|

Yorkshirenterrieri ja kissat: mitä omistajan tulee tietää?

Yorkshirenterrierin ja kissan muuttaminen saman katon alle saattaa parhaimmillaan olla uuden ystävyyden alku tai täysi katastrofi.

yorkshirenterrieri ja kissat

Luonnollisesti näiden osapuolien välisen suhteen onnistumiseen vaikuttaa moni tekijä, mutta ennen kaikkea se kiteytyy yksilöihin.

Yorkshirenterrieri ja kissat voivat tulla hyvin toimeen keskenään, jos yorkki on luonteeltaan lempeä, sen koulutukseen on panostettu ja se on pienestä pitäen totutettu olemaan tekemisissä muiden eläinten (mielellään kissojen) kanssa.

Tämä artikkeli on kirjoitettu erityisesti sinulle, kuka mietit kissan hankkimista yorkshirenterrierille kaveriksi tai toisinpäin. Artikkeli pyrkii avaamaan eri näkökulmia aiheeseen, tarkastellen millaisia yorkshirenterrieri ja kissat ovat luonteeltaan, miten ne käyttäytyvät sekä mitä riskejä niiden yhteiselon suhteen tulee tiedostaa.

Lopuksi olemme listanneet vinkkejä niiden toisiinsa tutustuttamiseen liittyen.

Yorkshirenterrieri ja kissat samassa taloudessa

Luonnollisesti koiran ja kissan kasvattaminen saman katon alla saattaa herättää huolta omistajassa, koska onhan meille lapsesta pitäen uskoteltu niiden olevan vihollisia keskenään.

Huoli saattaa kasvaa entisestään, jos koira on vielä rodultaan yorkshirenterrieri, joka söpöstä ja pienestä ulkomuodostaan huolimatta on kuitenkin terrieri eli sillä on luonnollinen metsästysvietti. 

Huolenaiheita saattaa olla esimerkiksi:

 • Tuleeko yorkki olemaan aggressiivinen kissaa kohtaan vai tuleeko heistä parhaat kaverit? 
 • Tuleeko kissa ärsyttämään sitä vai leikkimään sen kanssa?
 • Ymmärtääkö yorkki kissan olevan ystävä eikä vihollinen? 

Harmillista on se, ettei yhtä ja oikeaa vastausta näihin kysymyksiin ole etukäteen saatavilla. Kaikki riippuu nimittäin siitä, millaisia yksilöitä kyseessä olevat yorkki ja kissa ovat. 

Yorkshirenterrierin ollessa hyvin koulutettu ja jos sille on pidetty tiukkaa kuria, saattaa se tulla todella hyvinkin toimeen kissan kanssa. 

Erityisesti jos se on totutettu pienestä pitäen kissoihin, on todennäköisyys näiden kahden toimeen tulemiselle suuri. Tällöin on mahdollista, että yorkki alkaa jopa huolehtimaan kissasta ja toisinpäin.

Tässä pätee siis samat lainalaisuudet kuin muutenkin koirien kohdalla: jos ne totutetaan pienestä pitäen asioihin, ovat ne silloin vastaanottavaisempia uusille asioille.

On siis pitkälti yksilöllistä, tuleeko yorkshirenterrieri ja kissat toimeen keskenään

Heikosti koulutettu tai muihin eläimiin tottumaton yorkki ei todennäköisesti tule toimeen muiden lemmikkien kanssa. 

Yorkshirenterrieri saattaa kuitenkin ajan kanssa pikkuhiljaa tottua kissaan ja tulla myöhemmin sen kanssa hyvinkin toimeen, kun huomaa ettei se ole uhka sille. 

Huomioitavaa on myös se, että yorkshirenterrieri tulee helposti mustasukkaiseksi. Siksi sitä ei kannata jättää vähemmälle huomiolle, vaikka taloon tulisikin uusi asukki.

Osapuolien luonteepirteet

Luonteenpiirteiden sekä käytöksen osalta yorkshirenterrieri ja kissat poikkeavat luonnollisesti toisistaan, mutta myös jakavat samankaltaisia piirteitä, esimerkiksi itsepäisyyden osalta.

Tarkastellaan seuraavaksi muutamia osapuolille ominaisia piirteitä.

Yorkshirenterrieri

 • Itsevarma, itsepäinen ja joskus turhankin rohkea
 • Ketterä ja nopea Luonteeltaan ystävällinen, mutta pohjimmiltaan sillä on kuitenkin terrierin vaistot
 • Usein varuillaan ja ennakkoluuloinen tuntematonta sekä tuntemattomia kohtaan, joka ilmenee muun muassa kovana haukkumisena
 • Hypoallergeeninen

Kissat

 • Äärimmäisen uteliaita: saavuttavat paikkoja joihin useilla muilla lemmikeillä ei ole asiaa
 • Saattavat olla joskus kieroja ja käyttäytyä epämääräisesti, esimerkiksi hajottaen paikkoja
 • Petollinen ja ovela käytös on myös niille luonnollinen toimintatapa, erityisesti jos ne haluavat epätoivoisesti jotain
 • Oma reviiri on niille kaikki kaikessa, eivätkä ne usein tule toimeen toisten kissojen kanssa

Tavoitteena olisi siis saada itsevarma, itsepäinen ja terrierin vaistot omaava koira sekä kiero, ovela ja reviiristään erittäin tarkka kissa tulemaan toimeen keskenään.

Vinkkejä yorkshirenterrierin ja kissan totuttamiseen toisiinsa

Miten yorkshirenterrieri ja kissa olisi mahdollista saada tulemaan toimeen keskenään? Seuraavaksi muutamia vinkkejä sekä keinoja siihen.

Pyri esittelemään ne toisilleen nuorina

Paras tilanne on se, kun yorkki ja kissa esitellään toisilleen pentuina, jolloin on todennäköistä ettei kummallakaan ole vielä kehittynyt ennakkoluuloja toista kohtaan. Tällöin he myös tottuvat toisiinsa jo nuorena, mikä yleensä vähentää mahdollisia taisteluita ja heidän välilleen saattaa kehittyä ystävyyssuhde.

Pyri tarkkailemaan molempia lemmikkejä erikseen ennen ensitapaamista

Vähintään viikon tai parin ajan on hyvä seurata yorkin ja kissan tekemisiä sekä käytöstä yksilöinä.

Tavoitteena on ennakkoon selvittää miten ne käyttäytyvät eri tilanteissa, eli mistä ne ärsyyntyvät, ovatko ne koskaan aggressiivisia ja miten ne tulevat toimeen muiden koirien tai kissojen kanssa. 

Näiden havaintojen pohjalta saa usein hyvän kuvan lähtötilanteesta, eli kuinka varuillaan omistajan tulee olla kissan ja yorkin ensitapaamisessa.

Etene tutustumisen suhteen hitaasti ja rauhallisesti

Toisin kuin ihmisiä, eläimiä ei käytännössä voi pakottaa tai niiden ei voida olettaa tulemaan toimeen keskenään.

Tästä syystä on huono idea tuoda kissa kotiin ja olettaa yorkin tulevan heti toimeen sen kanssa. 

Se saattaa helposti johtaa vihamieliseen kanssakäymiseen näiden kahden välillä, varsinkin kun yorkshirenterrieri on usein epäluuloinen tuntemattomia ihmisiä tai muita eläimiä kohtaan. 

Hyvä tapa tutustuttaa niitä toisiinsa, on antaa niiden haistella toistensa hajuja ja sitten pikkuhiljaa tuoda niitä lähemmäs toisiaan.

Ensimmäisten viikkojen aikana koiraa ja kissaa ei tule jättää keskenään ilman vahtimista, koska tilanne on usein tulenarka, ennen kuin ne todella tottuvat toisiinsa.

Anna molemmille oma elintila ja reviiri

Yorkshirenterrierit ja kissat ovat molemmat todella tarkkoja omasta reviiristään sekä omistuksenhaluisia omista tavaroistaan. 

Tästä syystä on parasta antaa niille molemmille oma erillinen elintila, jossa kummankin  oma ruokakuppi ja sänky sijaitsevat.

Tämä vähentää mahdollisuutta taisteluun ruoasta tai nukkumapaikasta.

Lisäksi yorkki on hyvä kouluttaa pysymään pois kissan hiekkalaatikolta.

Muista antaa molemmille tarpeeksi huomiota

Yorkshirenterrieri rakastaa huomiota ja jos sen määrä yhtäkkiä vähenee uuden asukin myötä, saattaa se tulla mustasukkaiseksi. 

Tämä taas johtaa helposti huonoon käytökseen uutta asukkia kohtaan.

Sama ongelma saattaa ilmetä myös toisinpäin, eli myös kissat usein rakastavat huomiota.

Tästä syystä avainasemassa yorkin ja kissan yhteiselolle on se, että molemmat saavat yhtä paljon omistajaltaan huomiota. Tällöin ne eivät koe toisiaan uhaksi.

Jos yorkshirenterrieri ja kissa tappelevat jatkuvasti keskenään

On erittäin tärkeää kouluttaa koira ja kissa lopettamaan käskystä, jos ne aloittavat tappelemaan keskenään. 

Niiden väkisin erottaminen sekä eri huoneisiin jäähylle laittaminen on vain väliaikainen ratkaisu, jos tappelu on jatkuvaa, eli alkaa aina uudelleen ja uudelleen.

Tappelemisen jatkuessa vielä useita viikkoja niiden ensitapaamisesta jälkeen, on se selkeä merkki ettei tilanne tule parantumaan, eli ne eivät hyvin suurella todennäköisyydellä tule myöskään jatkossa toimeen keskenään. 

Tässä vaiheessa ainoa järkevä vaihtoehto on luopua toisesta osapuolesta, koska jos ne pakotetaan asumaan keskenään ja tappelut vain jatkuvat, voi se johtaa pahimmillaan vakaviin vammoihin. 

Vaikka yorkshirenterrieri ja kissat voivat siis tulla hyvinkin toimeen, ei niitä voi silti väkisin pakottaa olemaan toistensa kavereita. Pahimmassa tapauksessa on siis parasta vain hyväksyä asia ja etsiä yorkille tai kissalle uusi koti.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää