Australianpaimenkoira: rakastettava ja älykäs kumppani

Australianpaimenkoira pallo suussa

Australianpaimenkoira, on erittäin älykäs ja monipuolinen koirarotu, joka on saavuttanut viime vuosina suuren suosion myös Suomessa. Tämä kooltaan keskikokoinen koirarotu on alun perin kasvatettu työkoiraksi karjatiloille ja maatiloille, joka on muokannut sille ainutlaatuisen yhdistelmän älykkyyttä, energiaa ja lojaaliutta omistajaansa kohtaan. Rotu sopii parhaiten aktiiviselle henkilölle tai perheelle.

Australianpaimenkoiran historia ja alkuperäinen käyttötarkoitus

Australianpaimenkoira on alun perin kasvatettu karjan paimentamiseen ja maatiloilla työskentelyyn. Siksi tällä monipuolisella rodulla on vahva työmoraali ja se on menestynyt erilaisissa tehtävissä, kuten etsintä- ja pelastustehtävissä, terapiakoirana ja jopa näyttelemisessä.

Nimestään huolimatta australianpaimenkoiran alkuperä voidaan jäljittää Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Rodun uskotaan kehittyneen erilaisista paimenkoirista, kuten colliesta ja pyreneittenpaimenkoirasta. 1800-luvulla rotu yhdistettiin baskienpaimenkoiriin, jotka muuttivat Euroopasta Australiaan ja sitten Yhdysvaltoihin.

Australianpaimenkoiran vahvuudet ja heikkoudet

Vahvuudet:

 • Erittäin älykäs ja koulutettavissa
 • Lojaali ja kiintynyt perheeseensä
 • Erinomaiset paimennus- ja työskentelykyvyt
 • Sopeutuu erityyppisiin töihin ja ympäristöihin

Heikkoudet:

 • Suuri energiataso. Vaativat paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota
 • Voi olla varautunut tai varovainen vieraiden kanssa
 • Sen turkki vaatii jonkin verran säännällistä hoitoa

Yhteenvetona voidaan todeta, että australianpaimenkoira on älykäs, sopeutumiskykyinen ja ahkera rotu. Tämä energinen rotu sopii aktiivisille perheille ja yksilöille, jotka voivat tarjota sille tarvittavaa fyysistä ja henkistä stimulaatiota.

Australianpaimenkoiran ulkonäkö

Kasvot

Australianpaimenkoiran silmät voivat olla sinisen, ruskean tai meripihkan eri sävyiset. Joskus ne voivat olla kaksiväriset tai niissä voi olla pilkkuja ja marmorointia. Niillä on keskikokoinen, hyvin erottuva kuono ja saksipurenta.

Korvat

Australianpaimenkoiran korvat ovat korkealla päässä, muodoltaan kolmion muotoiset ja kärjestä hieman pyöristyneet. Ne ovat kohtalaisen suuret, ja ne voivat olla puoliksi piikitetyt tai pudotetut, jolloin niiden kärjet laskevat kohti poskia.

Häntä

Australianpaimenkoirilla on luonnostaan melko lyhyt häntä, mutta joillakin yksilöillä voi olla täyspitkä häntä, joka on suora tai hieman kaareva.

Tassut

Rodulla on soikeat, tiiviit tassut, joissa on hyvin kaareutuneet varpaat. Tassut ovat paksut ja kynnet lyhyet ja vahvat.

Turkki

Ausseilla on kaksoisturkki, jossa on tiheä, säänkestävä aluskarva ja keskipitkä, suora tai aaltoileva päällysturkki. Turkki antaa niille hyvän suojan erilaisia säätiloja vastaan ja samalla korostaa niiden näyttävää ulkonäköä.

Koko

Säkäkorkeudeltaan australianpaimenkoirat ovat noin 46-58 senttimetriä ja ne painavat noin 18-29 kiloa. Urokset ovat luonnollisesti naaraita kookkaampia.

Värit

Australianpaimenkoiran ainutlaatuinen piirre on sen turkin värivalikoima. Ausseja on neljää pääväriä:

 • Musta: kokomusta tai musta, jossa on valkoisia ja/tai tan-merkkejä (kaksivärinen tai kolmivärinen)
 • Blue Merle: marmoroitu tai pilkullinen harmaan ja mustan värinen turkki, jossa voi olla myös valkoisia ja/tai tan-merkkejä (kaksivärinen tai kolmivärinen)
 • Punainen: yksivärinen punainen tai punainen, jossa on valkoisia ja/tai tan-merkkejä (kaksivärinen tai kolmivärinen)
 • Red Merle: marmoroitu tai kirjava punainen ja kermanvärinen turkki, jossa voi olla myös valkoisia ja/tai tan-merkkejä (kaksivärinen tai kolmivärinen)

Lisäksi australianpaimenkoiralla voi olla valkoisia merkkejä kasvoissa, rinnassa, jaloissa ja vatsan alla sekä ruskehtavia korostuksia kasvoissa ja jaloissa.

Australianpaimenkoiran luonne ja käyttäytyminen

Aktiivisuus

Australianpaimenkoirat ovat tunnettuja korkeasta energiatasostaan ja säännöllisen liikunnan tarpeestaan. Tämä rotu viihtyy hyvin esimerkiksi paimennuksessa, agilityssä ja tottelevaisuuskoulutuksessa. Ne tarvitsevat vähintään tunnin verran raskasta liikuntaa päivässä pysyäkseen fyysisesti ja henkisesti terveinä. Pitkät kävelylenkit ja vaikkapa noutoleikit auttavat pitämään australianpaimenkoiran tyytyväisenä.

Kouluttaminen

Koulutus on australianpaimenkoirille välttämätöntä niiden älykkyyden ja miellyttämishalun vuoksi. Varhainen sosiaalistaminen, tottelevaisuuskoulutus ja muu johdonmukainen harjoittelu auttavat Ausseja kehittymään monipuolisiksi sekä hyväkäytöksisiksi kumppaneiksi. Käytä positiivista vahvistusta, kuten herkkuja ja kehuja, kannustaaksesi koiraa hyvään käytökseen. Samalla ne tekevät harjoituksista nautinnollisia sekä sinulle että koirallesi.

Sosiaalisuus

Australianpaimenkoirat ovat yleensä ystävällisiä koiria, jotka viihtyvät hyvin ihmisten ja muiden eläinten seurassa. Ne voivat kuitenkin olla ujoja tai varautuneita vieraiden kanssa, jos niitä ei ole sosialistettu asianmukaisesti. Tutustuta ne uusiin ihmisiin, paikkoihin ja kokemuksiin mahdollisimman nuorena, jotta ne viihtyvät paremmin erilaisissa tilanteissa.

Haukkuminen

Ausseilla on taipumus haukkua varoittaakseen omistajiaan havaituista uhkista tai ilmoittaakseen tarpeistaan. Vaikka haukkumista voidaan hallita asianmukaisella koulutuksella, rotu pitää joka tapauksessa jonkin verran ääntä, erityisesti silloin kun se on tylsistynyt tai hakee huomiota.

Vahtiminen

Vaikka australianpaimenkoiraa ei ole erityisesti kasvatettu vartiointitarkoituksiin, sillä on vahva suojeluvaisto ja se saattaa olla valppaana reviiriään sekä perhettään kohtaan. Siitä on siis mahdollista kouluttaa vahtikoira.

Aggressiivisuus

Aggressiivisuus ei ole yleinen piirre hyvin sosialisoiduilla ja koulutetuilla australianpaimenkoirilla. Kouluttamattomat tai huonosti sosialisoidut aussit saattavat kuitenkin osoittaa merkkejä vartioimisesta tai omistushalukkuudesta esimerkiksi perhettään tai kotiaan kohtaan.

Australianpaimenkoiran terveys

Sairaudet

Australianpaimenkoirat ovat yleensä terveitä, mutta kuten kaikki rodut, ne voivat olla alttiita tietyille terveysongelmille. Joitakin tämän rodun yleisiä terveysongelmia ovat mm. seuraavat:

 • Lonkkadysplasia: Tämä on geneettinen sairaus, jossa reisiluu ei sovi kunnolla lonkkaniveleen. Se voi johtaa niveltulehdukseen tai jopa ontumiseen, joten kasvattajien on tärkeää testauttaa koiriensa lonkat.
 • Perinnöllinen kaihi (HC-HSF4): Tämä on perinnöllinen silmäsairaus, joka voi johtaa sokeuteen.
 • Collie Eye Anomaly (CEA/CH): Toinen periytyvä silmäsairaus, CEA, voi aiheuttaa näkövammaisuutta tai sokeutta.

Uhat

Australianpaimenkoirat ovat erittäin energisiä koiria ja liikunnan tai henkisen stimulaation puute voi olla niille myös terveysuhka. Tylsistyminen, turhautuminen ja hyperaktiivisuus, jotka johtuvat liian vähäisestä stimulaation tai liikunnan määrästä, voivat aiheuttaa niille eri näköisiä henkisiä ja fyysisiä oireita.

Yksi mahdollinen uhka on lihavuus, joka voi johtaa lukuisiin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin ja nivelongelmiin. Jotta australianpaimenkoira pysyisi terveenä, varmista, että se liikkuu säännöllisesti ja syö tasapainoisesti. Koiran ruokavalio tulee räätälöidä sen iän, painon ja aktiivisuustason mukaan.

Elinikä

Australianpaimenkoiran keskimääräinen eliniänodote on noin 12-15 vuotta. Pitkän ja terveen elämän tukemiseksi sitä tulee käyttää säännöllisissä terveystarkastuksissa, jotta mahdollisiin terveyongelmiin pystytään reagoimaan hyvissä ajoin. Lisäksi tulee huolehtia runsaasta liikunnasta sekä sille sopivasta ruokavaliosta.

Australianpaimenkoiran hoitaminen

Liikunta ja aktivointi

Australianpaimenkoirat ovat älykkäitä ja erittäin energisiä koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Ne tarvitsevat vähintään 1-2 tuntia rasitusta päivässä, kuten juoksemista, noutoleikkejä tai muuta koiraurheilua. Säännöllinen liikunta ja henkinen stimulaatio ovat tälle rodulle välttämättömiä tylsistymisen, turhautumisen ja hyperaktiivisuuden ehkäisemiseksi.

Ruokinta

Tasapainoinen ja ravitseva ruokavalio on ratkaisevan tärkeää australianpaimenkoiran yleisen terveyden kannalta. Syötä koirallesi laadukasta koiranruokaa, joka sopii sen ikään, painoon ja aktiivisuustasoon. On hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa koirallesi sopivasta ruokinta-aikataulusta ja annoskoosta, jotta vältytään liialliselta tai liian vähäiseltä ruokamäärältä.

Turkinhoito

Australianpaimenkoiran turkin säännöllinen hoitaminen on tärkeää, jotta se pysyy terveenä ja hyvännäköisenä. Poista irtonainen ja kuollut karva kammalla tai harjalla. Australianpaimenkoiran turkki tarvitsee yleensä kerran tai pari viikossa hoitoa, mutta tämä voi vaihdella turkin paksuuden ja kunnon mukaan.

Kynsien ja hampaiden hoito

Australianpaimenkoiran kynsien ja hampaiden hoito on tärkeä osa koiran yleistä terveyttä sekä hoitorutiinia. Leikkaa kynnet 3-4 viikon välein tai tarpeen mukaan, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta epämukavuutta.

Koiran hampaiden terveys on myös tärkeää. Säännöllinen hampaidenhoito auttaa ylläpitämään koirasi yleistä terveyttä ja ehkäisemään mahdollisia terveysongelmia pitkällä aikavälillä. Harjaa australianpaimenkoiran hampaat vähintään 2-3 kertaa viikossa, jotta estät plakin kertymisen ja vähennät tulehduksien riskiä. Käytä koiralle tarkoitettua hammasharjaa ja hammastahnaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä australianpaimenkoirasta

Sopiiko australianpaimenkoira allergiselle?

Australianpaimenkoirilla on kaksoisturkki, josta irtoaa kohtalaisesti karvaa ja sen mukana allergisoivaa hilsettä. Se ei siis ole paras valinta allergikoille. Säännöllinen turkinhoito ja kodin imurointi voivat auttaa minimoimaan allergeenit kodissasi, mutta on tärkeää ottaa huomioon mahdolliset allergiat ennen tämän rodun hankkimista.

Sopiiko australianpaimenkoira ensimmäiseksi koiraksi?

Australianpaimenkoirat ovat älykkäitä ja helposti koulutettavia, joten ne ovat hyvä valinta myös ensikertalaisille koiranomistajille. Ne ovat kuitenkin myös erittäin energisiä ja tarvitsevat runsaasti liikuntaa, joten omistajien on oltava valmiita sitoutumaan aktiiviseen elämäntapaan, johon kuuluu pitkiä päivittäisiä kävelylenkkejä ja muita leikkejä.

Sopiiko australianpaimenkoira perheille?

Australianpaimenkoira on uskollinen, rakastava ja hyvä lasten kanssa, mikä tekee siitä loistavan perhekoiran. Ne ovat suojelevia ja hellävaraisia lapsia kohtaan sekä nauttivat leikkimisestä ja yhteisistä aktiviteeteista.

Sopiiko australianpaimenkoira kerrostaloihin?

Australianpaimenkoirat ovat sopeutumiskykyisiä ja ne voivat asua pienemmissäkin asunnoissa, jos ne saavat muuten päivittäin liikuntaa ja henkistä stimulaatiota. Ne voivat kuitenkin olla onnellisempia kodissa, jossa on piha, sillä ne on alun perin kasvatettu paimentamaan eli ne tarvitsevat tilaa liikkua ja kuluttaa energiaa.

Sopiiko australianpaimenkoira vanhuksille?

Vaikka australianpaimenkoirat ovat yleensä ystävällisiä ja rakastavia koiria, niiden korkea energiataso saattaa olla liikaa joillekin vanhuksille. Nämä koirat tarvitsevat säännöllistä liikuntaa ja sitoutuneen omistajan, joka voi tarjota henkistä virikettä koulutuksen ja vuorovaikutteisen leikin avulla. Australianpaimenkoira ei siis ole välttämättä vanhukselle paras valinta.

Tuleeko australianpaimenkoira toimeen lasten kanssa?

Kyllä, australianpaimenkoirat ovat tunnetusti hyviä lasten kanssa. Ne ovat lempeitä, kärsivällisiä ja nauttivat leikeistä lasten kanssa. Niiden suojeleva luonne tarkoittaa myös sitä, että ne huolehtivat lasten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.

Tuleeko australianpaimenkoira toimeen muiden koirien kanssa?

Australianpaimenkoirat tulevat yleensä hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Ne nauttivat leikkimisestä ja harrastuksista koiraystäviensä kanssa. Varhainen sosiaalistaminen ja tottelevaisuuskoulutus voivat edistää hyvää käytöstä sekä myönteistä vuorovaikutusta muiden koirien kanssa.

Tuleeko australianpaimenkoira toimeen kissojen kanssa?

Vaikka yksilöllinen luonne vaihtelee, australianpaimenkoira voi tulla toimeen kissojen kanssa, varsinkin jos ne kasvatetaan yhdessä tai tutustutetaan asianmukaisesti. On tärkeää seurata niiden välistä vuorovaikutusta ja antaa molemmille eläimille aikaa sopeutua toisiinsa.