|

Cockapoo – Kahden rotukoiran parhaat puolet yhdessä paketissa.

cockapoo niityllä

Sekarotuinen cockapoo on kahden rotukoiran eli puhdasrotuisen cockerspanielin ja villakoiran risteytys, jossa on pyritty yhdistämään molempien rotujen parhaat puolet.

Cockapoo tunnetaan hurmaavana ja älykkäänä rotuna, joka on erittäin hurmaava niin luonteensa kuin ulkonäkönsäkin puolesta ja herättää varmasti ihastusta kaikkialla missä se liikkuu.

Mikä on cockapoo?

Cockapoo on koirarotu, joka on syntynyt risteyttämällä puhdasrotuinen cockerspanieli ja villakoira keskenään.

Se on siis sekarotuinen koirarotu, jonka jalostus on ollut äärimmäisen tarkkaa, sillä näistä kahdesta puhdasrotuisesta rotukoirasta on pyritty valikoimaan cockapoohon molempien rotujen parhaat puolet.

Näin on saatu aikaiseksi koirarotu, joka on niin luonteeltaan, liikunnallisuudeltaan kuin ulkonäöltäänkin erittäin monipuolinen.

Edellä mainittujen piirteiden lisäksi cockapoo on suosittu myös siksi, että sen sanotaan olevan niin sanottu hypoallergeeninen koirarotu, josta lähtee vähemmän ihmistä allergisoivaa hilsettä sekä karvaa, joka tätä hilsettä levittää ympäristöönsä.

Cockapoo on rotuna jo melko vanha eli ensimmäinen yksilö risteytettiin jo 60-luvulla. Se onkin ensimmäisiä risteytettyjä hybridirotuja, joista on muodostunut oma itsenäinen rotunsa.

Cockapoo on luonteeltaan kiintyvä, älykäs ja kiltti.

Siksi se sopii erittäin hyvin myös lapsiperheisiin, jopa niihin joissa on pieniä lapsia.

Toki pienempikokoiselle cockapoolle perheen pienimmät saattavat aiheuttaa vahinkoa retuuttamalla sitä tai jopa pudottamalla sen vahingossa lattialle, joten aikuisen tulee aina valvoa lapsen ja koiran leikkejä.

Erityisesti pienemmät cockapoot sopivat hyvin myös pienempiin asuntoihin, kuten kerrostaloihin, koska ne ovat melko hiljaisia eivätkä vaadi niin paljoa liikuntaa.

Cockapoon jalostus

Cockapoon jalostuksessa käytetään siis puhdasrotuista cockerspanielia, joka voi olla amerikkalainen tai englantilainen versio, ja villakoiraa, joka voi kokonsa puolesta olla joko standardi, kääpiö tai toy.

Luonnollisesti käytetyn villakoiran koko vaikuttaa myös cockapoon kokoon, koska kun risteytyksessä käytetään suurempaa rotua, on todennäköisempää, että lopputuloskin on kookkaampi.

Suuremmankin villakoiran pohjalta jalostettu cockapoo kasvaa tosin silti vain säkäkorkeudeltaan noin 38-45 cm kokoiseksi, joten mistään suuresta koirasta ei silti ole kyse.

Cockapoon ominaisuuksista puhuttaessa on hyvä käydä läpi myös sen “vanhempien” eli cockespanielin ja villakoiran ominaisuudet sekä piirteet.

Cockerspanieli

cockerspanieli
 • Cockerspanieli on nykyään tunnettu enimmäkseen seurakoirana, mutta alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan se on kuitenkin työkoira, jota arvostetaan erityisesti lintukoirana paljon.
 • Se osaa siis esimerkiksi noutaa alas ammuttuja lintuja sekä toimia muuten metsästäjän kumppanina.
 • Rotu tunnetaan erittäin älykkäänä ja melko helposti koulutettavan koirarotuna, joka elää miellyttääkseen omistajaansa.
 • Metsästystaustastaan huolimatta cockerspanieli on erittäin kiltti ja välittävä rotu, joka sopii lemmikiksi niin perheisiin kuin vaikkapa vanhuksille.

Villakoira

 • Villakoira on yks maailman älykkäimmistä koiraroduista, joka tunnetaan eleganttina, mutta myös erittäin urheilullisena rotuna, johtuen sen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta noutaa alas ammuttu saalis vedestä.
 • Rotu saattaa olla joskus vähän haastava, koska älykkyytensä takia se myös tylsistyy helposti ja saattaa siksi alkaa oikuttelemaan omistajalleen.
 • Pohjimmiltaan villakoira on kuitenkin erittäin välittävä ja kiltti rotu, joka sattuu myös olemaan yksi koiramaailman vähiten allergisoivista roduista.
 • Villakoirasta on olemassa useita eri kokoja eli standardi, kääpiö ja toy.

Cockapoon ulkonäkö

Cockapoon koko

Cockapoon säkäkorkeus vaihtelee yleensä 25-38 cm välillä. Suurimmat yksilöt voivat kasvaa jopa 45 cm korkeiksi.

Cockapoon paino sijoittuu yleensä välille 2,7-14 kiloa. Suurimmat yksilöt voivat painaa enemmänkin, mutta juuri tuota alarajaa kevyempiä yksilöitä ei ole olemassa.

Cockapoon kokoon vaikuttaa oleellisesti sen vanhempien koko eli minkä kokoista villakoiraa (standardi, kääpiö, toy) jalostuksessa on käytetty ja onko cockerspanieli ollut amerikkalainen vai englantilainen yksilö.

Cockapoon värit ja turkki

Cockapoon turkista on olemassa useita erilaisia versiota, joista kolme yleisintä ovat tiivis kihara, ilmavampi ja aaltoileva kihara sekä suora turkki.

Turkin malli riippuu paljon siitä, saako yksilö villakoiran kiharan vai cockerspanielin suoran turkin vai jotain siltä väliltä.

Turkki voi vaihdella jopa saman pentueen sisällä eli osalla pennuista voi olla täysin suora turkki ja toisilla taas kihara.

musta cockapoo

Myös turkin värien osalta rotua on saatavilla useassa eri vaihtoehdossa.

Yleisimmät cockapoon värit ovat:

 • Aprikoosi
 • Musta
 • Suklaanruskea
 • Punertava
 • Valkoinen

Edellä mainittujen lisäksi cockapoosta on lukuisia erilaisia värivaihtoehtoja ja sävyjä, kuten beige, shampanja, kultainen ja kermanvalkoinen.

Lisäksi rodusta on olemassa erilaisia värien yhdistelmiä, kuten black ja tan.

Cockapoon lopullinen väri määräytyy kuitenkin aina vasta aikuisena, joten pennusta on todella hankala sanoa tuleeko siitä lopulta vaikkapa aprikoosi vai beige.

Cockapoon luonne

Cockapoon perusluonne on erittäin hauska, leikkisä ja ystävällinen.

Cockapoo tulee lähes poikkeuksetta toimeen niin aikuisten, lasten, kissojen, kanien kuin toisten koirienkin kanssa eli pohjimmiltaan se on todellinen seurakoira.

Kerrostalossa asuvaa kiinnostaa varmasti cockapoon haukkuminen, josta iloksemme voimme todeta, että rotu on melko hiljainen eikä sillä ole tapana juurikaan haukkua.

Tosin poikkeuksiakin voi olla, koska koiran luonne ja käytös ovat aina yksilöllisiä.

Yleisesti ottaen cockapoo on kuitenkin luonteeltaan erittäin tasapainoinen rotu, joka kiintyy kovin omistajiinsa ja laumaansa sekä elää miellyttääkseen heitä.

Tämä kiintyminen on tosin myös asia, joka näkyy myös cockapoon luonteen heikkoutena, sillä rotu ei tästä syystä tykkää olla pitkiä aikoja yksin ja se kärsii helposti eroahdistuksesta.

Cockapoo ei tästä syystä sovellu hyvin kiireiselle tai paljon kotoa poissa olevalle ihmiselle, vaan se vaatii paljon yhteistä aikaa omistajansa kanssa.

Muita huomioitavia asioita rodun luonteeseen liittyen on se, että cockapoo on erittäin älykäs rotu. Älykkäille roduille ominaisesti cockapoo vaatii paljon ärsykettä ja aivojen stimulaatiota pysyäkseen virkeänä sekä pysyäkseen tasapainoisena.

Älykkyyden se on perinyt vanhemmiltaan, joista erityisesti villakoira on tunnetusti korkean älykkyytensä takia altis tylsistymiselle, joka saattaa johtaa eri tyylisiin oikutteluihin.

Koiran tylsistymistä voidaan välttää esimerkiksi erilaisten lelujen ja aktiviteettien avulla.

Cockapoon älykkyydestä on toki enemmän hyötyä kuin haittaa, koska sen ansiosta cockapoo on helppo kouluttaa ja se oppii helposti uusia asioita.

Koulutuksen suhteen sillä on muutenkin hyvät lähtökohdat, sillä molemmat sen vanhemmat ovat aikanaan toimineet metsästyskoirina ja ovat siitä syystä erittäin vastaanottavaisia koulutukselle.

Tässä kohtaa tulee tosin muistuttaa, että kaikkien muiden koirarotujen tavoin, myös cockapoo voi käyttäytyä huonosti ja sille voi kehittyä erilaisia käytösongelmia.

Siinä tapauksessa, että cockapoo käyttäytyy huonosti, tulee ensin yrittää löytää juurisyy tälle käytökselle ja sitten selvittää miten se saadaan koulutettua koirasta pois.

Cockapoon terveys

Sekarotuisena koirana cockapoo on lähtökohtaisesti vähemmän altis erilaisille terveysongelmille, verrattuna puhdasrotuisiin ja pitkälle jalostettuihin rotuihin.

Ehkä yleisin cockapoon terveysongelma liittyy sen luppakorviin, joiden takia sille tulee herkemmin erilaisia korvatulehduksia. Tästä syystä sen korvien puhtaana pitämiseen kannattaa omistajan kiinnittää erityisesti huomiota.

Vaikka cockapoo on yleisesti ottaen terve rotu, voivat yksilöt silti periä vanhemmiltaan niille roduille ominaisia ongelmia.

Listasimme alle yleisiä cockerspanielille ja villakoiralle ominaisia terveysongelmia.

Cockerspanieli

 • Lonkkanivelen kehityshäiriö eli lonkkaniveldysplasia
 • Sydämen läppävika
 • Erilaiset silmävaivat, kuten silmien pullistuminen
 • Välilevyn pullistuma
 • Melanooma
 • Imusolmukesyöpä eli lymfooma
 • Verisairaus

Villakoira

 • Sydänlihassairaus eli kardiomyopatia
 • Sydämen hiippaläpän tulehdus
 • Polvilumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio (erityisesti pienemmillä villakoirilla)
 • Munuaissairaus
 • Silmätulehdukset
 • Immuunijärjestelmän sairaus
 • Diabetes
 • Melanooma
 • Imusolmukesyöpä eli lymfooma

Nämä edellä mainitut sairaudet ovat kuitenkin huomattavasti epätodennäköisempiä cockapoolla kuin sen puhdasrotuisilla vanhemmilla.

Cockapoon elinikä

Cockapoon keskimääräinen eliniän ennuste on 12-14 vuotta, joissakin lähteissä jopa 14-16 vuotta.

Tämä arvio on laskettu sen vanhempien eli cockerspanielin ja villakoiran eliniän ennusteiden pohjalta, mutta arvioon toki vaikuttaa muun muassa cockapoon koko, sillä pienet koirat elävät yleensä suurempia pidempään eli kääpiö- tai toyvillakoirasta jalostettu cockapoo saattaa elää keskimäärin pidempään kuin suuremmasta villakoirasta.

punainen cockapoo

Cockapoon hoitaminen

Turkin hoitaminen

Kuten aiemmin mainitsimme, voi cockapoon turkki olla enemmän tai vähemmän kihara tai jopa täysin suora.

Tämä riippuu paljolti siitä, saako se villakoiran kiharan turkin vai cockerspanielin suoran vai jotain siltä väliltä.

Tällä on luonnollisesti merkitystä myös turkin hoidon suhteen, koska suorempi turkki on helpompi harjata puhtaaksi erilaisista irtokarvoista ja roskista kuin kihara.

Keskimäärin cockapoon turkista lähtee melko vähän karvaa, joten se ei välttämättä vaadi päivittäistä harjausta.

Kerta viikkoon harjaus voi esimerkiksi olla sopiva määrä, jotta turkki pysyy terveen ja siistin näköisenä.

Turkki on hyvä myös pestä aika ajoin, jotta erilaiset irtoliat saadaan pois.

Liikunta

Pienenä tai keskikokoisena rotuna cockapoo ei tarvitse mitenkään tunti tolkulla liikuntaa päivässä, vaan keskimäärin 15-30 min kävelylenkit ovat sille sopivia, pitääkseen sen terveenä ja hyvinvoivana.

Tässä on toki vaihtelua yksilöttäin eli jotkut yksilöt haluavat jatkuvasti touhuta ja liikkua, kun taas toiset ovat rauhallisempia, eivätkä vaadi niin paljoa liikuntaa.

Tarvittaessa aikuinen cockapoo jaksaa kyllä kävellä pitkiäkin lenkkejä, mutta tässä pitää huomioida yleinen rasitus sekä antaa sille tarpeeksi aikaa palautua eli pidemmän lenkin jälkeen on hyvä pitää useamman päivän tauko pitkistä lenkeistä ja antaa koiran palautua.

Erityisesti nuorempien yksilöiden kohdalla on hyvä huomioida, että liiallinen rasitus voi johtaa niillä erilaisiin lonkka- ja polvivaivoihin.

Omistajan tulee myös huomioida koiran liikunnan kokonaismäärä eli varsinkin aktiivisempi cockapoo touhuaa myös sisällä paljon ja saa siten myös lisää liikuntaa.

Kävelyiden lisäksi cockapoo tykkää paljon myös muunlaisesta liikunnasta, kuten pallon noutamisesta tai muista leikeistä.

Leikit pitävät myös sen mielen virkeänä.

Cockapoon hyvät ja huonot puolet

Kuten kaikissa koiraroduissa, myös cockapoossa on omat hyvät ja huonot puolensa, joista suurin osa pyrittiin mainitsemaan tässä artikkelissa.

Alla on vielä yhteenvetona nämä cockapoon hyvät ja huonot puolet:

Hyvät puolet

 • Todella monipuolinen lemmikki, joka sopii monenlaiselle omistajalle
 • Luonteeltaan ja käytökseltään hurmaava rotu
 • Erittäin älykäs ja nopea oppimaan
 • Sopii myös ensikertalaiselle omistajalle
 • Tulee hyvin toimeen lasten kanssa eli on myös lapsiperheille sopiva rotu
 • Hypoallergeeninen eli saattaa sopia myös lievästä koira-allergiasta kärsivälle

Huonot puolet

 • Ei tykkää jäädä yksin pitkäksi aikaa, joten ei välttämättä sovi kiireiselle ja vähän kotona olevalle omistajalle
 • Saattaa olla nirso ruoan suhteen
 • Sen turkki vaatii jonkin verran ylläpitoa, kuten harjausta ja hoitoa
 • Älykkyytensä takia tylsistyy helposti ja saattaa alkaa oikuttelemaan


Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää