|

Saako koira syödä mangoa?

Mango on makean makuinen sekä erittäin terveellinen hedelmä, joka on täynnä vitamiineja, antioksidantteja ja kuitua. Ihmiselle se sopii hyvin syötäväksi sellaisenaan tai esimerkiksi smoothien sekaan, mutta saako koira syödä mangoa?

saako koira syödä mangoa

Kysymys: Saako koira syödä mangoa? Vastaus: kyllä, koira saa syödä mangoa.

Mango tulee kuitenkin tarjota koiralle:

  • Kuorittuna
  • Pilkottuna
  • Ilman kiveä

Mango on alunperin Aasiasta lähtöisin oleva hedelmä, joka on maultaan erittäin makea ja mehukas. Pienestäkin palasta mangoa tulee helposti mieleen paratiisi ja hiekkarannat.

Sitä voi syödä sellaisenaan, lisätä salaatin joukkoon tai vaikka pakastaa ja lisätä smoothieen.

Mangosta tehdään myös säilykkeitä, mehuja ja esimerkiksi chutney-tahnaa, joka varmasti on vaikuttanut siihen, että mangosta on tullut Intian kansallishedelmä.

Terveysvaikutuksiltaan mango on huippuluokkaa. Se sisältää paljon vitamiineja ja antioksidantteja, jotka auttavat parantamaan vastustuskykyä, helpottavat flunssan oireita sekä ehkäisevät vakavien tautien kehittymistä.

Myös koiralle mango voi tuoda paljon erilaisia terveyshyötyjä.

Mangon hyödyt koiralle

Makuelämyksen lisäksi mango tarjoaa koiralle myös terveyshyötyjä, sen sisältämien vitamiinien, mineraalien sekä antioksidanttien takia.

Mango sisältää paljon A-vitamiinia, joka parantaa koiran näkökykyä sekä edistää sen silmien terveyttä.

Lisäksi mangossa on paljon C-vitamiinia, joka parantaa koiran vastuskykyä sekä huolehtii sen turkin ja ihon hyvinvoinnista.

Mangon hedelmäliha sisältää paljon erilaisia antioksidantteja, jotka ehkäisevät vakavien tautien, kuten syövän sekä sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.

Lisäksi mangossa on paljon B9-vitamiinia, joka auttaa koiran kehoa hyödyntämään hiilihydraatteja sekä rasvaa energiana.

Korkean neste- sekä kuitupitoisuutensa takia mango myös edistää koiran ruoansulatusta sekä parantaa sen suolen toimintaa.

Onko mango koiralle vaarallista tai myrkyllistä?

Mango ei siis ole koiralle myrkyllistä tai vaarallista, toisin kuin esimerkiksi viinirypäleet.

Muutamat asiat tulee kuitenkin huomioida ennen mangon tarjoamista koiralle.

Sen sisällä oleva suuri kivi tulee luonnollisesti poistaa, koska se voi aiheuttaa koiralle tukehtumisriskin, eikä koiran ruoansulatus muutenkaan kestäisi sitä. Sama pätee mangon lisäksi myös muiden hedelmien, kuten avokadon kiviin.

Mangon kuoret taas ovat erittäin kovia ja sitkeitä, eli koiran on todella hankala purra niitä, eivätkä ne myöskään sula kunnolla koiran sisällä. Myös ne voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa koiralle tukehtumisvaaran, jos se ei saa nieltyä niitä kunnolla.

Huom!

Jos koira syö vahingossa mangon kuorta tai kiven, tulee sen oireita tarkkailla tarkasti sekä olla tarvittaessa yhteydessä eläinlääkäriin. Oireisiin voi kuulua esimerkiksi ruokahaluttomuutta, oksentelua ja ripulia.

Ylipainoiselle tai esimerkiksi diabeteksestä kärsivälle koiralle mangoa ei tulisi antaa, ainakaan suuria määriä. Siinä on kuitenkin melko korkea sokeripitoisuus, joka saattaa aiheuttaa lihomista tai verensokerin heilahtelua.

Miten antaa koiralle mangoa?

Koiralle mango tulee siis aina antaa kuorittuna ja ilman sen sisällä olevaa kiveä. Käytännössä koira saa siis syödä mangon hedelmälihaa.

Mango olisi hyvä myös pestä ennen kuorimista, että mahdolliset myrkyt saadaan poistettua kuoristi, eivätkä ne leviä hedelmälihaan.

Annoskoko tulee erityisesti ensimmäisillä kerroilla pitää pienenä ja koiralle kannattaa antaa vain pieni maistiainen, jotta nähdään miten se reagoi siihen.

Esimerkiksi oksentaminen tai ripuli voi olla merkki siitä, ettei mango sovi kyseiselle koiralle.

Jos mitään reaktiota ei tule, voidaan seuraavalla kerralla annoskokoa hieman kasvattaa.

Mango kannattaa aina pilkkoa mahdollisimman pieniin paloihin, jotta se sulaa paremmin koiran sisällä. Pienten koirien kohdalla liian suuri pala saattaa myös tarttua koiran kurkkuun.

Koiralle mango tulisi aina antaa riittävän kypsänä. Mangot poimitaan nimittäin usein raakoina, etteivät ne pilaantuisi niin helposti tai jotta linnut eivät söisi niitä. Koiralle raaka mango saattaa kuitenkin aiheuttaa vatsanväänteitä ja on hankala sulattaa, joten kaupassa koiralle kannattaa valita mahdollisimman pehmeä mango.

Ennen tarjoilua kannattaa toki tarkistaa ettei mango ole liian tumma, jolloin se saattaa olla jo pilaantunut.

Mangon voi antaa koiralle sellaisenaan esimerkiksi herkkuna tai sitten sekoittaa sen vaikka puuron joukkoon. Voit myös tehdä hedelmäsalaatin, johon mangon lisäksi voi lisätä vaikka kiiviä.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää