|

Espanjalaiset koirarodut [12 kpl] kuvina

espanjalaiset koirarodut

Espanja tunnetaan ensisijaisesti turismin, ruoan ja urheilun suurvaltana, josta tulee monille ensimmäisenä mieleen esimerkiksi rantalomat, paella ja jalkapallo.

Myös koirien ystäville maalla on paljon annettavaa, sillä espanjalaiset koirarodut ovat kirjava joukko erikokoisia ja -näköisiä rotuja, jotka on jalostettu eri tarkoituksiin.

Monet näistä roduista ovatkin jo Suomessa saavuttaneet suuren suosion, kun taas toiset ovat meillä hieman tuntemattomampia.

Pyrimme tässä artikkelissa esittelemään ne kaikkien suosituimman ja tunnetuimmat espanjalaiset koirarodut.

Espanjan koirarodut kuvina

Alano español

Alano español

Alano español on meillä melko harvinainen koirarotu, jota käytetään kotimaassaan esimerkiksi suurten riistaeläinten metsästyksessä sekä vahtikoirana.

Ulkoisesti se on erittäin voimakkaan ja vähän uhkaavankin näköinen, mutta luonteeltaan se on kuitenkin melko kiltti, kunhan tarvittavasta koulutuksesta pidetään huoli ja sitä sosialisoidaan muiden koirien kanssa pienestä pitäen.

Rotu sopii oikein koulutettuna myös perhekoiraksi, koska se on omistajiaan kohtaan erittäin lojaali ja ystävällinen.

Tuntemattomia kohtaan se tosin saattaa aluksi olla melko epäileväinen ja sillä on myös erittäin voimakas metsästysvietti, joten pienempien koirien ja kissojen kohdalla tulee olla tarkkana, ellei se ole tottunut niihin pienestä pitäen.

Taustansa vuoksi rotu vaatii paljon liikuntaa, eli myös omistajan tulee olla aktiivinen.

Andalusianpodenco

Andalusianpodenco

Andalusianpodenco on yksi vanhimmista espanjalaisista koiraroduista, jota on jo vuosisatoja tai jopa tuhansia käytetty pienriistan metsästyksessä.

Ulkoisesti rodun tunnistaa parhaiten sen äärimmäisen suorista ja ylöspäin osoittavista korvista.

Luonteeltaan andalusianpodenco on kiltti ja omistajaansa herkästi kiintyvä, mutta vaatii ensin tiukan koulutuksen sekä paljon sosialisointia muiden koirien ja ihmisten kanssa.

Taustansa takia sillä on paljon energiaa ja menohaluja, eli se vaatii omistajaltaan aktiivisuutta.

Rotu ei ole Suomessa virallisesti hyväksytty. Se on kuitenkin kasvattanut meillä suosiota rescue-rotuna, koska ikävä kyllä kotimaassaan metsästysrotuja hylätään melko herkästi heti kauden päätyttyä, eli pelastettavia koiria on paljon…

Andalusianrottakoira

Andalusianrottakoira

Andalusianrottakoira on nimensä mukaisesti rottien ja muiden jyrsijöiden pyydystämiseen Andalusiassa jalostettu rotu.

Rodulla on paljon yhteistä terrierien ryhmään kuuluvan jackrusselinterrierin kanssa, niin ulkoisesti kuin luonteeltaan. Lisäksi se näyttää ulkoisesti paljon Japanista kotoisin olevalta japaninterrieriltä.

Rotu on erittäin ketterä ja atleettinen, eikä se epäröi etsiä jatkuvasti uusia seikkailuita tai vaikka paikkoja joihin kiivetä tai ryömiä.

Luonteeltaan andalusianrottakoira on erittäin eloisa sekä leikkisä, eli sopii hyvin myös perheille.

Taustansa takia se rakastaa jahdata asioita, mikä on leikkiessä hauskaa, mutta saattaa toki metsässä aiheuttaa esimerkiksi oravien tai jänisten jahtaamista, eli sitä pitää seurata tarkasti.

Baskienpaimenkoira

baskienpaimenkoira

Baskienpaimenkoira on Baskimaasta kotoisin oleva paimenkoira, joka jo vuosituhansien ajan on toiminut karjan ja lampaiden paimentajana, pitäen lauman kasassa sekä pedot poissa.

Nykyään rotu on alueellaan myös suosittu perhekoira, koska se on niin älykäs ja rauhallinen luonteeltaan.

Lisäksi rotu on täynnä energiaa ja jaksaa leikkiä lasten kanssa, pitäen myös perheen lauman kasassa.

Rotu on Suomessa melko tuntematon, eikä meillä ole rekisteröity tällä hetkellä yhtäkään yksilöä.

Burgosinseisoja

burgosinseisoja

Burgosinseisoja on pienriistan metsästykseen käytetty rotu, jonka tunnistaa ulkoisesti parhaiten sen löysistä luppakorvista, jotka heiluvat edestakas sen juostessa.

Rotua on käytetty paljon jänisten ja kettujen metsästyksessä, minkä johdosta sille on kehittynyt erittäin hyvä hajuaisti ja räjähtävä lähtönopeus.

Luonteeltaan burgosinseisoja on erittäin rauhallinen, eikä se höntyile turhaan tai edes säikähdä helposti.

Rauhallisen luonteen ohella sen parhaimpia ominaisuuksia ovat älykkyys sekä urheilullisuus, jotka myös asettavat tiettyjä vaatimuksia sen omistajalle, sillä se vaatii myös paljon aktiviteetteja.

Espanjanmastiffi

espanjanmastiffi

Massiivisen kokoisen espanjanmastiffin alkuperäinen tehtävä oli suojella karjalaumaa susilta ja muilta pedoilta, missä sen suuresta koosta oli paljon hyötyä.

Rodun yksilöt voivat painaa jopa 100kg, joten kyseessä on erittäin isokokoinen koirarotu.

Ulkoisesti espanjanmastiffin tunnistaa sen roikkuvasta ihosta sekä surumielisistä silmistä.

Luonteeltaan rotu on erittäin rohkea ja peloton, mutta muihin mastiffeihin nähden se on huomattavasti lempeämpi. Tästä syystä se sopii myös perhekoiraksi, tosin sen koulutukseen pitää silti panostaa paljon.

Espanjanmastiffi on Espanjan kansallisrotu.

Espanjanvesikoira

espanjanvesikoira

Espanjanvesikoira on yksi eniten maailmalle levinnyt espanjalaisista koiraroduista ja erittäin suosittu myös Suomessa.

Eikä suotta, koska rotu on äärimmäisen hyvä perhekoira, eli se on leikkisä, kiltti ja rauhallinen sekä tulee toimeen lasten kanssa. Se on myös erittäin älykäs.

Lisäksi sen turkista lähtee vain vähän karvaa ja hilsettä, mikä tekee rodusta hypoallergeenisen, eli koira-allergiselle muita rotuja paremmin soveltuvan rodun.

Se voi siis sopia hyvin allergioista kärsivään perheesen koiraksi.

Paimenkoirataustansa takia espanjanvesikoira voi olla tuntemattomia kohtaan hieman epäileväinen, eli se tarvitsee paljon sosialisointia pienestä pitäen.

Espanjanvinttikoira

espanjanvinttikoira

Alunperin aateliston metsästyskoiraksi jalostettu espanjanvinttikoira on muiden vinttikoirien tavoin äärimmäisen nopea ja urheilullinen rotu.

Sen suosio kasvoi nopeasti, tavallisten kansalaisten varastettua aatelisilta rodun yksilöitä ja levittäen niitä ympäriinsä.

Vaikka espanjanvinttikoira muistuttaa ulkoisesti paljon italialaista kotoisin olevaa italianvinttikoiraa, eivät ne ole suoraan sukua keskenään.

Espanjanvinttikoira on luonteeltaan rauhallinen sekä hieman introvertti, mutta juostessa sen luonne muuttuu melkoisesti ja siitä tulee erittäin kilpailuhenkinen.

Rotu tulee hyvin toimeen myös lasten kanssa, eli sopii perhekoiraksi aktiiviselle perheelle.

Ibizanpodenco

Ibizanpodenco

Ibizanpodenco on yksi suosituimmista espanjalaisista roduista, jonka ulkoisesti tunnistaa parhaiten sen pitkistä hoikista raajoista, jotka saavat sen muistuttamaan hieman kaurista.

Pitkien raajojensa ansiosta rotu on myös yksi maailman nopeimmista koiraroduista, minkä takia se on sopinut hyvin esimerkiksi jänisten metsästykseen.

Vaikka ibizanpodenco on painonsa osalta keskikokoisen koiran kokoluokkaa, voidaan se pituutensa ansiosta laskea isoksi koiraroduksi.

Luonteeltaan ibizanpodenco on erittäin leikkisä ja ystävällinen, soveltuen hyvin myös perhekoiraksi.

Sillä riittää valtavasti energiaa leikkiä ja touhuta, joten se vaatii myös omistajaltaan aktiivisuutta.

Kanariandoggi

kanariandoggi

Kanariansaarilta nimensä mukaisesti kotoisin oleva kanariandoggi on suurikokoinen suojelukoira, jonka alkuperäisenä tehtävä on ollut suojella karjaa pedoilta.

Ulkoisesti sen tunnistaa hieman uhkaavasta ulkonäöstä sekä sen löysästä nahkasta, joka auttaa sitä kestämään petojen puremia ja kynsiä paremmin.

Uhkaavasta ulkomuodostaan sekä käyttötarkoituksestaan huolimatta sillä on myös lempeämpi puoli ja omistaajansa kohtaan se on erittäin lojaali.

Rotu on luonteeltaan erittäin itsevarma ja jatkuvasti varuillaan, eli se vaatii omistajaltaan tiukan koulutuksen sekä sosialisointia muiden koirien ja ihmisten kanssa.

Katalonianpaimenkoira

Katalonianpaimenkoira

Katalonianpaimenkoira on nimensä mukaisesti Kataloniasta kotoisin oleva paimenkoira, jonka tunnistaa ulkoisesti sen hännästä kuonoon ulottuvasta karvapeitteestä, joka on eri pituinen eri kohdista sen kehoa.

Ominaisuuksiltaan se on erittäin älykäs ja urheilullinen sekä erittäin energinen. Se vaatii siis omistajaltaan myös paljon aktiivisuutta ja liikuntaa.

Vaikka rodun alkuperäinen tarkoitus on ollut pitää lauma kasassa ja turvassa, on se nykyään myös suosittu perhekoira.

Se siis osaa pitää myös perheen turvassa ja kasassa, tosin ulkopuolisia kohtaan se voi olla joskus hieman epäilevä. Tästä syystä se vaatii tiukan koulutuksen ja paljon sosialisointia pienestä pitäen.

Pyreneittenmastiffi

pyreneittenmastiffi

Pyreneiden vuoristosta kotoisin oleva pyreneittenmastiffi on suurikokoinen rotu, jonka alkuperäinen tehtävä on ollut suojella lampaita suurilta petoeläimiltä, kuten susilta.

Tässä sitä on auttanut sen rohkeus sekä valtavan suuri koko. Rodun yksilöt voivatkin kasvaa jopa yli 100 kiloisiksi.

Luonteeltaan pyreneittenmastiffi on ystävällinen tuttuja kohtaan ja tulee hyvin toimeen esimerkiksi lapsien kanssa.

Vieraita kohtaan se taas on melko epäileväinen, eli se vaatii siis tiukan koulutuksen sekä paljon sosialisointia pienestä pitäen, jotta vältytään ikäviltä välikohtauksilta.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää