|

Saako koira syödä porkkanaa?

Terveysvaikutuksiltaan huippuluokkaa oleva porkkana on täynnä antioksidantteja ja vitamiineja, jotka auttavat ehkäisemään erilaisia sairauksia sekä esimerkiksi parantamaan näkökykyä. Lisäksi porkkana on erittäin maukkaan makuinen kasvis. Ei siis ihme, että se on noussut niin suureen suosioon ihmisten keskuudessa, mutta saako koira syödä porkkanaa?

saako koira syödä porkkanaa

Kysymys: saako koira syödä porkkanaa? Vastaus: kyllä saa.

  • Koira saa syödä porkkanaa.
  • Porkkana tulee tarjota koiralle pestynä, kuorittuna ja pilkottuna pieniin paloihin.

Porkkana on Suomen toiseksi suosituin juures, heti perunan jälkeen.

Syitä sen suureen suosioon ei ole kovin vaikeaa keksiä, sillä se on erittäin edullinen ja monikäyttöinen kasvis.

Porkkanaa voi syödä monessa eri muodossa, kuten paloiteltuna, raasteena, höyrytettynä, uunissa kypsennettynä, mehuna tai soseena. Se sopii myös hyvin erilaisiin salaatteihin, keittoihin ja pataruokiin.

Lisäksi porkkana maistuu erittäin hyvältä, vaikka siinä on vain vähän kaloreita. Se on myös täyttävää ja kuitupitoista, joten siitä voi olla apua painonhallinnassa.

Terveystietoisuuden jatkuvasti lisääntyessä, etsivät yhä useammat koiranomistajat terveellisempiä sekä ravitsevampia herkkuja myös koiralleen, vaihtoehtona teollisesti tuotetuille vaihtoehdoille.

Porkkana sattuu olemaan erittäin edullinen, vähäkalorinen ja terveellinen vaihtoehto, jonka makeasta mausta koira varmasti pitää.

Verrattuna teollisesti tuotettuihin herkkuihin, on porkkanassa vain vähän kaloreita, eikä esimerkiksi ollenkaan rasvaa. Siinä on toki hieman sokeria, joten annoskoko tulee pitää pienenä.

Suurin porkkanasta saatava hyöty on kuitenkin erilaiset terveysvaikutukset, joita se myös koiralle tarjoaa.

Porkkanan terveyshyödyt koiralle

Porkkana on erinomainen antioksidanttien sekä vitamiinien lähde koiralle.

Se sisältää paljon esimerkiksi Alfa- ja beta-karotiinia, joista muodostuu A-vitamiinia koiran kehossa. Porkkanan korkea A-vitamiinipitoisuus auttaa parantamaan koiran näkökykyä sekä edistää silmien terveyttä. Lisäksi A-vitamiini auttaa pitämään koiran ihon terveenä sekä parantaa sen vastustuskykyä.

Lisäksi porkkanassa on kaliumia, kalsiumia, seleeniä sekä erilaisia muita koiralle hyödyllisiä vitamiineja. Näihin kuuluu esimerkiksi K-vitamiini, joka auttaa verta hyytymään sekä B6-vitamiini, joka auttaa muuttamaan hiilihydraatin ja rasvan energiaksi.

Porkkanan korkea kuitupitoisuus taas edistää vatsan toimintaa ja ruoansulatusta sekä tuo kylläisyyden tunteen, mikä auttaa painonhallinnassa.

Vanhan sanonta “popsi popsi porkkanaa, hampaita se vahvistaa” pitää myös koiralla paikkansa, eli porkkanan pureskelu vahvistaa koiran hampaita sekä edistää koiran suun terveyttä, puhdistamalla sen hampaita ja ikeniä.

Kuinka antaa koiralle porkkanaa

Porkkana on siis koiralle todellinen terveyspommi ja erinomainen tarjottavaksi esimerkiksi herkkuna, ruokavalion täydentäjänä tai sitä voi käyttää esimerkiksi palkintona koulutuksessa.

Kuten kaikkien ihmisten ruokien kanssa, kannattaa porkkanan syöttäminen koiralle tarkistaa ensin eläinlääkäriltä, joka osaa huomioida yksilön tarpeet paremmin sekä antaa tarkempi ohjeita annoskoon suhteen.

Lisäksi ensimmäisillä kerroilla annettavan porkkanan määrä kannattaa pitää pienenä, jotta nähdään miten koira reagoi siihen ja tuleeko sillä esimerkiksi vatsaongelmia siitä.

Muutenkin erityisesti pienille koirille porkkana kannattaa paloitella pieniksi paloiksi, jotta vältetään tukehtumisvaara. Pienemmät palat ovat myös koiran ruoansulatukselle helpompia käsitellä.

Porkkana pitää pestä ja kuoria ennen sen antamista koiralle, jotta siitä saadaan poistettua lika sekä mahdolliset kemikaalit, jotka voivat olla koiralle haitallisia.

Kannattaa myös harkita porkkanan kypsentämistä ennen tarjoilua, jotta se sulaa ja imeytyy paremmin koiran sisällä. Kypsänä siitä saadaan myös kaikki terveyshyödyt varmasti irti.

Kypsennys on helpointa tehdä uunissa, keittämällä tai höyryttämällä.

Kypsän porkkanan voi myös soseuttaa tehosekoittimella vieläkin helpommin syötävään muotoon ja sekoittaa vaikka puuron joukkoon.

Luonnollisesti vältä lisäämästä mausteita porkkanoiden joukkoon, koska ne saattavat ärsyttää koiran vatsaa.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää