|

Saako koira syödä perunaa?

Peruna on erittäin edullinen, monikäyttöinen ja terveellinen raaka-aine. Se on hyvä hiilihydraatin lähde sekä täynnä vitamiineja ja ravinteita. Turhaan se ei siis ole Suomen suosituin juures, mutta saako koira syödä perunaa?

saako koira syödä perunaa

Kysymys: saako koira syödä perunaa? Vastaus: kyllä, koira saa syödä perunaa vähäisiä määriä.

  • Peruna tulee aina tarjota koiralle kypsennettynä ja kuorittuna.

Jo vuosikymmeniä peruna on ollut Suomen suosituin juures, heti porkkanan edellä ja se on yksi kansakuntamme terveyden tukipilareista. Suomalaiset syövät perunaa keskimäärin jopa yli 60kg vuodessa henkilöä kohden.

Monikäyttöisyytensä, edullisuutensa sekä terveyshyötyjensä takia se on osa meidän perusravintoa. Lähes kaikki Suomalaiset syövät perunaa jossain muodossa.

Perunan voi valmistaa muun muassa keitettynä, paistettuna, muusina, uunissa tai höyryttämällä Se on erinomainen lisuke niin kylmänä kuin lämpimänä, eli sopii niin muusiksi, keittoihin tai salaatteihin.

Peruna itsessään pitää sisällään lukuisia terveyshyötyjä, onhan se kuitenkin kasvis. Usein sen terveellisyys kuitenkin kyseenalaistetaan esimerkiksi sen korkean tärkkelyspitoisuuden vuoksi, jonka väitetään lihottavan ihmistä.

Lisäksi peruna tarjotaan usein epäterveellisessä muodossa, kuten sipseinä ja ranskalaisina. Niissä sen terveyshyödyt katoavat ja tilalle tulee rasvaa sekä suolaa.

Perunan terveyshyödyt koiralle

Peruna on erinomainen C-vitamiinin lähde ja siinä on myös paljon B-vitamiinia, magnesiumia, rautaa, kaliumia ja kuituja.

Vitamiinien ja mineraalien lisäksi peruna on hyvä hiilihydraatin- ja energianlähde, eikä siinä käytännössä ole rasvaa.

Perunassa itsessään on siis vain vähän kaloreita, mutta yleisellä tasolla perunan terveellisyys riippuu toki valmistusmetodista. Keitetty tai höyrytetty peruna on aina terveellisin vaihtoehto.

Myös koiralle peruna tarjoaa erilaisia terveyshyötyjä vitamiinien ja ravinteiden muodossa.

Korkean tärkkelyspitoisuutensa vuoksi perunaa ei kuitenkaan tule antaa koiralle usein tai suuria määriä. Koiran keho on tottunut enemmän eläinpohjaisten proteiinien käsittelyyn, joten liian suuri hiilihydraattien määrä saattaa lihottaa sitä sekä pahimmillaan aiheuttaa koiralle esimerkiksi diabeteksen tai haimatulehduksen.

Sopiva kerralla annettava annoskoko tulee tarkistaa eläinlääkäriltä, joka osaa huomioida yksilön terveydentilan, koon sekä aktiivisuuden.

Onko peruna koiralle vaarallista?

Vaikka peruna ei siis suoranaisesti ole myrkyllistä tai vaarallista koiralle, ei se myöskään sovellu sille päivittäin nautittavaksi, vaan lähinnä satunnaiseksi herkuksi.

Aiemmin mainittujen korkean hiilihydraattipitoisuuden tuomien riskien lisäksi peruna saattaa myös kasvattaa koiralla riskiä sairastua dilatoivaan kardiomyopatiaan.

Kyseinen tauti on koiralle vaarallinen sydänsairaus, joka aiheuttaa esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa sekä sydänlihasrappeumaa.

Riski kasvaa, jos koira syö perunaa usein ja suuria määriä sekä erityisesti jos siitä tehdään sille pääasiallinen ravintolähde.

Peruna ei siis ole koiralle vaarallinen tai myrkyllinen, mutta se voi siis suurina määrinä nautittuna aiheuttaa:

  • Lihomisen
  • Diabeteksen
  • Haimatulehduksen
  • Dilatoivan kardiomyopatian (DCM)

Kuinka antaa perunaa koiralle

Kuten mainittua, perunaa saa antaa koiralle aika ajoin pieniä määriä, esimerkiksi herkkuna.

Peruna tulee aina tarjota koiralle kypsennettynä sekä ilman kuoria.

Tämä johtuu siitä, että peruna sisältää koiralle myrkyllistä solaniinia, jota esiintyy myös esimerkiksi bataatissa ja tomaatissa.

Kypsennys vähentää solaniinin määrää oleellisesti ja tekee perunasta terveellisen nauttia. Keittäminen, höyryttäminen tai uunissa paahtaminen ovat helppoja keinoja perunan kypsennykseen.

Solaniinia on paljon myös perunan kuoressa, joten siksi kuori tulee poistaa kokonaan. Kuori voi myös olla koiran vatsalle hankala sulattaa, suuren kuitupitoisuuden takia.

Huom!

Jos koira syö vahingossa perunan kuorineen tai esimerkiksi perunan lehtiä, jotka myös ovat sille myrkyllisiä, tulee mahdollisten oireiden kehittymistä seurata tarkasti.Eläinlääkäriin tulee olla välittömästi yhteydessä, jos oireita ilmenee.

Myrkytyksen oireet voivat vaihdella näkökyvyn heikkenemisestä vatsavaivoihin sekä sykkeen alenemiseen.

Peruna tulee ensin pestä, jotta siitä saadaan poistettua lika sekä mahdolliset kuoreen imeytyneet myrkyt.

Peruna kannattaa myös pilkkoa pieniin paloihin tai murskata ennen tarjoamista, jotta vältytään tukehtumisvaaralta. Tämä on erityisen tärkeää huomioida pienten koirien kohdalla.

Pienemmät palat ovat myös koiran ruoansulatukselle helpompia.

Perunan joukkoon ei saa lisätä mausteita, kuten suolaa, vaan se pitää tarjota sellaisenaan.

Sanomattakin on selvää, ettei ranskalaiset tai sipsit kuulu myöskään koiralle tarjottaviin ruokiin, korkean rasva- ja suolapitoisuuden takia.

Sama koskee myös esimerkiksi perunalaatikkoa tai muusia, johon lisätään usein koiralle epäterveellisiä maitoa, voita ja suolaa.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää