|

Saako koira syödä kiiviä?

Pienestä koostaan huolimatta kiivi on täynnä makua ja ravinteita. Se on täynnä vitamiineja ja antioksidantteja, jotka tuovat ihmiselle erilaisia terveyshyötyjä, mutta saako koira syödä kiiviä?

saako koira syödä kiiviä

Kysymys: saako koira syödä kiiviä? Vastaus: kyllä, koira saa syödä kiiviä, pieniä määriä.

  • Ennen tarjoilua kiivistä tulee poistaa kuori ja siemenet
  • Koira saa siis syödä vain kiivin hedelmälihaa, mutta ei kuoria tai siemeniä.

Yksi eniten vitamiineja ja antioksidantteja sisältävistä hedelmistä on ehdottomasti kiivi.

Pienestä koostaan huolimatta kiivi sisältää suuret määrät erilaisia ravinteita, kuten C-, K- ja E-vitamiinia sekä muun muassa kaliumia.

Kiivi on myös täynnä makua. Se maistuu samaan aikaan kirpeälle ja makealle. Siksi se on erinomainen lisä hedelmäsalaattiin, tasapainottamaan esimerkiksi banaanin ja mansikan makeutta.

Se on myös helppo syödä sellaisenaan tai sekoittaa vaikkapa jogurtin joukkoon.

Kiivissä on vain vähän kaloreita, joten se sopii hyvin myös painonhallinnassa.

Ihmiselle kiivi tarjoaa siis suuren määrän makua ja terveyshyötyjä pienessä koossa.

Saako kiiviä antaa koiralle?

Toisin kuin esimerkiksi koiralle vaarallisia viinirypäleitä, voi kiiviä antaa koiralle pienen määrän esimerkiksi herkuksi.

Valitse koiralle aina syöntikypsä kiivi, jossa ei ole raakoja tai tummia kohtia, jotka saattavat aiheuttaa sille vatsavaivoja.

Kiivin kuori ja siemenet tulee poistaa ennen tarjoilua, eli koira voi syödä vain kiivin hedelmälihaa. Kiivin kuori ja siemenet saattavat nimittäin olla suurina määrinä syötynä koiralle myrkyllisiä.

Lisäksi kuori on koiralle todella hankala syötävä ja saattaa aiheuttaa tukehtumisvaaran sekä mahdollisen suolitukoksen. Se on myös koiran ruoansulatukselle todella hankala sulattaa, joten myös siksi se tulee poistaa ennen kiivin tarjoamista koiralle.

Ensimmäisellä kerralla kiiviä koiralle annettaessa kannattaa olla erityisen varovainen ja varmuuden vuoksi antaa sille vain todella pieni pala.

Näin nähdään miten koira reagoi siihen ja ettei se ole esimerkiksi allerginen kiiville. Se sisältää nimittäin melko paljon allergeeneja hedelmäksi.

Huom!

Jos koiralle tulee mitään oireita kiivin syömisen yhteydessä tai jälkeen, tulee eläinlääkäriin olla välittömästi yhteydessä. Mahdollisia oireita voi olla esimerkiksi ripuli, oksentelu, ruokahaluttomuus, vatsakivut, turvotus ja ihottuma.

Jos ongelmia ei ilmene, voidaan seuraavalla kerralla annoskokoa aavistuksen kasvattaa.

Suositeltavaa on aina pilkkoa kiivi pieniin paloihin ennen tarjoilua.

Tämä on erityisesti pienten koirien kohdalla tärkeää, jotta vältytään mahdolliselta tukehtumisriskiltä ja lisäksi pienet palat ovat koiran ruoansulatukselle helpompia.

Kokonaista tai edes puolikasta kiiviä ei saa antaa edes suurelle koiralle, koska se saattaa hotkaista sen yhdellä kertaa, jolloin kiivi voi jumiutua koiran kurkkuun.

Annoskoko pitää siis huomioida sekä tarjottavan kiivin määrän että koon suhteen.

Kiivin hyödyt ihmiselle tunnetaan siis hyvin ja koiratkin saavat siitä aimo annoksen ravinteita, mutta koirien osalta voi olla paljonkin yksilöllistä vaihtelua miten kukin siihen reagoi.

Kiivin hyödyt koiralle

Kiivi on erinomainen C-vitamiinin lähde ja jopa ihminen saa yhdestä hedelmästä koko päivän annoksen täyteen. C-vitamiini esimerkiksi parantaa koiran vastustuskykyä sekä auttaa pitämään sen ihon ja turkin terveenä.

Siinä on myös paljon K-vitamiinia, joka on välttämätön koiran veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. Se myös muun muassa vahvistaa koiran luustoa ja ehkäisee osteoporoosin muodostumista.

Kiivissä on myös kohtuullisesti E-vitamiinia, joka suojaa kehoa ikääntymiseltä ja erilaisilta sairauksilta.

Kivennäisaineista kiivissä on paljon muun muassa kalsiumia ja kuparia.

Lisäksi kiivissä on paljon kuitua, joka edistää koiran ruoansulatuksen ja suolen toimintaa.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää