroopan eniten nimekkäitä henkilöitä, bändejä, urheiluseuroja, elokuvia ja kirjoja. Kukapa meistä ei nykypäivänä tuntisi ainakin nimeltä Kuningatar Elisabetia, The Beatlesia, Manchester Unitedia, James Bondia tai Harry Potteria.

Edellä mainittujen lisäksi myös Iso-Britannian koirarodut ovat kansainvälisesti erittäin tunnettuja ja moni vähänkin koirista tietävä tunnistaa varmasti niistä ainakin kultaisennoutajan sekä beaglen.

Kaikista maailman maista Iso-Britanniasta ja erityisesti Englannista on tullut Ranskan ja Saksan ohella eniten erilaisia rotuja historian aikana.

Iso-britannia koirarodut käsittävät siis rotuja, jotka ovat kotoisin:

  • Englannista
  • Irlannista
  • Skotlannista
  • Pohjois-Irlannista

Näitä rotuja on melkoinen määrä ja niiden joukosta jokainen varmasti löytää oman suosikkinsa.

Englantilaiset ja muun Iso-Britannian koirarodut

Airedalenterrieri

Airdalenterrieri

Airedalenterrieri on terriereistä kaikista suurin, säkäkorkeudessa mitattuna.

Kokonsa sekä ominaisuuksiensa puolesta sitä on käytetty aikanaan paljon niin metsästyksessä kuin vahtikoiranakin.

Vuosien saatossa se on niittänyt mainetta myös poliisikoirana, mutta nykyään se on enemmänkin perhekoira, vaikka edelleen sopiikin hyvin myös työkäyttöön.

Beagle

beagle

Beagle on kyvykäs metsästyskoira, jota on vuosien aikana käytetty esimerkiksi jänisten, kettujen sekä kauriiden metsästyksessä.

Nykyään se on yksi suosituimmista koiraroduista, jota rakastetaan muun muassa sen leikkisän ja iloisen luonteen sekä energisyyden takia.

Bedlingtoninterrieri

bedlingtoninterrieri

Bedlingtoninterrieri on ulkoisesti hieman lammasta muistuttava terrierirotu, joka kauniista ulkomuodostaan huolimatta on kuitenkin terrierimäisen urheilullinen ja rohkea.

Alunperin rotua on käytetty esimerkiksi jyrsijöiden metsästyksessä, joten se on ominaisuuksiltaan vikkelä ja tarkkanäköinen.

Luonteeltaan bedlingtoninterrieri on kiltti ja melko rauhallinen.

Bordercollie

Bordercollie on ehkä maailman tunnetuin paimenkoira, jota pidetään myös maailman älykkäimpänä koirarotuna. Kooltaan se voidaan laskea keskikokoiseksi koiraroduksi.

Kyseessä on erittäin monipuolinen rotu, joka on urheilullinen ja viisas käyttökoira, mutta myös erittäin rakastettava lemmikki.

Se sopii parhaiten aktiiviselle omistajalle, joka jaksaa jatkuvasti haastaa sen fyysistä osaamista ja aivokapasiteettia, erilaisten aktiviteettien avulla.

Borderterrieri

borderterrieri

Borderterrieri on pienikokoinen, mutta täynnä luonnetta oleva terrierirotu, jonka alkuperäinen käyttötarkoitus oli kettujen ja jyrsijöiden metsästys.

Luonteeltaan rotu on sisukas ja joskus hieman terrierimäisen jääräpäinen, mutta se on kuitenkin rakastava, lämmin ja erittäin hyvin perhekoiraksi sopiva.

Bullterrieri

bullterrieri

Bullterrieri on ulkoisesti erittäin persoonallisen näköinen sekä voimakasrakenteinen terrierirotu, joka uhkaavasta ulkomuodostaan huolimatta on nykyään ystävällinen ja kiltti seurakoira.

Se on aikanaan jalostettu sekoittamalla bulldoggia erilaisiin terrierirotuihin, joten sillä riittää tarvittaessa luonnetta ja rohkeutta vaativissakin tilanteissa.

Rodusta on olemassa myös kääpiöversio, jota kutsutaan kääpiöbullterrieriksi.

Cavalierkingcharlesinspanieli

Cavalierkingcharlesinspanieli

Cavalierkingcharlesinspanieli on vanha ja suosittu englantilainen koirarotu, joka tunnetaan nykyään erittäin herttaisena sylikoirana, jonka ulkonäkö sulattaa varmasti kaikkien ihmisten sydämet.

Hieman yllättäen rotu on kuitenkin alunperin jalostettu metsästykseen, vaikka se on ulkonäöstä ja luonteesta ei tätä koskaan arvaisi.

Rotu on erittäin kiltti ja rauhallinen, eli sopii erittäin hyvin perhekoiraksi tai vaikka kaveriksi vanhukselle.

Clumberinspanieli

clumberinspanieli

Clumberinspanieli on suurin kaikista spanieliroduista. Se on alunperin jalostettu metsästykseen vaikeissa olosuhteissa, johon se soveltuu hyvin fyysisten ominaisuuksiensa sekä rauhallisen luonteensa takia.

Rotu saattaa taustansa takia olla ulkopuolisia kohtaan hieman varautunut, joten se vaatii paljon sosialisointi pienestä pitäen sekä hyvän koulutuksen.

Siitä lähtee melko paljon karvaa ja se myös kuolaa jonkun verran, joten koira-allergioista kärsivälle rotua ei voi suositella.

Cockerspanieli

cockerspanieli

Cockerspanieli on alunperin metsästyskäyttöön jalostettu rotu, joka on luonteeltaan kuitenkin erittäin iloinen ja leikkisä sekä ihmisrakas.

Tästä syystä rotu onkin noussut maailmalla ja Suomessa yhdeksi suosituimmista koiraroduista.

Rodun yksi ominaispiirre on helppohoitoisuus ja se on myös melko helppo kouluttaa, joten se sopii siksi hyvin perhekoiraksi.

Englanninbulldoggi

englanninbulldoggi

Englanninbulldoggi on jo 1400-luvulta lähtien elänyt rotu, joka alunperin kehitettiin taistelemaan härkien kanssa, mutta myöhemmin siitä on tullut suosittu seurakoirarotu.

Ulkoisesti rotu on erittäin laiskanpulskean näköinen, eikä siitä ensimmäisenä tule mieleen entinen taistelukoira, vaan enemmänkin hitaasta elämästä nauttiva löhöilijä.

Rodun nykyinen luonne kuvastaa hyvin sen ulkonäköä ja se onkin erittäin rauhallinen sekä helppohoitoinen rotu.

Englanninkettukoira

englanninkettukoira

Englanninkettukoira on vanha metsästysrotu, joka nimensä mukaisesti kehitettiin 1500-luvulla kettujen metsästykseen.

Edelleenkin rotu on tuttu näky metsästyspiireissä, mutta se on myös kasvattanut suosiota aktiivisten perheiden lemmikkinä.

Rotu on tottunut metsästämään laumassa, joten se tulee hyvin toimeen myös muiden koirien kanssa.

Englanninspringerspanieli

englanninspringerspanieli

Englanninspringerspanieli on metsästyskäyttöön jalostettu spanielirotu, jonka alkuperäinen tehtävä on ollut noutaa ammuttu saalis omistajalleen.

Nykyään rotu on erittäin suosittu lemmikkinä ja Suomessa se on cockerspanielin jälkeen toiseksi suosituin spanielirotu.

Luonteeltaan englanninspringerspanieli on kiltti sekä erittäin tottelevainen, joten se on melko helppo koulutettava ja sopii siksi hyvin perheille.

Jackrussellinterrieri

jackrusselinterrieri

Jackrussellinterrieri on pienikokoinen terrieri, joka on alunperin jalostettu kettujen metsästykseen.

Nykyään rotu on erittäin suosittu seurakoira sen korkean energiatason sekä hauskan luonteen takia.

Rotu on myös kiltti, tasapainoinen ja ihmisrakas, joten turhaan se ei ole noussut Suomen kymmenen suosituimman koirarodun joukkoon.

Karkeakarvainen kettuterrieri

karkeakarvainen kettuterrieri

Karkeakarvainen kettuterrieri on sileäkarvaisen serkkunsa tavoin kehitetty alunperin kettujen metsästykseen, jossa sen tehtävänä oli ajaa kettu pois kolostaan, omistajansa tapettavaksi.

Rotu on taustansa takia erittäin sisukas, rohkea ja valpas, mikä ilmenee jonkin verran kotioloissa vahtimisena.

Tämä pienikokoinen rotu sopii hyvin myös perhekoiraksi.

Kultainennoutaja

kultainennoutaja

Kultainennoutaja on yksi suosituimmista koiraroduista, joka on käyttötarkoitukseltaan noutaja, mutta nykyään erittäin suosittu perhekoira.

Sitä kuvaillaan usein maailman iloisimmaksi koiraroduksi, mikä kertoo paljon sen energisestä ja leikkisästä luonteesta.

Rodun sanotaan myös olevan nuorekkaampi kuin suurin osa muista roduista, eli se jaksaa säilyttää elämäniloisuutensa sekä leikkisyytensä aivan vanhoille päiville asti.

Kokonsa puolesta kultainennoutaja voidaan laskea suureksi koiraroduksi.

Lakelandinterrieri

lakelandinterrieri

Lakelandinterrieri on pienikokoinen terrierirotu, joka on kotoisin Englannin järviseuduilta.

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia kettukoirana, eli luonteeltaan rotu on erittäin sisukas ja rohkea.

Kooltaan lakelandinterrieri on pieni, mutta se on silti urheilullinen ja hyväkuntoinen, eli sopii hyvin aktiiviselle omistajalle.

Manchesterinterrieri

Manchesterinterrieri

Manchesterinterrieri on alunperin rottien ja muiden jyrsijöiden tappamiseen sekä kanien metsästykseen jalostettu terrierirotu.

Rotu on erittäin sisukas sekä rohkea ja se on aikanaan taistellut jopa tuplasti itseään suurempia villieläimiä vastaan.

Nykyään rotu on enemmän seura- kuin käyttökoira, mutta edelleen rotu on erittäin energinen ja joskus hieman jääräpäinenkin. Perusluonteeltaan se on kuitenkin kiltti ja sopii hyvin lemmikiksi.

Mastiffi

mastiffi

Mastiffi on jättikokoinen englantilainen rotu, jonka alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia taistelukoirana muun muassa karhuja ja leijonia vastaan.

Tässä sitä auttoi muun muassa sen suuri koko, koska rodun urokset voivat painaa jopa reilusti yli sata kiloa.

Lisäksi se on luonteeltaan erittäin rohkea.

Nykyään mastiffi on kuitenkin todella rauhallinen ja omistajaansa kohtaan lojaali sekä kiltti. Tuntemattomia kohtaan se saattaa tosin olla aluksi hieman varautunut, mutta tässäkin auttaa, jos rotua sosialisoidaan paljon pienestä pitäen.

Norfolkinterrieri

norfolkinterrieri

Norfolkinterrieri on itä-Englannista kotoisin oleva pieni ja sisukas terrierirotu, jonka alkuperäinen käyttötarkoitus oli rottien metsästäminen.

Rotu on nykyään kuitenkin pääasiassa omistajalleen omistautunut sylikoira, joka tosin rakastaa ajoittain myös uusia seikkailuita.

Norfolkinterrieri on käytännössä norwichinterrierin kanssa identtinen rotu, eli niiden rotumääritelmä on samanlainen. Suurin ero rotujen välillä on korvat, jotka ovat norfolkinterrierillä riippuvat.

Norwichinterrieri

norwichinterrieri

Norwichinterrieri on pienikokoinen terrierirotu, joka on kotoisin Norwichista, itä-Englannista.

Rotu on luonteeltaan sisukas ja pirteä, omaten kaikki terrierien parhaat puolet. Lisäksi se kiintyy omistajaansa todella paljon ja on erittäin ihmisrakas, joten rotu sopii hyvin lemmikiksi esimerkiksi perheille.

Norwichinterrieri on käytännössä norfolkinterrierin kanssa sama rotu ja ne eroavatkin toisistaan pääasiassa vain korvien osalta.

Patterdalenterrieri

patterdalenterrieri

Patterdalenterrieri on pienikokoinen rotu, joka on kehitetty alunperin kettujen metsästykseen ja tappamiseen.

Rotu jalostettiin risteyttämällä border terrieri ja fellterrieri, jotta saataisiin aikaiseksi vieläkin kovaluonteisempi rotu, joka voisi tarvittaessa itse myös tappaa kettuja.

Luonteeltaan patterdalenterrieri on kuitenkin todella tasapainoinen ja rauhallinen, eli se sopii erinomaisesti myös seurakoiraksi.

Pointteri

pointteri

Pointteri on suosittu lintukoira, joka tunnetaan erittäin positiivisena ja iloisena rotuna, joka kiintyy lujasti omistajaansa.

Se sopii erilaisiin harrastuksiin sekä aktiviteetteihin luonnollisesti hyvin, koska se on urheilullinen ja älykäs, eli tottelee hyvin käskyjä.

Rotu on erittäin lempeä luonteeltaan, eikä sillä metsästystaustasta huolimatta ole aggressivisia piirteitä, eli se sopii siksi hyvin perhekoiraksi.

Sileäkarvainen kettuterrieri

Sileäkarvainen kettuterrieri

Sileäkarvainen kettuterrieri on alunperin kettujen metsästykseen jalostettu rotu, joka on ollut olemassa jo ainakin 1700-luvulta alkaen. Rodun tarkka alkuperä on kuitenkin tuntematon.

Rotu on luonteeltaan erittäin energinen ja aktiivinen, eli se jaksaa jatkuvasti touhuta jotain.

Se sopii hyvin seura- ja perhekoiraksi, koska se on iloinen, älykäs ja kiltti. Joskus se on tosin hieman jääräpäinen, mikä on toki lähes kaikille terriereille ominaista.

Sileäkarvainennoutaja

sileäkarvainennoutaja

Sileäkarvainennoutaja on metsästyskäyttöön jalostettu noutajarotu, jonka tehtävänä on noutaa ammuttu saalis niin maalla kuin vedessäkin.

Rotu on luonteeltaan iloinen, kiltti ja omistajaansa kiintynyt. Siksi se sopii hyvin myös perhekoiraksi.

Lisäksi se on leikkisä ja aktiivinen, joten se jaksaa jatkuvasti touhuta lasten kanssa.

Staffordshirenbullterrieri

Staffordshirenbullterrieri

Staffordshirenbullterrieri eli staffi on alunperin taistelukoiraksi jalostettu rotu, joka aikanaan tappeli esimerkiksi härkiä sekä karhuja vastaan. Rotu on siis pohjimmiltaan periksiantamaton ja rohkea.

Nykyään rotu on kuitenkin erinomainen lemmikki, joka kärsii paljon erilaisista siihen liittyvistä stereotypioista, jotka siihen on taustansa sekä ulkonäkönsä puolesta liitetty.

Luonteeltaan staffordshirenbullterrieri on rakastava ja lojaali perhettään kohtaan eli tulee hyvin ihmisten kanssa toimeen.

Toisiin koiriin se ei aina suhtaudu suopeasti, joten se vaatii erittäin paljon sosialisointia jo pienestä pitäen, jotta vältytään ei-toivotuilta välikohtauksilta.

Sussexinspanieli

sussexinspanieli

Sussexinspanieli on aikanaan vaikeakulkuisiin ja tiiviisiin metsiin jalostettu metsästysrotu, joka on luonteeltaan spanielia parhaimmillaan.

Se on ystävällinen ja iloinen rotu, joka on kuitenkin äärimmäisen rauhallinen sekä tasapainoinen.

Sillä on erittäin hyvä hajuaisti ja se on myös älykäs, joten rotu soveltuu hyvin erilaisiin koiraharrastuksiin.

Whippet

whippet

Whippet on alunperin jänisten ja rottien metsästykseen jalostettu vinttikoirarotu, joka on erittäin nopea sekä urheilullinen rotu.

Se on vinttikoirista kaikista yleisin. Muihin vinttikoiriin verrattuna whippet on huomattavasti sosiaalisempi sekä ulospäin suuntautuneempi. Rotu vaatii hieman myös muita vinttikoiria vähemmän liikuntaa.

Rotu sopii parhaiten aktiiviselle omistajalle, jolla on mahdollisuus viedä se säännöllisesti pidemmille lenkeille sekä antaa sen juosta vapaana, joten esimerkiksi kaupunkiolosuhteisiin se ei ole välttämättä paras valinta.¨

Yorkshirenterrieri

yorkshirenterrieri

Yorkshirenterrieri on ehkä koiramaailman tyylikkäin edustaja, joka on niin ulkomuodoltaan kuin luonteeltaan erittäin suloinen tapaus.

Alunperin yorkki jalostettiin kuitenkin rottien tappamiseen, joten rodulla on myös sisukkuutta. Rotu on myös tunnettu siitä, että se saattaa joskus isotella huomattavasti itseään suuremmille koirille.

Myös koira-allergiselle yorkshirenterrieri on hyvä valinta, koska se on niin sanottu hypoallergeeninen rotu, eli siitä lähtee lukuisia muita rotuja vähemmän allergiaa aiheuttavaa hilsettä sekä karvaa.

Lue myös:

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää