|

Koira-allergia: 15 vinkkiä oireiden vähentämiseksi

Koira on tunnetusti ihmisen paras ystävä, mutta useiden ihmisten kohdalla se on myös erilaisten hengitys- ja iho-ongelmien aiheuttaja.

koira-allergia

Koira-allergia tekee koiran hankkimisesta useille ihmisille mahdotonta, mutta tiettyjen toimenpiteiden avulla myös allergisen on mahdollista elää samassa taloudessa koiran kanssa.

Yhä useammat haaveilevat omasta koirasta, mutta osan kohdalla koira-allergia asettaa ikävän esteen haaveiden toteuttamiselle. Monen allergikon on haastavaa edes kyläillä koirataloudessa, saati sitten asua samassa asunnossa koiran kanssa.

Koira-allergiat ovat yleisiä erityisesti perheissä, joissa on aiemminkin esiintynyt koira-allergiaa tai astmaa, koska allergia siirtyy todennäköisemmin myös jälkipolville.

Vastaavasti pienestä pitäen koirien kanssa tekemisissä olleille saattaa kehittyä parempi immuniteetti allergiaa aiheuttavia tekijöitä vastaan. Tämä toki on aina yksilöllistä.

Allergiaoireiden määrä vaihtelee tapauskohtaisesti: osalle tulee koirista vain lieviä oireita, kuten nenän vuotamista, tukkoisuutta ja aivastelua. Toiset taas saattavat saada jopa astmakohtaukseen verrattavissa olevia oireita, kuten hengenahdistusta ja rintakipua.

Herkimmillä ja pahasti allergisilla oireilu saattaa alkaa jopa silloin, kun on tekemisissä koiran omistajan kanssa, koska allergisoivia tekijöitä saattaa kulkeutua pieniä määriä vaatteiden mukana ympäristöön.

Vähemmän allergiset taas pystyvät allergialääkityksen avulla viettämään jatkuvasti aikaa koirien kanssa, pienestä tukkoisuudesta huolimatta.

Tässä artikkelissa listattujen vinkkien ja toimenpiteiden avulla vähemmän allergiset voivat elää koiran kanssa hyvinkin oireetonta elämää. Koira-allergisen ei siis välttämättä tarvitse täysin luopua toivosta koiran hankinnan suhteen.

Erittäin pahoista oireista kärsivälle voi toki olla helpointa ja viisainta valita joku muu lemmikki tai ainakin välttää eniten allergisoivia koirarotuja.

Mistä koira-allergia johtuu?

Suurimman osan tavallisista allergiaoireista ihmisillä aiheuttaa koiran ihosta irtoava hilse, joka käytännössä koostuu mikroskooppisen pienistä hiutaleista kuivunutta ihoa.

Hilse leviää ilmateitse ihmisen silmiin, nenään sekä hengitysteihin, aiheuttaen esimerkiksi erilaisia hengitysoireita ja -vaikeuksia.

Usein luullaan virheellisesti, että koira-allergioiden aiheuttaja on koiran turkki ja erityisesti siitä irtoavat karvat. Tämä johtuu varmasti osittain siitä, että karvat ovat näkyviä sekä helposti havaittavia ja ne ovat toki osasyyllisiä ongelmaan, koska irtokarvojen mukana hilse leviää ympäristöön.

On siis hyvä huomioida, etteivät karvanlähdön ja allergisoinnin määrä ole sama asia, vaikka ne ovatkin vahvasti sidoksissa toisiinsa.

Vaikka tietystä rodusta irtoaisi vain vähän karvaa, ei se tarkoita kyseisen rodun olevan esimerkiksi hypoallergeeninen tai vähän allergisoiva, koska siitä voi silti lähteä paljon hilsettä.

Vaikka hilse onkin suurin yksittäinen oireiden aiheuttaja, on olemassa myös muutamia muita yleisiä allergisia reaktioita aiheuttavia tekijöitä.

Siitepöly

Koirat tunnetusti rakastavat hinkata itseään erilaisia kasveja vasten sekä kieriä ruohikossa.

Samalla niiden turkkiin tarttuu muun muassa siitepölyä sekä mahdollisesti muita ulkoa tarttuvia allergeeneja, jotka ne kuljettavat mukanaan sisätiloihin ja levittävät ympäri asuntoa, aiheuttaen allergiaoireita asukkaille.

Sylki

Koiran syljessä on tiettyjä ihmiselle harmittomia proteiineja, jotka joidenkin ihmisten immuunijärjestelmät sekoittavat jostain syystä vahingollisiin partikkeleihin, aiheuttaen esimerkiksi aivastelua ja pään tukkoisuutta.

Virtsa

Syljen lisäksi myös koiran virtsassa on samoja proteiineja, jotka osalle ihmisistä aiheuttaa oireita. Vaikka omistaja ei usein olekaan kosketuksissa koiran virtsan kanssa, kulkeutuu sitä silti koiran tassujen ja turkin kautta asunnon pinnoille.

Koira-allergian oireet

Yleisiä koira-allergian oireita ovat esimerkiksi:

  • Aivastelu
  • Nenän vuotaminen
  • Kutisevat, punaiset ja/tai vetiset silmät
  • Kutiseva nenä, kitalaki tai suupielet
  • Yskä
  • Paine naamassa tai poskionteloissa
  • Yölliset heräämiset
  • Turvonneet silmänaluset

Erityisesti astmaatikoilla voi näiden lisäksi tulla hengenahdistusta, rintakipua sekä yskimiskohtauksia.

Osalle allergikoista tulee myös myös iho-oireita, erityisesti koskettaessa koiraa.

Iho-oireet johtuvat immuunijärjestelmän reagoinnista allergiaa aiheuttaviin partikkeleihin.

Erilaisia allergiasta johtuvia iho-oireita ovat muun muassa ihon kutina, ihottuma ja rohtumiset sekä erilaiset läikät ihossa.

Koira-allergian testaus

Jos epäilet olevasi allerginen koiralle, kannattaa asiassa kääntyä lääkärin puoleen.

Lääkäri testaa mahdollisen koira-allergian joko verikokeen tai iholta otettavan testin avulla, joka havaitsee onko henkilöllä tiettyjä allergiaan viittaavia vasta-aineita.

Testi kannattaa tehdä, vaikka olisit melko varma olevasi koiralle allerginen. Joskus henkilö luulee olevansa allerginen koiralle, mutta todellinen syy saattaakin olla esimerkiksi koiran sisälle mukanaan kuljettama siitepöly tai home.

Allergiatestin lisäksi kannattaa myös kokeilla elää hetki ilman koiraa, jolloin nähdään helpottavatko oireet vai pysyvätkö ne samoina.

Koira-allergian hoitaminen

Ainoa varma tapa päästä allergiaoireista eroon, on hankkiutua lemmikistä eroon sekä vältellä vierailua taloudessa jossa on lemmikki.

Seuraavaksi tehokkain keino on hoitaa omistajan lääkitys kuntoon: koira-allergiaa voidaan hoitaa samalla tavalla lääkkeiden avulla kuin muitakin allergioita, esimerkiksi syömällä antihistamiinia.

Vakavammissa tapauksissa taas otetaan yleensä käyttöön siedätyshoito, jossa allerginen altistetaan säännöllisesti pieninä annoksina allergiaa aiheuttaville tekijöille. Näin keho tulee pikkuhiljaa vähemmän herkäksi näitä allergeeneja kohtaan ja oireilun määrä vähenee.

Vinkit koira-allergiselle oireiden vähentämiseksi

Seuraavien vinkkien avulla vähennät allergiaoireiden määrää sekä teet elämästäsi koiran kanssa siedettävämpää.

Huom!

Alla olevat vinkit saattavat helpottaa koira-allergisen elämää, mutta ne eivät silti takaa, että koira-allerginen pystyisi elämään oireettomasti koiran kanssa tai oireet katoaisivat täysin.

Kyseessä ei ole terveydenhuollon ammattilaisen laatima ohjeistus eli muistathan aina kääntyä terveyteen liittyvissä asioissa lääkärin tai muun ammattilaisen puoleen.

1. Vietä aikaa erilaisten rotujen kanssa ennen hankintapäätöstä

Voit testata miten rajusti reagoit eri rotuihin, viettämällä aikaa niiden kanssa sisätiloissa. Näin näet millaisia oireita mikäkin rotu sinussa aiheuttaa sekä miten rajusti reagoit siihen vai reagoitko ollenkaan.

Esimerkiksi kenneleistä voit kysellä pääsetkö tutustumaan koiriin ja viettämään muutaman tunnin aikaa niiden kanssa.

2. Valitse hypoallergeeninen koirarotu

Vaikka mikään rotu ei ole täysin allergiavapaa, lähtee toisista roduista huomattavasti muita vähemmän allergiaa aiheuttavia tekijöitä, kuten hilsettä.

Nämä hypoallergeeniset koirarodut ovat siis paras vaihtoehto koira-allergioista kärsiville.

3. Valitse pieni koirarotu ison sijaan

Pienistä koiraroduista lähtee luonnollisesti vähemmän hilsettä ja muita allergiaa aiheuttavia tekijöitä, kuin suurista koiraroduista.

4. Harjaa koiran turkki päivittäin

Päivittäinen turkin harjaus auttaa keräämään hilseen ja karvat talteen, ennen kuin ne leviävät ympäri asuntoa. Allergisen on hyvä hoitaa harjaus ulkotiloissa, jotta karvojen mukana irtoava hilse ei leviä päädy huoneilmaan.

5. Kylvetä koira viikoittain

Kylpyhetki auttaa irrottamaan hilsettä koiran ihosta, joten siitä kannattaa tehdä viikoittainen rutiini.

Huomioitavaa on kuitenkin, että liian usein kylvettäminen saattaa kuivattaa koiran ihoa ja sen vähentää iholla olevien luontaisten öljyjen määrää, jolloin ihosta irtoavan hilseen määrä kasvaa.

6. Pese kädet kun olet koskenut koiraan

Käsienpesu esimerkiksi koiran silittämisen jälkeen auttaa poistamaan käsistä pöpöjä, hilsettä ja karvoja.

7. Imuroi ja siivoa usein

Luonnollisesti tämä auttaa pitämään pinnat puhtaina karvasta ja hilseestä.

Tätä helpottaa, jos imuri on helposti saatavilla ja tehokas, jolloin toimenpiteeseen ei kulu niin paljoa aikaa.

8. Hankkiudu eroon matoista

Vaikka matoista luopuminen kuulostaakin radikaalilta ratkaisulta, on se todennäköisesti silti sen arvoista.

Matot keräävät todella tehokkaasti talteen koirista irtoavia karvoja ja hilsettä, mikä luonnollisesti tarkoittaa niiden olevan todellinen kodin allergiapesäke.

Niistä eroon hankkiutuminen voi siis parantaa huomattavasti kodin ilmanlaatua, erityisesti jos mattoja on paljon.

9. Hanki ilmanpuhdistin

Markkinoilla on paljon erilaisia ilmanpuhdistimia, jotka helpottavat allergikkojen elämää, suodattamalla ilmasta ei-toivottuja-hiukkasia pois.

10. Kiellä koiraa tulemasta sohvalle tai sänkyyn

Hilse ja karvat tarttuvat helposti huonekaluihin, joten estämällä koiraa kiipeämästä niille, pysyvät ne puhtaina allergisoivista tekijöistä.

Tämä on kohtuu helppoa, jos se koulutetaan pienestä pitäen pysymään omassa pedissä tai makuupaikassa, eikä tulla kielletyille alueille.

11. Kiellä koiraa tulemasta ollenkaan tiettyihin huoneisiin

Estä koiraa tulemasta ollenkaan esimerkiksi makuuhuoneeseen, jolloin se pysyy allergiavapaana alueena ja saat nukkua yöt rauhassa.

Myös muita talon huoneita, kuten työhuone voidaan poissulkea koiralta, jolloin työnteko sujuu ilman allergioita.

12. Pidä koira ulkona, jos mahdollista

Tiettyjä rotujen on mahdollista elää ulkona tai erillisessä tilassa, joka luonnollisesti pitää allergisoivien tekijöiden määrän minimissä sisätilojen osalta

13. Lisää omega-3-rasvahappoja koiran ruokavalioon

Lisäämällä esimerkiksi kalaöljyä koirasi ruokavalioon, auttaa se pitämään koiran turkin kunnossa sekä hilseen määrän vähäisempänä.

Ruokavalioon liittyvistä asioista voit kysyä tarkemmin eläinlääkäriltäsi.

14. Huolehdi omistajan oma allergialääkitys kuntoon

Juttele oman lääkärisi kanssa millainen allergialääkitys sopisi sinulle parhaiten.

Erityisesti koiran karvanlähtöaikana, jolloin hilseen eritys on erityisen suurta, saattaa lääkityksen aloittaminen olla hyvä idea.

15. Ole kärsivällinen: oireiden määrä saattaa vähentyä ajan kanssa

Joskus omistajat kertovat allergiaoireiden vähentyneen ajan mittaan. Tämä saattaa johtua siitä, että ihminen tottuu allergeeneihin ja reagoi niihin hillitymmin.

Tämä ei kuitenkaan ole varmaa tietoa, eikä mitään takuita asialle ole.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää