|

Saako koira syödä tomaattia?

Tomaatti on ravintoarvoiltaan sekä käyttömahdollisuuksiltaan monipuolinen kasvis, joka sopii niin salaatteihin, patoihin kuin kastikkeisiin. Se on yksi eniten syötävistä kasviksista ja tarjoaa ihmiselle paljon erilaisia terveysvaikutuksia, mutta saako koira syödä tomaattia?

saako koira syödä tomaattia

Kysymys: saako koira syödä tomaattia? Vastaus: kyllä, koira saa syödä tomaattia pieniä määriä silloin tällöin.

  • Huomioitavaa on, että tomaatti sisältää tomatiini -nimistä myrkkyä, joka suurina määrinä voi aiheuttaa koiralle myrkytystilan.

Tomaatti on erittäin monikäyttöinen kasvis, jota käytetään niin keitoissa, kastikkeissa, pataruoissa, salaateissa kuin mehunakin.

Tehdäänpä siitä jopa drinkkejä, joista tunnetuin on Bloody Mary.

Lisäksi tomaatista tehdään erilaisia kastikkeita ja lisukkeita, kuten ketsuppia, tomaattisosetta, -tahnaa ja -murskaa. Niitä käytetään paljon esimerkiksi pizza-pohjissa sekä erilaisissa kastikkeissa.

Monipuolisten käyttömahdollisuuksiensa lisäksi tomaatti on tunnettu myös terveyshyödyistään, joista myös koira voi hyötyä.

Tomaatin terveyshyödyt koiralle

Tomaatti on vähäkalorinen sekä täynnä terveyttä edistäviä vitamiineja ja antioksidantteja oleva kasvis, joka itse asiassa on virallisesti marja.

Pieninä annoksina nautittuna, koira saa tomaatista paljon:

A-vitamiinia, joka esimerkiksi auttaa parantamaan koiran näkökykyä sekä edistää sen silmien terveyttä.

C-vitamiinia, joka auttaa parantamaan koiran vastustuskykyä sekä pitämään sen ihon ja turkin terveenä

Kuitua, joka edistää koiran ruoansulatuksen toimintaa

Lykopeeni -nimistä karotenoidia, joka ehkäisee sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä, eturauhassyöpää sekä masennusta

Tomaatin mahdolliset vaarat koiralle

Vaikka tomaatti tarjoaa koiralle pieninä määrinä nautittuna paljon erilaisia terveyshyötyjä, on siinä myös riskejä.

Pienemmät riskit liittyvät esimerkiksi närästykseen, jota tomaatti voi aiheuttaa koiralle. Lisäksi tomaatti voi allergisoida koiraa, samalla tavalla kuin ihmistäkin.

Suuremmat riskit taas liittyvät tomaatin sisältämään tomatiini -nimiseen myrkkyyn, joka saattaa suurina määrinä aiheuttaa koiralle vaarallisen myrkytystilan.

Tomatiini on sukua solatiini -nimiselle myrkylle, jota taas on bataateissa ja perunassa. Tästä syystä niitä ei saa koskaan syödä raakana tai kuorineen.

Positiivinen uutinen on se, että tomatiinia on pääasiassa tomaatin varressa, kukissa ja lehdissä, eli huomattavasti vähemmän itse syötävässä hedelmässä.

Koiran on siis turvallista syödä tomaatin hedelmää, kunhan annoskoko pidetään pienenä, eikä siitä tehdä päivittäistä tapaa.

Erityisesti pienten koirien kohdalla pitää olla tarkkana, koska vaikka myrkkyä onkin tomaatin hedelmässä melko vähän, voi sitä suhteessa koiran kokoon olla paljon.

Huom!

Koiran syötyä tomaatin vartta, kukkia tai lehtiä, tulee sen oireita seurata tarkasti sekä varmuuden vuoksi ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Tomatiinimyrkytyksen oireisiin kuuluu esimerkiksi ripuli ja oksentelu, masentelu, pupillien laajeneminen, heikotus sekä epänormaalit sykevaihtelut.

Onko ketsuppi tai tomaattikastike terveellistä koiralle?

Tomaatit ovat pelkälteen koiralle pieninä määrinä terveellisiä, tarjoten sille paljon erilaisia vitamiineja ja antioksidantteja.

Sen sijaan ketsuppi ja tomaattikastikkeet ovat usein täynnä lisättyä suolaa, sokeria sekä muita aineksia, jotka eivät välttämättä sovellu koiralle.

Osassa niistä on myös melko pieni tomaattipitoisuus ja ne koostuvatkin paljolti muista ainesosista.

Lisäksi niissä saattaa olla keinotekoisesti tuotettuja lisäaineita, joihin koira ei ole tottunut.

Pieninä määrinä ketsuppi tai tomaattikastikkeet eivät todennäköisesti aiheuta koiralle mitään ongelmia, mutta suurina määrinä riskit aina kasvavat.

Kuinka antaa koiralle tomaattia

Tomaatti tulee siis antaa koiralle sellaisenaan, koska tomaatin kukat, lehdet ja varsi sisältävät siis vaarallisen määrän tomatiinia, joka suurissa määrin syötynä johtaa myrkytykseen.

Se tulee myös pestä huolella ennen tarjoilua, jotta siitä saadaan puhdistettua myrkyt ja torjunta-aineet pois.

Valitse koiralle tomaatti, joka on täysin kypsä, koska vihertävässä tomaatissa on enemmän tomatiinia.

Kirsikka- ja luumutomaatti sopivat myös koiralle hyvin.

Anna ensimmäisellä kerralla koiralle vain pieni pala ja katso miten se reagoi siihen. Jos mitään ongelmia ei ilmene, eikä sen vatsa mene sekasin, voit antaa sille jatkossakin pieniä paloja tomaattia herkkuna.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää