|

Saako koira syödä bataattia?

Bataatti on täynnä vitamiineja, kuten A- ja C-vitamiinia sekä antioksidantteja, joiden sanotaan ehkäisevän muun muassa sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää. Lisäksi bataatti maistuu erittäin hyvältä ja on hinnaltaan edullinen. Se on siis kaikin puolin erinomainen valinta osaksi ihmisen ruokavaliota, mutta saako koira syödä bataattia?

saako koira syödä bataattia?

Kysymys: saako koira syödä bataattia? Vastaus: kyllä, koira saa syödä bataattia.

  • Koiralle bataatti tulee aina tarjota kypsänä ja kuorittuna.
  • Myös annoskoko tulee pitää pienenä, eikä bataattia saa antaa koiralle päivittäin.

Yksi kotimaisen keittiömme perusraaka-aineista on peruna, jota syödään Suomessa jopa yli 60 kiloa henkeä kohden vuodessa.

Sen sijaan perunan vastine bataatti ei vieläkään ole noussut maassamme vastaavanlaiseen suosioon, vaikka se on tietyiltä ravintoarvoiltaan jopa perunaa terveellisempi vaihtoehto.

Huomioitavaa muuten on, etteivät peruna ja bataatti oikeasti ole läheistä sukua toisilleen, vaikka usein niistä puhutaan sukulaisina keskenään.

Bataatti on makean makuinen sekä suurikokoinen mukulakasvi, joka on täynnä vitamiineja ja antioksidantteja.

Se on hyvä A-, B6- ja C-vitamiinin sekä kuidun lähde. Siinä on myös paljon muun muassa magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja rautaa.

Bataatti on erittäin monikäyttöinen ja sitä syödään usein esimerkiksi uunissa paahdettuna, keitettynä tai sosekeittona.

Perunaan verrattuna bataatti on aavistuksen kaloripitoisempi ja siinä on myös enemmän hiilihydraatteja.

Lisäksi bataatti maksaa enemmän, koska suurin osa meillä myytävistä bataateista tuodaan ulkomailta, kun taas perunaa viljellään paljon kotimaassa.

Kaiken kaikkiaan bataatti on siis monipuolinen ja terveellinen kasvis, joka soveltuu perunan tavoin hyvin myös koiralle tarjottavaksi, esimerkiksi herkkuna tai satunnaisena osana ruokavaliota.

Koiralle bataatti voi tuoda mukavaa vaihtelua, koska koiran ruokavalio koostuu pääasiassa eläinperäisestä proteiinista valmistetusta ruoasta. Lisäksi bataatti tarjoaa koiralle erilaisia terveyshyötyjä.

Bataatin terveyshyödyt koiralle

Bataatti soveltuu siis koiralle silloin tällöin tarjottavaksi herkuksi, joka on takuulla useita teollisesti valmistettuja makupaloja terveellisempi vaihtoehto.

Koira saa bataatilla suun makeaksi, mutta suurin siitä saatava hyöty koiralle on sen sisältämät vitamiinit ja antioksidantit.

Bataatin korkea C-vitamiinipitoisuus edistää koiran valkosolujen kehittymistä sekä parantaa sen vastustuskykyä.

Sen sisältämä A-vitamiini taas edistää koiran silmien terveyttä sekä parantaa sen näkökykyä.

Bataatista myös saatava kalium muun muassa parantaa koiran verisuonien toimintaa sekä vahvistaa sen lihaksia.

Erilaiset bataatin sisältämät antioksidantit taas auttavat ehkäisemään syöpää sekä esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja. Lisäksi ne ehkäisevät tulehduksia.

Bataatin kerrotaan myös alentavan verenpainetta ja lisäksi sen korkea kuitupitoisuus helpottaa ruoansulatusta sekä suolen toimintaa.

Onko bataatti koiralle vaarallista tai myrkyllistä?

Bataatti ei siis ole koiralle myrkyllistä tai vaarallista, mutta se ei silti sovellu sille usein syötäväksi tai päivittäin nautittavaksi.

Koiralle bataattia tulisi antaa vain satunnaisesti ja pieniä määriä kerrallaan. Varsinkin ensimmäisillä kerroilla määrät kannattaa pitää tosi vähäisinä, jotta nähdään miten koira reagoi bataattiin.

Korkean hiilihydraattipitoisuuden takia bataatti voi suurissa määrin syötynä lihottaa koiraa sekä aiheuttaa sille esimerkiksi diabeteksen tai haimatulehduksen.

Bataattia ei tulisi antaa koiralle, jolla on diabetes tai muu perussairaus. Sitä ei myöskään tulisi antaa jo valmiiksi ylipainoiselle koiralle, ettei se liho entisestään.

Edellä mainittujen riskien lisäksi, bataatti voi usein ja paljon nautittuna kasvattaa koiran riskiä sairastua dilatoivaan kardiomyopatiaan, joka on vaarallinen sydänsairaus. Se aiheuttaa koirille esimerkiksi sydänlihasrappeumaa sekä sydämen vajaatoimintaa.

Tästäkään syystä bataatista ei saisi koskaan tehdä koiralle päivittäin nautittavaa perusravintoa.

Bataatti voi siis suurina määrinä ja usein nautittuna aiheuttaa koiralle:

  • Lihomisen
  • Diabeteksen
  • Haimatulehduksen
  • Dilatoivan kardiomyopatian (DCM)

Kuinka antaa bataattia koiralle

Bataatti tulee siis aina tarjota koiralle kypsennettynä sekä kuorittuna.

Tämä johtuu siitä, että bataatti sisältää koiralle myrkyllistä solaniinia, jonka määrä vähenee oleellisesti kypsennettäessä.

Myös bataatin kuori sisältää solaniinia, joten se on tulee poistaa kokonaan.

Huom!

Jos koira syö vahingossa bataatin raakana ja kuorineen, kannattaa eläinlääkäriin ottaa välittömästi yhteyttä, erityisesti pienten koirien kohdalla. Lisäksi mahdollisia myrkytysoireiden kehittymistä tulee seurata tarkasti seuraavien tuntien aikana. Myrkytysoireisiin lukeutuu esimerkiksi näkökyvyn heikkeneminen, vatsavaivat, oksentelu sekä sykkeen madaltuminen.

Kuori saattaa myös olla potentiaalinen tukehtumisriskin aiheuttaja ja lisäksi se on suuren kuitupitoisuutensa takia koiran vatsalle haastava sulattaa.

Bataatti kannattaa aina myös pestä ensin, vaikka se kuorittaisiinkin, jotta sen pinnasta saadaan poistettua suurimmat liat sekä mahdolliset myrkyt.

Erityisesti pienten koirien kohdalla bataatti on myös järkevää joko pilkkoa pieniin palasiin, murskata tai muusata ennen tarjoilua, jotta vältytään tukehtumisvaaralta. Myös soseuttaminen on hyvä vaihtoehto.

Pienet palaset tai sose ovat myös koiran ruoansulatukselle helpompi käsitellä ja sulattaa.

Bataatti tulee tarjota koiralle käytännössä sellaisenaan, eli sitä ei saa maustaa esimerkiksi suolalla tai lisätä sen joukkoon vaikkapa voita.

Poikkeus tähän on kaneli, jota voi huoletta ripotella bataatin päälle. Kaneli sopii koiralle hyvin ja koira myös yleensä pitää kanelin mausta.

Myöskään erilaiset bataatista tehdyt ruoat tai valmisteet, kuten bataattilaatikko, eivät sovi koiralle. Ne sisältävät nimittäin bataatin lisäksi paljon muitakin aineksia, jotka eivät välttämättä sovi koiralle.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää