|

Eniten allergisoivat koirarodut [TOP 10]

eniten allergisoivat koirarodut

Koirarotujen välillä on paljon eroja allergisoinnin määrän suhteen: toiset rodut allergisoivat ihmistä huomattavasti enemmän kuin muut.

Eniten allergisoivat koirarodut levittävät ympäristöönsä muita koiria enemmän allergian oireita aiheuttavia partikkeleita, jotka aiheuttavat koira-allergiselle erilaisia allergian oireita.

Nämä oireet vaihtelevat tukkoisuudesta, kutinaan, ihottumaan ja pahimmillaan jopa astmakohtaukseen verrattavissa oleviin hengenahdistuskohtauksiin.

Listaamme tässä artikkelissa 10 suosittua koirarotua, jotka levittävät ympärilleen paljon allergiaa aiheuttavia tekijöitä, eli sylkeä ja/tai hilsettä. Koira-allergisen kannattaa siis suunnata katseensa näiden sijasta muihin rotuihin.

Mikä koirassa allergisoi ihmistä?

Usein luullaan koiran allergisoinnin johtuvan sen turkista ja siitä irtoavista karvoista.

Tästä syystä on syntynyt yleinen käsitys, että pitkäkarvaiset koirat allergisoivat automaattisesti ihmistä lyhytkarvaisia enemmän. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa.

Koirassa ihmistä allergisoi nimittäin pääasiassa sen sylki sekä ihosta irtoava hilse, joka on käytännössä kuollutta ihosolukkoa.

Turkki toki vaikuttaa allergisointiin sen verran, että irtoavan karvan mukana hilse pääsee leviämään helpommin ympäristöön, mutta silloinkin siis allergian syynä on hilse eikä turkki.

Tästä syystä myös lyhytkarvainen koira voi allergisoida ihmistä, jos siitä lähtee paljon hilsettä tai se kuolaa paljon.

Allergisoinnin määrän suhteen tulee myös huomioida, että siinä on paljon yksilöllistäkin vaihtelua. Saman rodun edustajat voivat allergisoida ihmistä eri määrät, eli toinen voi aiheuttaa enemmän oireita kuin toinen.

Lisäksi esimerkiksi koiran turkin kunto ja kuivuus vaikuttavat irtoavan hilseen määrään, koska kuivasta ihosta irtoaa luonnollisesti enemmän hilsettä, joka on siis kuollutta ihosolukkoa.

Joistakin roduista taas lähtee huomattavasti muita rotuja vähemmän allergiaa aiheuttavaa hilsettä, jolloin ne myös aiheuttavat vähemmän allergiaoireita koira-allergiasta kärsivälle.

Koiran koko vaikuttaa luonnollisesti myös hilseen määrään eli isoista koiraroduista lähtee usein huomattavasti enemmän hilsettä kuin keskikokoisista tai pienistä koiraroduista.

Näitä rotuja kotustaan hypoallergeenisiksi koiraroduiksi ja ne ovat siis koira-allergiselle paras vaihtoehto.

Koirarodut, jotka allergisoivat ihmistä eniten

Basset hound

basset hound

Bassetrotujen tunnetuin jäsen basset hound on luonteeltaan rakastava, mukava ja hyväkäytöksinen, mutta koira-allergiselle se ei todennäköisesti ole järkevä valinta.

Rodulla on nimittäin tapana kuolata todella paljon ja vaikka allergiasta kärsivä ihminen ei suoraan olisikaan kosketuksissa sen kuolan kanssa, tarttuu sitä helposti myös esimerkiksi huonekaluihin.

Niistä taas allergisoivat partikkelit leviävät helposti ympäristöön, aiheuttaen allergian oireita.

Lisäksi basset houndin turkista irtoaa paljon hilsettä, eli rotu on koira-allergiselle kaksinkertainen uhka.

Bernhardinkoira

bernhardinkoira

Erittäin ystävällisestä ja rauhallisesta luonteestaan tunnettu bernhardinkoira, eli bernhardilainen on suurikokoinen sekä urheilullinen rotu.

Sitä on käytetty kokonsa puolesta paljon esimerkiksi pelastuskoirana.

Kokonsa vuoksi se sopii kuitenkin huonosti koira-allergiselle, koska mitä suurempi koira, sitä enemmän siitä lähtee suhteessa hilsettä.
Lisäksi bernhardilainen on tunnettu kuolaamisestaan, jota se tekee paljon.

Suuren kuolamäärän ja hilseen takia se on allergiselle tuplasti huono valinta.

Bokseri

bokseri

Bokseri on erittäin energinen ja urheilullinen koirarotu, joka sopii hyvin niin perhe- kuin käyttökoiraksi.

Rodulla on kuitenkin taipumusta kuolata melko paljon ja lisäksi sen lyhytkarvaisesta turkista irtoaa paljon hilsettä.

Bokseri myös nuolee usein turkkiaan, mikä levittää siihen kuolaa, joka kuivuu ja hilseilee sitten pois.

Rotua ei siis voi suositella koira-allergiselle.

Cockerspanieli

cockerspanieli

Cockerspanieli on rohkea ja älykäs rotu, jota kauniista ulkonäöstään huolimatta käytetään myös paljon metsästyksessä.

Rodun tunnusmerkki on sen kaunis kihartuva turkki, joka kuitenkin tekee rodusta huonosti koira-allergiselle sopivan. Turkista lähtee nimittäin paljon hilsettä.

Cockerspanieli kärsii myös jonkin verran iho-ongelmista, jotka kuivattaa sen ihoa ja lisäävät hilseen määrää.

Lisäksi cockerspanieli kuolaa jonkin verran, joten sekin tekee siitä koira-allergiselle sopimattoman.

Dobermanni

dobermanni

Älykästä, urheilullista ja rohkeaa koirarotua etsivälle dobermanni on täydellinen valinta, ellei kyseinen henkilö kärsi koira-allergiasta.

Dobermannin turkista irtoaa nimittäin jonkin verran allergisoivaa hilsettä ja vaikka irtoavan hilseen määrä ei ole mitenkään erityisen suuri koiran kokoon suhteutettuna, on kyseessä kuitenkin suurikokoinen koira, eli hilsettä lähtee siksi paljon.

Lisäksi dobermanni on ohuen sekä yksikerroksisen turkkinsa takia taipuvainen erilaisille iho-ongelmille, jotka kuivattavat sen ihoa ja siten kasvattavat hilseen määrää.

Kiinanpalatsikoira

kiinanpalatsikoira

Kiinanpalatsikoira on tunnettu hellästä ja rakastavasta luonteestaan, joka tekee siitä erittäin suositun seurakoiran.

Sen turkki on erittäin pehmeän näköinen ja tuntuinen sekä mukava silittää.

Samalla siitä kuitenkin irtoaa paljon hilsettä ja karvaa, jotka aiheuttavat oireilua koira-allergiselle.

Lisäksi sen pitkään turkkiin voi jäädä jäämiä virtsasta, joka myös allergisoi ihmistä.

Labradorinnoutaja

labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja on todella monipuolinen koirarotu, jonka ominaisuuksiin lukeutuvat älykkyys, ystävällisyys sekä urheilullisuus.

Rotu ei turhaan ole ollut jo useita vuosia Suomen suosituin koirarotu, mutta ikävä kyllä suuri suosio ei silti tarkoita sen soveltuvan kaikille.

Koira-allergiselle labradorinnoutaja on huono valinta, koska vaikka sen turkki on melko lyhytkarvainen, irtoaa siitä paljon hilsettä. Lisäksi rotu kärsii usein ihon kuivumisesta, joka kasvattaa hilseilyn määrää entisestään.

Hilseen määrään ei myöskään näyttäisi vaikuttavan minkä värisen labradorinnoutajan hankkii tai onko kyseessä käyttölinjainen vai näyttelylinjainen labradorinnoutaja.

Mopsi

mopsi

Mopsi on ulkonäöltään yksi maailman tunnetuimmista koiraroduista, lättänän kuononsa sekä saparohäntänsä takia.

Se on luonteeltaan erittäin ystävällinen ja mukava seurakoira, joka tulee toimeen niin ihmisten kuin muiden eläimien kanssa.

Koira-allergiasta kärsivälle mopsi ei kuitenkaan ole hyvä valinta, koska se kuolaa jonkin verran, eli aiheuttaa siten allergisointia.

Lisäksi vaikka mopsin turkki on lyhytkarvainen, irtoaa siitä silti paljon hilsettä. Mopsilla on myös taipumus erilaisiin iho-ongelmiin, jotka myös kasvattavat hilseilyn määrää.

Saksanpaimenkoira

saksanpaimenkoira

Älykkyytensä, lojaaliutensa sekä rohkeutensa takia yhdeksi maailman suosituimmista koiraroduista noussut saksanpaimenkoira on kaikin puolin loistava valinta, niin työ- kuin perhekoiraksi.

Se on esimerkiksi jo vuosien ajan ollut suosituin poliisikoira niin kotimaassaan Saksassa kuin meillä Suomessa.

Kaikesta monipuolisuudestaan huolimatta rotu ei silti sovellu koira-allergiasta kärsivälle, koska saksanpaimenkoirasta lähtee todella paljon karvaa ja sen mukana allergiosivaa hilsettä.

Tähän ei myöskään vaikuta juurikaan se, valitseeko lyhyt- vai pitkäkarvaisen version.

Siperianhusky

siperianhusky

Äärimmäisen kaunis siperianhusky on monien unelmarotu: se on erittäin urheilullinen ja hyväkuntoinen, älykäs sekä ystävällinen.

Lisäksi rotu kestää paksun kaksikerroksisen turkkinsa ansiosta erittäin hyvin äärimmäisiä sääolosuhteita, mutta samaisesta syystä se on myös koira-allergiselle huono valinta, koska siitä lähtee myös todella paljon karvaa ja sen mukana allergisoivaa hilsettä.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää